Kong Charles hyller pressen: – Demokratiets hjørnestein

2 days ago 7


Kortversjonen

  • Kong Charles forsvarer medienes rolle og advarer om et fattigere samfunn uten en sterk presse.
  • Charles fremhever viktigheten av lokale og regionale medier i samfunnet.
  • Dronning Camilla er høy beskytter av «Journalists' Charity».

Kong Charles kom med sin forsvarstale for det frie ord i forkant av en mottagelse for journalister på Buckingham Palace.

– En fri presse er en som vil gjøre feil, og som gjør feil, men på sitt beste er den en hjørnestein i vårt demokrati, sa kongen, ifølge den konservative London-avisen The Times.

Onsdag kveld var Kong Charles og dronning Camilla vertskap for 400 gjester fra ulike nyhetsorganisasjoner, store og små.

Formålet var å vise støtte til journalistikken og frie mediers kår i hele Storbritannia.

Blant gjestene var reportere, redaktører, tekniske operatører og programledere.

Måtte til sykehus

Tidligere på dagen hadde kongen vært til stede på mat- og landbruksutstillingen «Jord: Verden for våre føtter» i Somerset House.

Han hadde også fullt program dagen før, til tross for at han rent teknisk fortsatt er «sykmeldt» på grunn av en kreftdiagnose.

Torsdag måtte han en tur innom sykehuset etter bivirkninger av kreftbehandlingen, men ble utskrevet etter noen timers observasjon.

Beskjeden fra medisinsk hold er er imidlertid krystallklar: Nå kongen roe ned aktiviteten!

Monarken har derfor avlyst alle avtaler fredag, og vil tilbringe de nærmeste dager i Clarence House, som har vært hans privatresidens i London siden 2003.

 AARON CHOWN / AFP / NTBMORET SEG KONGELIG: Charles hilser på BBC-journalisten Ritz Latif under mottagelsen på Buckingham Palace. Foto: AARON CHOWN / AFP / NTB

Charles har vært æresmedlem av London Press Club helt siden 1978. Et forhold som nok har hatt sine gjensidige prøvelser i de 47 år det har vedvart.

I sin tale til de inviterte pressefolkene understreket verten imidlertid at mediene har en avgjørende plass i samfunnet.

– Kanskje enda mer i disse usikre tider, sa kongen.

The Daily Telegraph skriver at monarken spesielt poengterte lokale og regionale mediers funksjon og viktighet.

Som det gjerne heter om lokalpressen, er den samfunnets lim og lupe.

– Viktigere enn noensinne

– Jeg har lenge ment at regionale medier, i alle former, har en unik rolle å spille i samfunnet, sa kongen ifølge The Telegraph.

Han minnet om en tale han holdt i 2002, som markerte 300-årsjubileet for The Daily Courant, Storbritannias første daglige riksavis, hvor han sa at pressen – sammen med andre etablerte institusjoner – var i front når det gjaldt å «definere, beskrive og feire nasjonens dypere verdier».

– To tiår senere, når for mye fokus gis til det som skiller oss, er denne rollen for hele deres bransje viktigere enn noensinne – og det starter fra bunnen av, på lokalt nivå, i deres hender, sa Charles.

Kong Charles hyller lokale medier og viktigheten av en fri presse. Leser du lokalaviser på nett eller papir?aJa, hver dag.bJa, ca. tre-fire dager i uken.cJa, ca. en gang i uken.dNei, aldri.

Kongen anerkjente at mange mediehus har måttet tilpasse seg et endret medielandskap som er påvirket av «kommersielt press og endrede teknologier».

– Det er i alles interesse at dere lykkes. For uten regionale medier som blomstrer og er økonomisk robuste, ville vi alle vært fattigere, sa han ifølge The Times.

Charles fremhevet også hvordan journalistikk bidrar til å styrke lokalsamfunn:

– Deres rapportering, og arbeidet til alle som støtter dere, hjelper til med å forsterke og bekrefte rettighetene og ansvaret vi alle deler.

– Den lyser opp mørke hjørner, avslører urettferdighet og urett. Fremfor alt hjelper den med å styrke våre lokalsamfunn, i glede og i sorg, sa kongen, ifølge The Telegraph.

 James Manning / Pa Photos / NTBFØRSTESIDESTOFF: Kong Charles er Storbritannias mest offentlig person, og vet godt hva det vil si å være i medienes søkelys. Foto: James Manning / Pa Photos / NTB

Dronning Camilla er høy beskytter av «Journalists' Charity», en hjelpeorganisasjon som ble startet av Charles Dickens i 1864.

Hun er også beskytter av «Guild of St Bride's», en forlengelse av Fleet Street-kirken som er assosiert med journalister på grunn av beliggenheten i Londons historiske avisgate.

Den britiske dronningen har gått fra å være britiske bladfolks store hatobjekt til å bli en av kongehusets mest populære medlemmer. Ikke minst skyldes det hennes opptreden i sin tid overfor fotografer som lå i buskene utenfor hjemmet hennes.

Heller enn å kjefte på dem, sendte hun ut termoser med varm te og egenbakte scones til de hutrende paparazziene.

 HENRY NICHOLLS / AFP / NTBPOPULÆR: Dronning Camilla hilser på fremmøtte under kongeparets besøk til Nord-Irland forrige uke. Foto: HENRY NICHOLLS / AFP / NTB

Det hører også med til historien om hvordan hun vant kongereporternes hjerter, at hun lærte seg hva de ulike journalistene og fotografene het.

Ofte tar hun seg tid til å veksle noen ord med dem for å høre hvordan det står til med ektefelle og barn på hjemmefronten.

Kongeparets hyllest av det Charles kalte «viktigheten av en sterk presse» kommer bare kort tid etter at han sønn, prins Harry, valgte å saksøke flere britiske aviser.

Både prinsen og hans kone, Meghan Markle, har et anstrengt forhold til medier de selv ikke har kommersielle avtaler med.

Kongens syn på frie medier er også et annet enn det som forfektes av USAs sittende president, som monarken nylig har invitert på offisielt besøk til Storbritannia.

Om de to statsoverhodene kommer til å diskutere pressens betydning for demokratiet når de møtes, vites ikke.

Read Entire Article