Han kaller Grieg Seafoods utslipp «svært alvorlig» og håper «alle tar lærdom». MDG er skuffet og vil slå hardere ned på plastutslipp.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 30 minutter siden
Kortversjonen
- Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen ser ingen grunn til å skjerpe reglene etter Grieg Seafoods plastutslipp i Finnmark.
- MDG er skuffet og etterlyser strengere straffer for plastforurensing.
- Plastkulene fra utslippet er en trussel for lokalt fugle- og dyreliv, og det vil trolig være umulig å få ryddet alt så lenge etter utslippet skjedde.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) ser ikke behov for innskjerping av lover og regler for plastutslipp. Det kommer frem i et svar til Stortinget, etter spørsmål og kritikk fra MDG i forbindelse med utslippet fra Grieg Seafoods oppdrettsanlegg i Laksefjord i Finnmark.
– Hendelsen i Laksefjord er svært alvorlig. Det pågår nå en etterforskning av hendelsen, og den videre oppfølgingen av den strafferettslige siden av saken ligger hos politiet, skriver Eriksen i en uttalelse til E24.
Han viser til at forurensningsloven gir de nødvendige verktøyene for å fastslå om noe er ulovlig forurensning, og følge opp slik forurensning når det har skjedd, blant annet gjennom tilsyn.
Andreas Bjelland Eriksen
Klima- og miljøminister (Ap)
Plastutslippet som startet i 2023 er fortsatt ikke ryddet opp. I motsetning til oljeutslipp, som klassifiseres som akutt, har det ikke vært noe krav om umiddelbar opprydding. Da den første fristen ble brutt, fikk Grieg ny frist til oktober i år.
Nå har plasten spredd seg så mye at det trolig er umulig å få ryddet opp alt, ifølge StatsforvalterenStatsforvalterenStatsforvalteren er statens representant i fylket og sørger for at vedtak og lover fra Stortinget og regjeringen blir fulgt opp lokalt.. I juni i år ble hendelsen politianmeldt som alvorlig miljøkriminalitet.
Grieg har beklaget utslippet og er nå i gang med rydding. De har godtatt et gebyr på 450.000 kroner. Selskapet hadde 7,5 milliarder kroner i inntekter i fjor.
– Stor risiko for miljøet
Minister Eriksen legger vekt på at virksomhetene selv har et ansvar for å forhindre forurensing.
– Det er viktig at vi alle tar lærdom av saker som denne, og jobber videre for å sikre at slike utslipp ikke skjer i fremtiden.
I et svar til Stortinget understreker Eriksen at utslipp av plastkuler kan utgjøre en stor miljørisiko, men at det ikke er behov for lovendringer.
– Det må først og fremst skje gjennom gode rutiner og internkontroll ved virksomhetene, bruk av vilkår i tillatelser og tilstrekkelig tilsyn med aktører med virksomhet som kan føre til plastforurensning, og ikke gjennom endringer i lovverket, legger han til.
MDG: Skuffende passivt
Une Bastholm fra MDG, som står bak det skriftlige spørsmålet i Stortinget, er skuffet og kaller svaret «utrolig passivt».
– Det virker som han er tilfreds med dagens system og det fremstår som han ikke har tenkt å foreta seg noe som helst for at slik plastforsøpling skal slås hardere ned på. Han tar ikke selvkritikk etter hendelsen i Laksefjord og ser ikke behov for å endre lovverket. Det synes jeg er skuffende, sier hun til E24.
Bastholm påpeker at hendelsen i Laksefjord langt fra er enestående.
Une Bastholm
Stortingsrepresentant (MDG)
– Mitt inntrykk er fortsatt at beredskapen ved slike hendelser er svak og bevisstheten altfor lav. Hendelsen i Laksefjord er bare ett av mange eksempler på at plastforsøpling fortsatt ikke tas alvorlig som miljøproblem.
– Den store røde alarmknappen
Bastholm kaller utslippet en lokal miljøkatastrofe.
– Vi snakker om en lokal forurensingskatastrofe som har påført fugl og fisk store skader, og tilført fjorden enorme mengder mikroplast. Reaksjonen fra både selskapet og myndighetene har vært langsom og bøtene har vært altfor lave.
MDG mener det må sterkere virkemidler til for å forhindre lignende utslipp i fremtiden.
– Vi trenger rett og slett strengere straffer for denne typen forurensing, slik at beredskapen er på plass, og slik at det trykkes på den store, røde alarmknappen når et utslipp oppstår, sier Bastholm.
– Plastforurensing av denne størrelsen er en miljøkatastrofe og bør ikke behandles som et hendelig uhell som straffes med forsiktige bøter, tilføyer hun.
Tidligere saker om utslippet finner du her:
- Lakseselskap slapp ut millioner av plastkuler: Åpenbar trussel mot fugl og dyreliv
- Krever svar etter utslipp: – Tar for lett på plastforurensing
- SV om plastutslipp: – Eksempel på at oppdrettsnæringen ikke tar ansvar
- Politianmelder Grieg Seafood for alvorlig miljøkriminalitet
Trenger vi strengere plastforurensningslover?