Klimamålene: Ikke i rute til å nå dem

2 hours ago 4


 Frode Hansen / VGKlima- og miljøminister Tore O. Sandvik (Ap). Han er vikar mens partikollega Andreas Bjelland Eriksen er i pappaperm. Foto: Frode Hansen / VG

Regjeringens plan legger opp til at Norge når 2030-målet ti år for sent, mener Venstre.

mandag 7. oktober kl. 10:55

Regjeringen har sagt at Norge skal kutte 55 prosent av egne utslipp innen 2030.

Men foreløpig ligger vi bare an til å nå 26,4 prosent - altså litt under halvparten av målet.

Det kommer frem av statsbudsjettet.

 Fredrik Varfjell / NTBSveinung Rotevatn (V). Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Denne regjeringen er nok norgeshistoriens verste på klima, sier Sveinung Rotevatn (V).

Regjeringen ligger også dårligere an til å nå 2030-målet sammenlignet med i fjor. Da lå Norge an til å kutte 30,4 prosent innen 2030.

Rotevatn peker på at Norge etter dagens plan vil nå 2030-målet ti år for sent.

– Regjeringen avlyser nå 2030-målene slik de er formulert i regjeringsplattformen. De skriver at selv ikke i 2040, et nytt årstall regjeringen opererer med, vil de nå dem, sier han.

Når trolig internasjonale mål

I «Grønn bok» blir tiltakene for hvordan Norges klimamål skal nås, lagt fram.

Regjeringen legger fremdeles opp til kjøp og salg av kvoter - altså at Norge betaler andre land for å ta utslippskutt vi ikke greier selv.

Gjennom Parisavtalen har Norge forpliktet seg til å kutte 55 prosent av utslippene i samarbeid med EU innen 2030. Dette målet ligger Norge an til å nå.

Men Norge har også sitt eget klimamål, det regjeringen kaller omstillingsmålet. Regjeringen har sagt at vi skal kutte 55 prosent også av egne utslipp innen 2030. Her ligger vi ikke i rute.

Det handler om at ikke-kvotepliktig sektor er i rute. Men den kvotepliktige er ikke det. De to sektorene har omtrent like store utslipp hver.

  • Ikke-kvotepliktig sektor: Deler av norsk økonomi er ikke med i EUs kvotesystem for klimagassutslipp. For eksempel transport, landbruk og avfallshåndtering.
  • Kvotepliktig sektor: Den delen av norsk økonomi som er med i EUs kvotemarked, som olje- og gassproduksjon, luftfart og prosessindustri.

Regjeringen har gjentatte ganger fått kritikk for ikke å ha lagt frem nok konkrete tiltak for å nå målene i kvotepliktig sektor. Samtidig har klimaplan etter klimaplan blitt forsinket og forskjøvet:

Read Entire Article