Klaus (22) bor seks uker i telt utenfor Polet: – Kjempetrivelig

2 days ago 5


Jakten på vin til over 80.000 kroner flasken får Klaus og vennene til å følge studiene fra en feltseng på Aker Brygge i seks uker.

 Aldri før har noen stått så lenge i kø for å komme først til Burgund-slippet. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Det var kanskje litt tidlig, men vi tenkte det er bedre å være på den sikre siden.

Det sier Klaus, da han tar imot E24 i teltet han har satt opp utenfor Vinmonopolet på Aker Brygge i Oslo. Jusstudenten og to venner reiste fra Tromsø til Oslo rett før nyttår, og skal bo i teltet rett utenfor frem til 6. februar. Dette er datoen for Burgund-slippet på Vinmonopolet.

– Vi er alle gode venner fra før og er veldig glad i vin, sier Klaus, som kun ønsket å gi fornavnet sitt.

– Hvordan er motivasjonen så langt?

– Vi synes det er kjempetrivelig!

Les på E24+

Stor guide: Slik får du tak i den mest ettertraktede vinen

På denne feltsengen tilbringer jusstudent Klaus nettene frem til 6. februar. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Teltet er sparsommelig innredet med to feltsenger og et mindre telt. De tre har hengt flere ruller med filt på veggene for å gi teltet noe bedre isolasjon enn bare teltduken. En stor mengde levende lys på et klappbord er eneste kilde til lys og varme for øyeblikket.

– Jeg er veldig glad i friluftsliv og camping fra før, og dette er jo luksus i forhold til å bære med seg alt på tur. Her kan vi jo dra og kjøpe kaffe på morgenen, sier nordlendingen.

De tre er de eneste i køen så langt, men etter hvert som datoen for slippet nærmer seg vil det komme flere, for å sikre seg muligheten for å få tak i noen av verdens mest ettertraktede og eksklusive viner.

Klaus er alene i teltet nå, mens de to andre er oppe i en leilighet de har tilgang til i nærheten. Her kan de dusje og lage mat. De har vurdert om de skal skaffe seg abonnement på treningssenteret som ligger rett over gaten, som blant annet vil gi dem bedre tilgang til en varm dusj.

Les på E24+

Ekspertene: Dette blir vinneraksjene i 2025

Klaus og vennene hadde med seg eget telt til køen. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Vin til 80.000 kroner

Hva er det som får noen til å bruke én tiendedel av året på gaten i en fremmed by? For Klaus, og andre vininteresserte er svaret enkelt: DRC

DRC er forkortelsen for Domaine de la Romanée-Conti, som regnes som en av verdens beste vinprodusenter. I fjor kostet 2020-årgangen av toppvinen deres 80.000 kroner.

– Det er den som er mest ettertraktet, og som vi gjerne vil ha, sier Klaus.

Han forteller at de har satt opp et budsjett som dekker Romanée-Conti, men at de vil forsøke å få en solid kolleksjon fra turen.

– Ingen av studiene våre hadde noe obligatorisk oppmøte i hele januar. Da tenkte vi at vi like gjerne kunne sitte her og følge forelesninger på nett.

Dette er det første året deres i køen, men de har venner som har ligget i kø utenfor polet tidligere.

– Handler dere for eget bruk?

– Det er ikke bare for oss selv, men det er også til oss. Det er mye egeninteresse.

Fra teltet feiret de tre studentene nyttår, og om kort tid er det en av dem som har bursdag, noe som forklarer at de allerede har gått til innkjøp av en champagne, til venstre i bildet. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Helt galskap

Arnt Egil Nordlien, leder for produkt i Vinmonopolet, bekrefter at de første stilte seg i kø allerede lørdag 28. desember.

– Jeg synes det er helt galskap. Det er jo det, sier Nordlien til E24.

Han forklarer at Burgund-slippet skiller seg fra andre slipp ved at det slippes mange flasker det finnes få av.

– Og etterspørselen er stor. For de fleste er dette eneste mulighet til å skaffe seg disse vinene.

88 flasker fra DRC

Og det er Domaine de la Romanée-Conti, som allerede er nevnt, som særlig skiller seg ut.

– Det er en historisk produsent. Vinmarkene deres er blant de mest anerkjente i Burgund, sier Nordlien.

Det er et kjent fenomen at vin fra denne produsenten selges til langt høyere priser på auksjon i Norge eller i utlandet, noe som også kan være med på å forklare den store etterspørselen.

Vinmonopolet får inn tre flasker av denne vinen i år. Her vises 2017-årgangen frem på en vinmesse i fjor. I skrivende koster den 200-300.000 kroner hos ulike forhandlere i Europa, ifølge nettstedet Winesearcher. Foto: Yonhap / EPA

I år er det 2021-årgangen som slippes fra DRC. Vinmonopolet får etter planen inn 88 flasker fordelt på syv ulike cuveer, hvorav kun tre er fra selve toppvinmarken Romanée-Conti. Fordelingen per butikk er ikke klar ennå.

Knapphet er det også på andre store Burgund-produsenter, forteller Nordlien. Domaine Leflaive, en av verdens fremste hvitvinsprodusenter, uteblir helt.

– Generelt er det helt normalt på denne typen vin, med stor etterspørsel og lite produksjon. Det blir mindre og mindre tilgjengelig per marked, fordi produsentene fordeler over flere og smører tynnere utover.

Les også

Disse polvarene blir billigere

– Prisene flater litt ut

En gladnyhet er imidlertid at prisene ser ut til å øke noe mindre i år enn tidligere år.

– Mange har lurt på det i flere år, nå ser det ut til at det flater litt ut. Prisøkningene er ikke veldig store.

– Blir du selv å se på Aker Brygge 6. februar?

– Jeg må innrømme at jeg ikke har planlagt så langt frem, men jeg kommer absolutt til å være der på morgenen. Jeg skal la kundene ta seg av de mest ettertraktede tingene, så skal jeg kjøpe noe selv litt senere på dagen.

Read Entire Article