Kjemper mot Putins allierte: – Vet ikke om mannen min lever

2 hours ago 5


Kortversjonen

  • Opposisjonsleder Svetlana Tsikhanovskaja advarer mot Belarus' samarbeid med Russland, som hun mener truer europeisk sikkerhet.
  • Hun fortsetter kampen for et fritt Belarus, selv etter å ha blitt dømt for høyforræderi og lever i eksil.
  • Tsikhanovskaja ber om internasjonal støtte for å redusere Russlands innflytelse og trekke tilbake russiske styrker og kjernevåpen fra Belarus.
  • Tsikhanovskaja krever tilbaketrekning av russiske tropper fra både Ukraina og Belarus for å sikre fred i regionen.

Det har gått drøye fire år siden hun ble stjerne over natten i landet som ofte kalles «Europas siste diktatur».

Den dengang 37 år gamle Svetlana Tsikhanovskaja snakket om helt andre ting enn landets autoritære president Aleksandr Lukasjenko.

«Folk er i ferd med å våkne opp og gjenoppdage selvrespekten», sa hun, og ga håp til millionvis av belarusere som ønsket et liv i frihet.

Det gikk bare én dag fra Tsikhanovskaja anklaget sittende president Lukasjenko for valgfusk og erklærte seg som rettmessig vinner av presidentvalget, før hun flyktet.

Nå er hun dømt til 15 års fengsel for høyforræderi i hjemlandet. Det hindrer ikke torbarnsmoren i å fortsette kampen for et fritt Belarus.

Russlands angrepskrig på Ukraina har bare gjort mandatet hennes større, forteller hun da VG møter henne i Oslo tirsdag.

– Krigen kan ikke stoppes uten Belarus. Så lenge status quo vedvarer i mitt land, så lenge Lukasjenko er der, og så lenge vi tillater Russland å underlegge seg Belarus, vil både Ukraina og andre europeiske land lever under konstant trussel.

 AP / NTBValget var preget av uro, demonstrasjoner og pågripelser av Lukasjenkos meningsmotstandere i 2020. Foto: AP / NTB

«Lukasjenko selger» landet

Tsikhanovskaja besøkte Stortinget tirsdag for å delta på et seminar om politiske fanger og kampen for demokrati.

Opposisjonspolitikeren roser Norge for støtten til den belarusiske sivilbefolkningen, landets politiske fanger og den uavhengige pressen. «Faktisk er Norge et ideelt land», konkluderer hun, og byr på et sjeldent smil.

For det er blodig alvor, det hun jobber med.

Belarus`regime fikk nylig en skremmende global aktualitet da Russlands president Vladimir Putin sa at han ville vurdere å utvide bruksrommet for kjernevåpen, slik at det også gjelder hvis hans nærmeste allierte, Belarus, blir angrepet.

– Lukasjenko selger faktisk vår uavhengighet til Russland. Vi ser hvordan Russland underlegger seg alle sektorer i Belarus, de utplasserer kjernevåpen, de bruker våre fasiliteter, vår jord, til å angripe Ukraina, til å utpresse våre vestlige naboer, sier Tsikhanovskaja.

Hun vil kreve tilbaketrekking av russiske tropper og våpen ikke bare fra Ukraina, men også fra Belarus, sier hun.

– Og det vil ikke skje så lenge Lukasjenko er ved makten.

 Alexander Kazakov / Reuters / NTBBåndene er tette mellom Russlands Vladimir Putin og Belarus`Lukasjenko. Her går de sammen i skogen i Karelia i sommer. Foto: Alexander Kazakov / Reuters / NTB

Vet ikke om ektemannen lever

I skrivende stund sitter minst 1400 politiske fanger i belarusiske fengsel. En av dem er Nobelprisvinner Ales Bjaljatski. En annen er Tsikhanovskajas ektemann, Siarhjej Tsikhanowski.

Det var etter at han ble arrestert i 2020 at hun tok steget fra å være engelsklærer til å ta opp kampen mot Lukasjenko og lansere seg selv som presidentkandidat. 

Siden mars 2023 har hun ikke kunnet kommunisere med ektemannen.

– Jeg vet ikke engang om han er i live, forteller hun VG. 

 Gisle Oddstad / VGKAMP: – Selvfølgelig ønsker jeg å flytte tilbake til Belarus med barna mine, men det kan ikke skje mens folk lever i et diktatur, sier Tikhanovskaja. Foto: Gisle Oddstad / VG

Fra livet i eksil i Vilnius i Litauen kjemper hun kampen videre. Det er klart det koster. På øreflippen blinker en sølvøredobb formet som hjemlandet. Barna på 8 og 14 år ser ofte mamma med koffert, sier hun.

– De forstår arbeidet mitt, selv om det selvfølgelig ikke alltid er hyggelig for dem. Men jeg tror på at de kommer til å verdsette det vi kjemper for. De ser hvor mye vi foreldre ofrer for å gi dem en bedre fremtid. De tar ikke demokratiet for gitt. 

Nytt valg

President Aleksandr Lukasjenko går for sin syvende periode i neste års valg.

Tsikhanovskaja sier regimet i Belarus har startet en systematisk kampanje for å unngå en gjentagelse av masseprotestene som brøt ut etter valget i 2020.

Stadig flere menneskerettsaktivister, politiske dissidenter, journalister og advokater har de siste årene blitt stemplet som ekstremister av landets regime, ifølge FN.

– Vi må skille mellom regimet, som har blitt en løgner i denne krigen, og det belarusiske folket, som står på Ukrainas side. Til tross for undertrykkelse har folk gått ut i gatene og sagt nei til krigen. Våre militære frivillige kjemper sammen med ukrainerne, og belarusere donerer massivt penger fra egne lommer til den ukrainske hæren, sier opposisjonslederen til VG.

 BelaPAN / Reuters / NTBLukasjenkos styrker løser opp en demonstrasjon for å få frigitt politiske fanger i 2020. Foto: BelaPAN / Reuters / NTB

I høst har Litauen bedt Den internasjonale straffedomstolen (ICC) reise sak mot president Aleksandr Lukasjenko og flere andre politiske og militære ledere i Belarus.

– Før argumenterte Lukasjenko med at han måtte være landets evige leder fordi «kanskje vi er et fattig land og folk lever ikke så godt, men i det minste er det ingen krig i Belarus». Nå har han ført krigen inn i vårt land, sier Tsikhanovskaja.

 Gisle Oddstad / VGFoto: Gisle Oddstad / VG

Vanlig kvinne

Fire år har gått siden hun trådde ut i rampelyset. Det hersker en viss skuffelse hersker blant støttespillerne over at Lukasjenko ikke er fjernet ennå. Det er ikke alltid lett å være den som må ta imot frustrasjonen, erkjenner Tsikhanovskaya.

Hun kan også selv kjenne seg skuffet av og til, sier hun.

– Selvfølgelig er jeg også noen ganger frustrert. Jeg har ingen å skylde på, for all skylden ligger på meg. Men jeg forklarer folk at «se, jeg er den samme personen som deg. Jeg er en vanlig kvinne. Jeg er bare sterk når vi er sterke sammen.»

 Vasily Fedosenko / Reuters / NTBDen gang de var flere: Opposisjonspolitikerne Svetlana Tikhanouskaya, Maria Kalesnikava og Veronika Tsepkalo i Minsk i 2020. Kalesnikava har sittet fire år i fengsel. Foto: Vasily Fedosenko / Reuters / NTB
Read Entire Article