Tollsatsen trer i kraft i morgen, lørdag. Det kinesiske finansdepartementet sier ytterligere heving av tollsatsene vil være «en vits».
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Kortversjonen
- Kina øker tollen mot USA til 125 prosent. Økningen kommer etter at USA nylig økte tollen mot Kina til det samme.
- Kina har lovet å «kjempe til slutten» hvis USA fortsetter å eskalere handelskrigen.
- Donald Trump har innført en 90-dagers pause med en betydelig lavere gjensidig toll på 10 prosent for over 75 andre land.
- Handelskrigen har ført til enorme utslag på verdens børser den siste tiden.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Saken oppdateres
Det melder det kinesiske finansdepartementet, ifølge Bloomberg.
I en uttalelse skriver de at hevingen av de amerikanske tollsatsene nå er meningsløse.
– Selv hvis USA fortsetter å heve tollsatsen, vil det ikke gi økonomisk mening, og det vil bli en vits i økonomihistorien, skriver de ifølge CNBC.
– Om amerikansk side fortsetter med å ha tollsatser på kinesiske varer eksportert til USA, vil ikke kinesisk side lenger ta hensyn til det.
Les på E24+
Forvalter: – Utmerket anledning til å kjøpe aksjer
Tollsvaret kommer dagen etter at Det hvite hus bekreftet at de vil innføre en toll på kinesiske varer som i praksis betyr at tollsatsen vil ligge på 145 prosent.
– Ikke noen overraskelse
Tollgrepet er den siste utviklingen i handelskrigen mellom de to stormaktene. Donald Trump hevet tollsatsen til 125 prosent onsdag, fordi han mente kineserne viste «mangel på respekt».
Kina svarte deretter med å øke tollen på amerikanske varer til 104 prosent.
– Det er selvsagt ikke noen overraskelse. Det bør heller ikke komme som noen overraskelse hvis Trump svarer i løpet av dagen. Det jeg blir overrasket over er hvis Kina strekker hendene i været og sier «vi gir oss». Det gjør de ikke, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets til E24.
Harald Magnus Andreassen
Sjeføkonom, Sparebank 1 Markets
Han tror Kina mener alvor når de nå sier de ikke lenger bryr seg om amerikanske tollsatsene.
– Problemene for Kina er håndterbare. For hele økonomien stanser ikke opp som følge av lavere eksport til USA, sier han.
Andreassen tror utfordringene i økonomien vil være mer synlige i USA. Han sier at varene fra Kina inngår i mange deler av den amerikanske økonomien.
– Det tar tid å finne nye steder å hente de varene fra. Det er ikke umulig, men det vil ta lang tid og få ta i de varene. Og i mellomtiden vil det bli mye dyrere, sier han.
Dollarsvekkelse
Dollaren svekket seg umiddelbart etter Kinas tollsvar. Ifølge Financial Times er den på sitt svakeste mot Euroen på tre år.
Valutaen falt også umiddelbart mot kronen etter Kina-tollen. En dollar kostet 10,70 kroner før nyheten, og falt til 10,67 kroner før den steg noe igjen.
Kronen har styrket seg mot dollar de siste dagene, etter at dollaren var oppe i 11 kroner tidligere i uken.
ICE U.S Dollar Index, som måler dollaren opp mot en håndfull valutaer internasjonal, viser en brå knekk i dollarverdien like etter at nyheten kom. Ifølge indeksen har dollaren svekket seg med 2,4 prosent den siste uken.