Kanskje FpU skulle gå litt dypere og se på de helsemessige konsekvensene av oljeutvinningen?
Yngve Kiserud
Almennlege og universitetslektor ved institutt for global helse og samfunnsmedisin, UiB. Medlem i Legenes klimaaksjon.
Anna Bjerre
Barnelege, medlem i Legenes klimaaksjon
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er en kronikk
Slagordet «Drill, baby, drill» har i mange år vært brukt i USA. FpUs leder Simen Velle har kopiert det til Norge, og søkte nylig Patentstyret om å få det varemerkeregistrert, for å ha enerett til slagordet som oppfordrer til mer oljeproduksjon.
Men kanskje FpU skulle gå litt dypere og se på de helsemessige konsekvensene av oljeutvinningen?
Les også
FpU vil sikre seg rettighetene til «Drill baby, drill»
Klimagassutslipp fra fossile energikilder som kull, olje og gass gir global oppvarming, og i 2023 ble jordens gjennomsnittstemperatur målt til rekordhøye 1,45 grader over nivået i preindustriell tid. Allerede med dagens oppvarming gir klimaendringene omfattende helseutfordringer. De store forbedringene i global helse som er oppnådd de siste tiårene, kan bli snudd til en like markant tilbakegang.
Menneskers helse påvirkes både direkte av klimaendringene og indirekte gjennom endringer i planetens økosystem:
- Økt frekvens og intensitet av orkaner, styrtregn og ras.
- I år har over 175.000 mennesker dødd som følge av hete bare i Europa.
- I 2021 døde 700.000 barn som følge av luftforurensning. Fossile brensler utgjør en betydelig del av forurensningen.
- Tørkeperioder og avlingssvikt vil gjøre tilgang på mat og rent vann kritisk for flere hundre millioner mennesker.
- Flom og økt spredning av infeksjonssykdommer kan gi 250.000 ekstra dødsfall pr. år fra 2030.
Les også
Vil levere nytt klimamål etter fristen: – Pinlig
- Atmosfærisk CO₂ løses i havet og gir redusert pH. Selv mindre endringer kan ødelegge skalldyrenes evne til å danne skall, samt være skadelig for fytoplankton, som står for rundt 50 prosent av planetens oksygenproduksjon.
- Ved to graders oppvarming utryddes korallrevene. Disse huser 25 prosent av alt kjent liv i havet og er næringsgrunnlaget for flere hundre millioner mennesker.
- 25 prosent av våre medisiner er utvunnet fra regnskogen, selv om bare en liten del av skogens materiale er utforsket. Amazonas står i fare for å degenerere til en savanne rundt 2050, blant annet grunnet klimaendringene. Slik mister vi “fremtidens medisinskap”.
- I sum vil mellom 1 og 3 milliarder kunne befinne seg i ubeboelige områder innen 2070. Ressursknapphet og store folkeforflytninger gir grobunn for konflikter, med ytterligere tap av liv og helse.
Lancet Countdown Report viser til at strategiene til verdens 20 største oljeselskap innen olje og gass vil gi utslipp som overgår grensene satt i Parisavtalen med 173 prosent.
Man skulle tro at den logiske responsen på dette var å legge en plan for rask utfasing av olje og gass, men Velles utsagn understreker den politiske tendensen til å gjøre det motsatte.
Nye konsesjoner deles ut, med øynene lukket for de enorme negative konsekvensene. Kortsiktig profitt settes foran liv og helse, og noen gjør det med stolthet.
Så når man likevel har kastet all blygsel på dør – hvorfor ikke si det som det er, Velle: "Kill, baby, kill!".