Kaoset i Sør-Korea: Dette må du vite

16 hours ago 6


 JEON HEON-KYUN / EPA / NTBDemonstrasjoner mot president Yoon i Sør-Korea 21 desember Foto: JEON HEON-KYUN / EPA / NTB

Sør-Korea har utnevnt sin andre fungerende president på få uker. Bakteppet er blant annet en korrupsjonssak, uenighet om Nord-Korea og en militærallianse med Japan, ifølge Korea-ekspert.

Lørdag 28. desember kl. 01:36

Fredag stemte et flertall i det sørkoreanske parlamentet for at de vil stille fungerende president Han Duck-soo for riksrett. Finansminister Choi Sang-mok skal nå overta rollen.

Avstemningen var kaotisk, og ble boikottet av de fleste fra det konservative regjeringspartiet PPP. Men Han sier han respekterer avgjørelsen, og vil gå av.

Han anklages for å stikke kjepper i hjulene for riksrettsprosessen mot president Yoon Suk-yeol som parlamentet, inkludert flere representanter fra konservative PPP, stemte for å stille for riksrett i desember.

Dette anklages Han Duck-soo for
  • Han Duck-soo latt være å utpeke tre nye dommere til Sør-Koreas grunnlovsdomstol, der riksrettssaken mot president Yoon foregår. Domstolen har nå seks medlemmer, men trenger ni for å være fulltallige.
  • Skal de få flertall for riksrett, må fem dommere stemme for. Det er med andre ord større sannsynlighet for at Yoon går fri hvis retten ikke er fulltallig.
  • Opposisjonen mener det er hans plikt å utnevne de tre dommerne, slik at retten er fulltallig når saken skal behandles.

Det gjorde de etter at president Yoon innførte militær unntakstilstand i Sør-Korea, til store protester. Han snudde etter knappe fem timer.

– Når vi ser dette, ligner det et kaos. Men det er en del av den politiske kulturen i Sør-Korea, mener Geir Helgesen, Korea-ekspert og tidligere leder av Nordisk Institutt for Asiastudier i København. Han utdyper:

– Politikk og moral er liksom bundet veldig tett sammen. Så når man som politiker går inn for noe, må man vise at man kjemper med alt man har.

Under kraftig press

Også bakteppet for saken, og unntakstilstanden som ble erklært og så avlyst, kan virke kaotisk. Det har sammenheng med flere alvorlige problemer Yoon Suk-yeol satt med i starten av desember, ifølge Helgesen:

  • Korrupsjonssak: Måneden før måtte han be om unnskyldning etter flere kontroverser som involverte hans kone, som blant annet har blitt anklaget for korrupsjon etter å ha mottatt en dyr Diorveske, og for å manipulere aksjekurser. Presidenten sa hun burde ha opptrådt bedre, men samtidig at anklagene mot henne var overdrevne.
  • Dårlige målinger: Yoon vant presidentvalget med knapp margin i 2022, og har siden slitt kraftig på målingene. Hans parti tapte parlamentsvalget i april, og han har vært under kraftig press.

– Han var på vei til å tape sin politiske plattform både for opposisjonen som har flertall i parlamentet, og en del av hans egne folk som stemte sammen med opposisjonen. Han og kona sto også overfor denne korrupsjonssaken. For å stoppe dette, bestemmer han seg for å erklære militær unntakstilstand, mener Helgesen.

Bilde av Geir HelgesenGeir Helgesen

Korea-ekspert og tidligere leder av Nordisk Institutt for Asiastudier i København

President Yoon innførte militær unntakstilstand den 3. desember. Det begrunnet han blant annet med å beskytte Sør-Korea fra pro-nordkoreanske krefter, og for «å verne om den frie konstitusjonelle ordenen».

Samtidig skal han ha kommet med en liste over politikere som skulle arresteres.

– Sammen med sine folk har han en liste over medlemmer av parlamentet som han betrakter som nærmest nordkoreanske agenter. Da viser det seg når den listen blir offentlig, så står hans egen partiformann, som også er konservativ, på listen. Da blir det totalt kaos, sier Helgesen.

Kontroversiell Japan-allianse

Så: Er parlamentet i Sør-Korea infiltrert av nordkoreanske agenter?

Nei, sier Helgesen. Men han sier spørsmålet om hvordan man skal forholde seg til Nord-Korea er splittende i Sør-Koreas befolkning.

– Det har vært flere presidenter tidligere som har hatt et temmelig avslappet forhold til Nord-Korea med flere forsøk på forhandlinger. Men hvis man står på en veldig høyreorientert side, blir det å forsøke å forhandle med Nord-Korea nærmest å være en tilhenger av regimet. Det er det Yoon angivelig har brukt.

Her har også Yoon gjort et trekk som har gått hardt utover populariteten hans, ifølge Helgesen: Han har etablert en slags allianse med Japan sammen med USA for å stå sterkt mot Nord-Korea.

– USA har allerede store militærbaser i Sør-Korea, noe det er folkelig aksept for. Men Japan koloniserte hele Korea fra 1910 til 1945, og befolkningen kjenner til hvor forferdelige forholdene var, og hvor grusomme de japanske soldatene var. Så går landets president og lager en allianse med Japan uten å ha en diskusjon hverken i sitt eget parti eller i befolkningen.

Ransaket statlige eiendommer

Det er uklart hva som skjer i Sør-Korea videre. Det neste planlagte rettsmøtet i saken mot Yoon er den 3. januar, ifølge Reuters. Presidentens advokat sier han planlegger å møte personlig i retten.

Tidligere fredag ble det også kjent at sørkoreansk politi har ransaket en statlig eiendom som ble brukt av den suspenderte presidenten Yoon Suk-yeol, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Politiet har igangsatt etterforskning både av ham og andre høytstående politikere på grunn av forsøket på å innføre militær unntakstilstand i starten av desember.

Read Entire Article