Valget er rett rundt hjørnet. Resultatet kan sende rentene både opp og ned.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Valget i USA kan påvirke rentene både opp og ned, med meningsmålinger som gir Trump et ørlite forsprang.
- Kontroll i begge kamrene kan bety økt pengebruk og inflasjonspress.
- Trumps tollplaner kan forverre økonomisk press og øke rentene.
- Markedene er bedre forberedt enn ved Trumps valgseier i 2016, mener forvalter Olav Chen.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Meningsmålinger viser at Trump ligger et lite knepp foran. På tippesidene er ledelsen større. Valget er langt fra avgjort.
Resultatet kan gi vidt forskjellige utfall. Både for lommeboken og for markedene.
Forvalter i Storebrand, Olav Chen, sier det viktigste å følge med på er om republikanerne eller demokratene klarer å sikre seg kontrollen i begge kamrenekamreneVed valg i USA stemmer velgerne på presidenten, men også på representanter til Kongressens to kamre, Representantenes hus og Senatet..
– Hvis du får en republikansk sweepsweepEt av de to partiene vinner kontrollen i begge Kongressens to kamre, Representantenes hus og Senatet., er forventningene at det brukes mer penger. Du får også det med et demokratisk sweep, men enda mer med Trump.
Olav Chen
Leder for allokering og globale renter i Storebrand
Les på E24+
Slik fikk Sheikh (35) råd til drømmebilen
– Press i økonomien
En høyere pengebruk kan føre til at aktiviteten i økonomien øker, og at prisene gjør det samme. I USA, som i Norge, forsøker sentralbankene å få ned prisveksten til rundt to prosent.
– I rentemarkedenerentemarkedeneRentemarkedet er hvor penger lånes og lånes ut, med renten som prisen for lånene. har lange renterlange renterLange renter er renten på lån med lang løpetid, ofte over 10 år, og viser markedets forventninger til økonomien på sikt. steget ettersom sannsynligheten for en Trump-sweep har økt de siste ukene. Hvis Kamala Harris tar igjen litt av forspranget så vil jeg tro at rentene vil falle litt på det, sier Chen.
Makroøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets skriver i en rapport at forventningene til store og raske rentekutt fra den amerikanske sentralbanken har blitt dempet, og bidratt til oppgangen i lange renter. Han trekker også inn Trumps fremgang på meningsmålingene.
– Flere analyser peker på at Trumps planer om å øke tollsatser vil bidra til inflasjon. I tillegg ser det ut til at hans økonomiske program kan gi økte budsjettunderskudd og mer press i økonomien. Noe som også kan gi en viss inflasjonseffekt, skriver han.
Les på E24+
Smart smutthull: Selg aksjer og fond skattefritt
– 20 prosent toll på alt
Dersom ingen av kandidatene sikrer partiet begge de to kamrene, vil forskjellen bli størst dersom amerikanerne får Trump bak rattet, ifølge Chen. Da blir nemlig utenrikspolitikken ekstra viktig, fordi den kan kompensere for det man ikke får gjort innenrikspolitisk.
– Kamala uten sweep er det utfallet der det skjer minst, og som er mest likt dagens situasjon, sier Chen.
Dersom Trump vinner, og ikke sikrer begge kamrene, er det handelskrig og toll som blir spesielt viktig å følge med på, ifølge forvalteren.
– Han har sagt at han skal øke med 10 prosent, og nå 20 prosent, på alt som kommer fra utlandet. Ikke bare fra Kina eller enkeltregioner.
Trump har også lovet 60 prosent toll på kinesiske varer og 100 prosent på alle biler produsert utenfor USA.
– For de som kan litt økonomi, så skjønner man at det vil det være inflasjonsdrivende. Det har nok også påvirket lange renter, siden sannsynligheten har tiltet i Trumps favør de siste dagene, sier Chen.
– Er det gjennomførbart?
– Vi får se, da.
Venter ikke sjokk
I 2016, da Trump sist vant presidentvalget, var det store utslag i markedene. Nå tror Chen at investorene er bedre forberedt.
– Jeg tror ikke du får like store bevegelser og sjokk hvis Trump blir valgt denne gangen, da det prises inn at han kan bli valgt. Sist gang kom det litt overraskende på, og meningsmålingene viste litt i disfavør.
– Har markedene lært Trump å kjenne bedre?
– Ja, jeg som investor vil si det. Markedene liker å risikojustere mye. Man kan volatilitets- eller usikkerhetsjustere mye rundt ham. Så kan man jo spørre seg om Trump 2.0 er enda verre enn Trump 1.0, men mye av det han predikerer er ganske likt som forrige gang, sier Chen.