Kan bli siste «sommerhelg»

5 hours ago 2


 Hallgeir Vågenes / VGNYT LØRDAGEN: Det ligger an til å bli godt med sol på Vestlandet, særlig lørdag. Da kan det bli over 20 grader. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

I alle fall i Sør-Norge. Bergenserne kan glede seg til en solfylt lørdag, mens det i Nord-Norge allerede ligger et hvitt dryss på toppene.

fredag 20. september kl. 17:02

For de som kan glede seg over høstvarmen, gjelder det å nyte.

– Det blir et høstlig preg på været i Sør-Norge neste uke, sier statsmeteorolog Sigrid Auganæs til VG. Men først er det altså helg med sol i sikte.

Det kan derfor være lurt å følge Meteorologenes oppfordring på X: –⁠ Ut og nyt helga folkens!

Kan bli 20 grader

Bor du på Vestlandet kan det blir riktig så sommerlig.

– På Vestlandet kan det komme opp i 20 grader på lørdag, det er ikke umulig at de kanskje får årets siste sommerdag i Bergen. Det blir ganske mye sol ut dagen i dag og lørdagen, før det kanskje skyer litt mer til på søndagen, sier Auganæs til VG.

Mye av det samme gjelder Østlandet, men her ligger skyene an til å sige inn litt tidligere. Oslo ser ut til å få overskyet lørdag og temperatur opp mot 17 grader.

For å kvalifisere til nordisk sommerdag må tempen være 20 grader eller mer.

Nå som det mer eller mindre er høst og kaldere om natten, må man regne med litt tåke om morgenen før den brennes vekk av solen.

På søndag er det høstjevndøgn, det vil si at dag og natt er like lange.

– I dag er det litt grått i Midt-Norge og de har samme problematikken som resten av Sør-Norge med lavt skydekke. Det blir kanskje litt småbyger i Trøndelag på starten av dagen i morgen, men så ser det som det sprekker opp bitte litt ut mot kvelden, sier Auganæs.

Men temperaturen her kommer neppe høyere opp enn 15–16 grader.

Ikke like pent i nord

I Nord-Norge er det et farevarsel for vindkast som går ut i ettermiddag, og helgen blir dermed ikke like vindfull som det har vært de siste dagene.

– Men Nord-Norge vil være preget av vind fra nord på grunn av lavtrykket, og her blir det litt kjøligere og en del regnbyger spesielt langs kysten. Kommer man langt nok inn i landet og høyt nok opp, kan det snø. Det ligger allerede litt snø på fjelltoppene i Nord-Norge i dag, sier Sigrid Auganæs.

Metorologene skriver på X at nysnøgrensa sniker seg sakte men sikkert nedover, spesielt i Troms og Finnmark hvor den kan komme ned på 300–500 meter i løpet av helgen.

Har man tenkt seg over fjelloverganger i Nord-Norge kan det være lurt å skifte til vinterdekk.

Read Entire Article