Det blir blytungt å stoppe ulovlig strømming gjennom holdningskampanjer. Nå står myndighetene overfor er vrient valg.
Tirsdag 19. november kl. 10:57Det er svindyrt å følge Martin Ødegaard, Erling Braut Haaland og resten av Premier League-stjernene på lovlig vis.
Nå viser en fersk undersøkelse hvor mange - ikke minst blant unge - som mener at det etisk innenfor å ty til ulovlige tjenester for å spare penger.
Mer enn halvparten av de spurte under 30 år synes det er helt eller delvis greit. Det er et alarmerende høyt tall.
I befolkningen ellers gjelder det snaut en av tre.
Rettighetshavere og myndigheter er nødt til å trykke på den store, røde knappen. Men hva innebærer det i praksis?
I en stadig mer avansert digital tid, tyder ingenting på at det blir mindre populært å ty til snarveier for å slippe unna et kostbart abonnement.
Viaplay-sjefen mottok ikke akkurat en strøm av støtte i det offentlige ordskiftet, da han tidligere i høst angrep den ulovlige strømmingen.
At kampen mot lovbrudd ikke er så innmari populær, betyr ikke at det er galt å ta den.
Statssekretær Erlend Hanstveit i Kulturdepartementet målbærer nå bekymring om omfang og holdninger til lovbrudd.
«Jeg har forståelse for at folk, særlig de unge, synes det er dyrt å kjøpe seg lovlig tilgang til sportssendinger og annet innhold de vil se på. Det endrer imidlertid ikke det faktum at slik strømming er ulovlig», sier Hanstveit.
Han har helt rett. Myndighetene kan ikke sitte og se på at innhold stjeles.
Spørsmålet er hvordan.
Holdningskampanjer kan muligens ha effekt på noen. Men det må nok mye, mye sterkere lut til dersom det skal være mulig å snu noe så omfattende som dette.
Mer tekniske folk enn meg på vurdere hvor effektivt det er, eller hvor enkelt det er å omgå det, men et betalingsformidlingsforbud er et mulig tiltak. Det finnes også andre blokkeringsvarianter, men det åpner igjen etiske spørsmål om hvor inngripende myndigheter skal og bør være i det digitale rom.
Parallellen til kampen mot de utenlandske spillselskapene er relevant. Der er frontene steile.
Siden aktørene er så rike i Premier League, vil mange trolig mene at det ikke er så nøye om det hele kjøles ned litt gjennom at færre kjøper abonnement.
I seg selv hadde en mer edruelig fotballøkonomi ikke vært så ille, men de ugreie elementene ved industrien gir ikke frikort til å stjele.
I England så vi nylig en sak for domstolen, der Robin Hood ble brukt som forklaring, da en mann ble tatt for distribusjon og bruk av ulovlige signaler fra Premier League.
Han ble dømt til tre år og fire måneder i fengsel.
Her var lovbruddene flere, og straffen er neppe så sammenlignbar med hva som kan vente strømmeglade nordmenn dersom myndighetene strammer skruen.
Men straff og sanksjoner som svir er nok den eneste farbare veien, men det går nok en grense for hvor høyt det vil bli prioritert.
Samtidig fungerer det ikke at samfunnet bare ser på selvtekten.
Nesten hver fjerde nordmann oppgir at de bevisst har fått tilgang til, lastet ned eller strømmet innhold fra en ulovlig tjeneste. Det er informasjonssiden velgekte.no, som Tolletaten, Patentstyret og Kultur- og likestillingsdepartementet står bak, som har fått gjennomført undersøkelsen.
Hva tenker du?Hva synes du om ulovlig strømming?aRettighetshaverne kan takke seg selv når tilbudet er så dyrt.bTyveri er ugreit. Dette må stoppes.cBryr meg ikke.I en tid der mediebildet er i kraftig endring, vil det trolig tvinge seg frem at fotballen ikke kan prise tv-pakkene til himmels til evig tid.
Men det må skje på andre måter enn at tilbudet undergraves av tyveri.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.