Kaller seg «kryptopresident» – nå går bitcoin-prisen i været

2 weeks ago 7


I valgkampen uttalte Donald Trump seg svært vennlig om kryptovaluta, og omtalte seg selv om «kryptopresident» på en konferanse i juni.

Det resulterte i store donasjoner fra teknologiselskaper med interesser i kryptovaluta.

De som trodde på Trump-seier økte sine investeringer i kryptovaluta, i forkant av valget. I dag kan de gni seg i hendene.

Det ble ny prisrekord på bitcoin i dollar etter at valgresultatet var kjent.

kryptovaluta
Torbjørn Bull Jensen i K33

GOD DAG PÅ JOBBEN: Pilene for bitcoin pekte oppover i dag. Til glede for daglig leder i K33, Torbjørn Foss Jenssen.

Foto: Petter Larsson / NRK

– Da det ble tydelig at Trump var vinneren og at republikanerne vant Kongressen, så hoppet bitcoin i været, sier Torbjørn Bull Jenssen, administrerende direktør i K33 til NRK.

Han har selv investert i bitcoin.

– Hva betyr verdihoppet for deg?

– Det blir noe penger av det. Jeg har en hyggelig eksponering privat, sier Jenssen.

4. november var bitcoin nede i 67.000 dollar, i timene etter at valgseieren var et faktum, stod den i rekordhøye 75.000 dollar. I norske kroner koster en bitcoin nå over 830.000.

Samtlige kryptovalutaer steg i verdi etter nyheten om at Trump har vunnet valget.

En milepæl for kryptovaluta

For noen år siden var Trump en motstander av bitcoin, men nå har han snudd.

– Dette innebærer en milepæl for bitcoin, da Trump har varslet at han ønsker seg bitcoin som en strategisk reserve for USA, sier Jenssen i K33.

krypto-valuta
Torbjørn Bull Jensen i K33

BITCOIN-ENTUSIAST: Torbjørn Bull Jensen er i sjef i K33, et såkalt rådgivningsselskap innen Bitcoin, og gjør analyser av markedet.

Foto: Petter Larsson / NRK

K33 er en vekslingstjeneste som tilrettelegger og gir råd til folk som ønsker å gå inn i Bitcoin.

– Store næringsinteresser i USA er opptatt av kryptovaluta. Mange velgere er opptatt av kryptospørsmål. Dette er interesser Trump kunne vinne til sin side, ved å omtale seg selv som kryptopresidenten, fortsetter Jenssen.

Noen solgte seg ut valutaen før valget i USA, mens andre satset på Trumps seier. I K33 er Jenssen spent på fortsettelsen:

– Nå har vi en avklart politisk situasjon, med en president som har sagt han vil hjelpe sektoren å vokse videre.

Bitcoin illustrasjonsbilde

EN NY RESERVE?

Foto: Shutterstock

De store norske bankene følger ikke kryptovalutaer tett, men også Nordea har registrert økningen i kryptovalutaenes verdi.

– Trump blir sett på som en kryptovennlig person, og har uttalt at dette har han tro på, sier seniorstrateg i Nordea, Joachim Bernhardsen, til NRK.

Joachim Bernhardsen, Nordea Markets

OM STATSGJELDA: - USAs voksende statsgjeld gjør at investorer ser etter alternative investeringer, sier seniorstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea til NRK.

I takt med at statsgjelden til USA øker, er det mange investorer som kikker etter alternative investeringer. Bernhardsen sier det er flere grunner til at investorene vil kunne snu seg mot mer kryptohandel:

– Hvis statsgjelden fortsetter å øke, kan det være at investorer heller vil kjøpe kryptovaluta i stedet for amerikanske statsobligasjoner. Mange frykter at statsgjelden skal øke ytterligere, nå ser de etter alternative investeringer.

Kryptoeiere kan få makt

Mange av kryptovalutaenes tidligere kritikere er ute av politikken etter dette valget.

– Det blir interessant om viktige posisjoner i Trumps administrasjon går til personer med eiendeler og interesser i kryptovaluta, sier Jenssen.

– Hva slags betydning kan kryptovaluta få fremover med Trump ved makta?

– Bitcoin har vært et spekulasjonsobjekt. Nå tror jeg valutaen kan bli en internasjonal reserve slik dollaren har vært tidligere, sier Jenssen.

En rekke eksperter har vært kritiske til bitcoin, og i Norge har Finanstilsynet advart om at risikoen er stor for å tape penger.

A view shows the data centre of BitRiver company providing services for cryptocurrency mining in Bratsk

ENERGIKREVENDE: Utvinning av kryptovaluta krever store datamengder

Foto: Maxim Shemetov / Reuters

Publisert 06.11.2024, kl. 19.25

Read Entire Article