«JPows» energidrikk

21 hours ago 8


Den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB

Amerikansk økonomi fikk onsdag styrkedrikken som kan sikre en stødig vei videre.

  • Ina Vedde-Fjærestad

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Dette er en kommentar

Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Onsdag satt stort sett alle som følger med på amerikansk økonomi og dirret i spenning før kveldens rentemøte.

Og de ble ikke skuffet.

Den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell, også kalt «JPow», tok realt i da han kuttet styringsrenten med 0,50 basispunkter, et såkalt dobbelt rentekutt, og tok dermed det første steget i en ny retning for den amerikanske pengepolitikken.

På forhånd var ekspertene enig i at det ville komme et kutt, men sjeldent har det vært så stor uenighet rundt hvor stort kuttet kom til å bli.

Les også

USAs sentralbank kutter renten

Argumentene gikk blant annet på at om kuttet ble for lite ville det blitt tolket som at Fed ligger bakpå og ikke gjør nok for å hindre høyere arbeidsledighet, mens om kuttet ble for stort så kan det tolkes som at det går dårlig i økonomien, og hvorfor ble det ikke gjort noe ved forrige rentemøte som var i juli?

Forventningene til et dobbelt rentekutt fikk ytterligere støtte da Investeringsdirektør Mark Dowding i RBC BlueBay Asset Management torsdag i forrige uke sa til Financial Times at han mente et dobbelt rentekutt var “veldig aktuelt”.

Mandatet til styringsrenten skal stabilisere inflasjonen og sikre et solid arbeidsmarked.

Nå har amerikanerne kontroll på det første.

I forrige uke kom det tall for prisveksten i USA som var helt i tråd med forventningene. Inflasjonen endte på 2,5 prosent i august, som er den laveste målt på årsbasis i USA siden februar 2021.

Disse kom bare en uke etter at arbeidsmarkedstallene kom inn litt lavere enn det ekspertene hadde forventet.

Nå handler det om å hindre at arbeidsmarkedet svekker seg ytterligere, og ved å kutte renten nå stimuleres forhåpentligvis økonomien nok. Målet er å få til en myk landing for økonomien etter rente- og inflasjonsoppgangen som har regjert i årene etter pandemien.

Les også

Dobbelt rentekutt i USA: – Et svakere arbeidsmarked som er bakgrunnen

Kritikerne vil nok spørre seg hvorfor Fed har sånn hastverk med å kutte rentene, vil det hjelpe eller vil det føre til at økonomien tvert imot sakker mer ned fordi markedet nå tenker at Fed er i gang og vil kutte rentene kraftig også fremover?

Et «vanlig» edruelig rentekutt på 0,25 basispunkter ville kanskje vært den stødige veien til målet.

Les på E24+

Hvorfor drøyer rentekuttet i Norge?

Samtidig var det flere demokratiske senatorer i USA som nylig ba sentralbanken kutte med hele 0,75 prosentpoeng, med begrunnelse i svekkelse i arbeidsmarkedet og at sentralbanken bør ligge i forkant av utviklingen.

Men nå ble det et dobbelt rentekutt denne gangen, og om det blir flere kutt i snarlig fremtid kommer helt an på hvordan markedet tar imot dagens kutt. «JPow» selv kommer til å følge arbeidsmarkedet tett. Han påstår det foreløpig ikke er grunn til bekymring, at den amerikanske økonomien er i god form, men innrømte at utsiktene har kjølnet noe.

Rentedifferansen har mye å si for kronekursen her hjemme, og da dobbeltkuttet ble kjent styrket kronen seg noe, før den falt tilbake til nivåene fra før rentemøtet.

I morgen er det Ida Wolden Bache som skal i ilden. Der er det ikke ventet noe rentekutt med det første, men kveldens action i USA gjør nok kuttejobben noe enklere fremover også for sentralbanken her hjemme.

Read Entire Article