Jonas-tiltalt igjen sammenliknet med Flåklypa-karakter: – Det tar bare et par minutter

3 days ago 4


SmartNSM - Automatic
Business.no+


Etter en fridag i går, i anledning det som skulle vært 32-årsdagen til Jonas Aarseth Henriksen, fortsetter partene i Ringerike tingrett.

Det blir den siste dagen i den drøyt fem uker lange rettssaken.

Først skal forsvarerne til «Sjåføren» holde sine prosedyrer, før det blir en runde med replikk og duplikk.

Hele familien og de nærmeste vennene var kledd likt i dag, med lysegrå hettegensere. På brystet sto det «#LastebilJonas» og «Vi glemmer aldri», og på ryggen sto det, med store bokstaver, «Ikke vær så serriøs a!»

Ber om frifinnelse for drap

«Sjåføren» ble hyret inn av «Skytteren» og han har innrømmet at han kjørte rundt og var med på hærverk. Han hevder derimot at han visste lite om planene.

Forsvarer Geir Jesinsky fortalte innledningsvis at hans klient har innrømmet deler av tiltalen, som går på hærverk og personforfølgelse.

– Kan ikke dømmes for medvirkning til drap, for han har aldri hatt kunnskap om drap eller regnet det som sikkert eller mest sannsynlig at Henriksen ville dø.

Igjen ble «Sjåføren» karakterisert som Ludvig fra Flåklypa.

– Det er treffende. Det tar bare et par minutter før du får det inntrykket av ham. De fleste er kjent med Ludvig, som er en karakter som er kjent for en utpreget, engstelig og godtroende natur. Han er kjent for et sitat. «Er ikke det farlig, da?» Noe som understreker hans frykt for risikofylte prosjekter, i den grad han da forstår det, sa Jesinsky.

Han la til at «Sjåføren» tross dette har havnet i et miljø som har begått kriminalitet.

Dette må du vite om Jonas-rettssaken

  • Hva skjedde med Jonas Aarseth Henriksen?

    Jonas Aarseth Henriksen (30) ble funnet drept i bilen sin ved en øde skogsvei i Nes i Ådal 17. august 2023. Han var skutt to ganger i ryggen og døde av indre blødninger.

    Før drapet ble han i flere måneder utsatt for vold, branner og hærverk. Han leverte inn totalt 11 anmeldelser, men politiet så ikke sakene i sammenheng.

  • Hvem har gjort hva?

    «Skytteren» har innrømmet at han påtok seg et voldsoppdrag, hvor målet var å skade Jonas både fysisk og økonomisk. 29-åringen har erkjent at han skjøt Jonas, men at det ikke var planlagt.

    «Bestilleren» har erkjent at han bestilte hærverk og vold mot Jonas, men benekter å ha ønsket et drap. Motivet til 34-åringen var blant annet sjalusi.

    «Medhjelperen» har innrømmet at han filte bort registreringsnummeret på pistolen og tilpasset en lyddemper. 33-åringen var også med på flere av hærverkene.

    «Sjåføren» har erkjent at han kjørte rundt på hærverkoppdrag sammen med «Skytteren», etter å ha blitt hyret av ham. Han var ikke med da Jonas ble drept.

    Alle fire er tiltalt for drap eller medvirkning til drap.

  • Hva slags påstand har aktoratet kommet med?

    Påtalemyndigheten la ned følgende påstand om straff:

    «Bestilleren»: Forvaring i 19 år, med en mistetid på 12 år og 4 måneder.

    «Skytteren»: 16 år og 6 måneders fengsel.

    «Medhjelperen»: 11 års fengsel.

    «Sjåføren»: 10 års fengsel.

  • Fikk Jonas god nok beskyttelse?

    Familien mener Jonas kunne vært i live i dag dersom politiet hadde tatt alle anmeldelsene på større alvor.

    I en egenevaluering som kom i februar tok politiet selvkritikk. Påtaleleder i Sør-Øst politidistrikt, Kjell Johan Abrahamsen, sier at det er en «fryktelig vanskelig øvelse å forutse når ting kan bli veldig farlige, og når ting kan eskalere».

    – Vil du si at Jonas Aarseth Henriksen ikke fikk den beskyttelsen han egentlig burde fått?

    – Ja. Det kan jeg være klar på. Han burde ha fått bedre beskyttelse. Det klarte vi ikke å gi ham.

– Perifer rolle

– Han har hatt en mer perifer rolle enn de tre øvrige tiltalte, sa statsadvokat Mari Gjersøe i sin prosedyre.

«Sjåføren» benekter å ha sett våpenet, men det fester ikke påtalemyndigheten lit til, og de la ned en påstand om 10 års fengsel.

Han var også med opp til åstedet i forkant av drapet, men var ikke der den dagen Jonas ble skutt.

Gjersøe sa at også «Sjåføren» hadde tid og anledning til å hindre drapet, uten å gjøre noe. Den unnlatelsen er straffbar medvirkning til drap, ifølge aktor.

Mener drapet er planlagt

Påtalemyndigheten mener at drapet på Jonas Aarseth Henriksen var planlagt. De har derfor lagt ned en påstand om 19 års forvaring av «Bestilleren».

Alle de fire tiltalte benekter noen som helst form for drapsplan, og forsvarerne deres mener det i løpet av rettssaken ikke har kommet noen beviser for det.

Dommerne skal nå trekke seg tilbake og vurdere alt som har kommet fram i retten. Det vil trolig ta flere uker før dommen er klar.

Publisert 02.04.2025, kl. 09.22 Oppdatert 02.04.2025, kl. 10.05

Read Entire Article