Jonas-saken: – Nesten så vi ikke har vært i samme rettssak

1 day ago 7


I dag er det prosedyrene til forsvarerne til «Bestilleren», Jon Anders Hasle og Arvid André Larsen, i rettssaken etter drapet på Jonas Aarseth Henriksen (30).

Statsadvokatene la i forrige uke ned en påstand om forvaringsstraff i 19 år for «Bestilleren». Hasle var ikke veldig imponert over det han hørte fra aktoratet.

– Vi mener det ikke er noe bevis for at dette er noe planlagt i det hele tatt, sier Hasle.

Det er nesten så vi ikke har vært i samme rettssak, når jeg hører på prosedyrene, for det er noe helt annet vi har som faktum, enn det de legger fram.

Dette må du vite om Jonas-rettssaken

  • Hva skjedde med Jonas Aarseth Henriksen?

    Jonas Aarseth Henriksen (30) ble funnet drept i bilen sin ved en øde skogsvei i Nes i Ådal 17. august 2023. Han var skutt to ganger i ryggen og døde av indre blødninger.

    Før drapet ble han i flere måneder utsatt for vold, branner og hærverk. Han leverte inn totalt 11 anmeldelser, men politiet så ikke sakene i sammenheng.

  • Hvem har gjort hva?

    «Skytteren» har innrømmet at han påtok seg et voldsoppdrag, hvor målet var å skade Jonas både fysisk og økonomisk. 29-åringen har erkjent at han skjøt Jonas, men at det ikke var planlagt.

    «Bestilleren» har erkjent at han bestilte hærverk og vold mot Jonas, men benekter å ha ønsket et drap. Motivet til 34-åringen var blant annet sjalusi.

    «Medhjelperen» har innrømmet at han filte bort registreringsnummeret på pistolen og tilpasset en lyddemper. 33-åringen var også med på flere av hærverkene.

    «Sjåføren» har erkjent at han kjørte rundt på hærverkoppdrag sammen med «Skytteren», etter å ha blitt hyret av ham. Han var ikke med da Jonas ble drept.

    Alle fire er tiltalt for drap eller medvirkning til drap.

  • Hva slags påstand har aktoratet kommet med?

    Påtalemyndigheten la ned følgende påstand om straff:

    «Bestilleren»: Forvaring i 19 år, med en mistetid på 12 år og 4 måneder.

    «Skytteren»: 16 år og 6 måneders fengsel.

    «Medhjelperen»: 11 års fengsel.

    «Sjåføren»: 10 års fengsel.

  • Fikk Jonas god nok beskyttelse?

    Familien mener Jonas kunne vært i live i dag dersom politiet hadde tatt alle anmeldelsene på større alvor.

    I en egenevaluering som kom i februar tok politiet selvkritikk. Påtaleleder i Sør-Øst politidistrikt, Kjell Johan Abrahamsen, sier at det er en «fryktelig vanskelig øvelse å forutse når ting kan bli veldig farlige, og når ting kan eskalere».

    – Vil du si at Jonas Aarseth Henriksen ikke fikk den beskyttelsen han egentlig burde fått?

    – Ja. Det kan jeg være klar på. Han burde ha fått bedre beskyttelse. Det klarte vi ikke å gi ham.

Benekter planlegging

Bistandsadvokat Marijana Lozic skal ivareta interessene til Jonas' etterlatte. Hun var fornøyd med det som kom fram i prosedyrene til aktoratet.

– Jeg har nok fulgt den samme rettssaken som statsadvokatene. Jeg synes prosedyren fra begge statsadvokatene var gode og detaljerte, sier hun.

I sitt innledningsforedrag på rettssakens første dag sa Hasle at hans klient innrømmer alt – bortsett fra drap.

– Han har innrømmet noen fæle handlinger, som vold, personforfølgelse og grove skadeverk. Jeg skal ikke bagatellisere det, men han benekter for å ha planlagt drap eller å ha skaffet et våpen til drap, sa Hasle.

– Det er ulogisk å skape så mange åsteder og saker i forkant, om han hadde et drapsmotiv, mener Hasle.

Jonas-bursdag og rettsfri

Marius Dietrichson holdt den første forsvarerprosedyren på fredag. Han mener påtalemyndigheten ikke har holdepunkt for å karakterisere drapet som planlagt.

– Det er ikke grunnlag for å si at åstedet bærer preg av en ren henrettelse, tvert imot det motsatte, sa Dietrichson

I morgen er det rettsfri i Hønefoss. Familien har fått innvilget ønske om dette, siden Jonas skulle blitt 32 år 1. april.

Onsdag avsluttes rettssaken med de siste prosedyrene, samt en replikkrunde.

Publisert 31.03.2025, kl. 06.06

Read Entire Article