Statsminister Jonas Gahr Støre møter USAs president Donald Trump i Det hvite hus torsdag. Finansminister Jens Stoltenberg deltar også.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Møtet vil blant annet handle om den sikkerhetspolitiske situasjonen, Nato og krigen i Ukraina, i tillegg til handel og næringsliv.
– Jeg ser frem til å møte president Donald Trump i Washington D.C. på torsdag. Det er sterke bånd mellom USA og Norge. USA er vår viktigste allierte, og i en urolig og krevende sikkerhetspolitisk tid, er den nære kontakten mellom våre to land svært viktig, sier Støre i en pressemelding.
– Viktig handelspartner
– Norge og USA samarbeider på en rekke områder, og USA er en viktig handelspartner for Norge. Jeg ser frem til å snakke om områder der vi kan samarbeide enda tettere fremover, sier Støre.
Det er første gang Støre møter Trump ansikt til ansikt, men de to har snakket sammen på telefon.
– Har det noen ekstra verdi for Norge med et fysisk møte i Det hvite hus?
– Norge har løpende og tett kontakt med USA, men det er klart det har betydning å møte Trump til en direkte samtale om mange viktige spørsmål på hans kontor. At USAs president inviterer meg som norsk statsminister til møte i Det hvite hus, er også et tydelig uttrykk for at USA ser på Norge som en viktig samarbeidspartner, sier Støre til VG.
Stoltenberg er i den amerikanske hovedstaden fordi han skal delta på et møte i Verdensbanken, men er invitert med til det bilaterale møtet.
– Møtet er også en god anledning til å fremheve Norges betydning for amerikanske arbeidsplasser og økonomi gjennom blant annet oljefondets investeringer i USA. Fra mitt tidligere samarbeid med president Trump har jeg erfart at det er nyttig også å drøfte spørsmål der det kan være ulike syn mellom Europa og USA. Det kan bidra til økt forståelse og til å finne felles løsninger. Jeg ser derfor også fram til å drøfte handel og internasjonal økonomi i møte med presidenten, og til å delta på møter i IMF og G20 i Washington, sier Stoltenberg til VG.
Støre har tidligere sagt at Norge ikke vil gjengjelde Trump-toll. Etter mye frem og tilbake, bekreftet amerikanske tollmyndigheter den 10. april at tollsatsen på 10 prosent i 90 dager gjelder alle land unntatt Kina.
Kort tid etter at Trump den 20. januar ble innsatt som president for nok en periode, sa Støre til VG; – Noe av den uforutsigbarheten vi har sett med Trump, som er hans kjennetegn og metode, må vi nå lære oss å leve med og forsøke å håndtere, slik at det ikke skaper sitasjoner som går utover våre interesser.
Turbulente måneder
Og uforutsigbart har det vært. De siste tre månedene har det skjedd store omveltninger i det amerikanske samfunnet.
Trump har blant annet sagt at han er 100 prosent sikker på at USA «vil få» Grønland, børsene har kjørt berg-og-dalbane i takt med hans uttallige tollkrumspring, han har innført bistandsfrys og gått hardt ut mot flere tiltak som skal fremme mangfold.
For ikke å glemme et lekket notat fra Det hvite hus som Washington Post har sett hvor det angivelig planlegges et totalt kutt av USAs støtte til Nato og FN. Denne helgen protesterte tusenvis mot Trump for å vise motstand mot det de kaller Trumps angrep på demokratiet.
Jonas Gahr Støre, Jens Stoltenberg og Donald Trump bør ha nok å snakke om.