Hollywood-legenden John Malkovich og den norske skuespilleren Morten Faldaas omfavner hverandre som gamle kjente. Ikke så rart. Det er jo det de er.
Kristiansand / BelizeSøndag 27. oktober kl. 08:30Kortversjonen
- John Malkovich og Morten Faldaas gjenforenes etter sitt første møte for 31 år siden på filmsettet til «Heart of Darkness» i Belize.
- Malkovichs gjestespill i Kristiansand handler om den østerrikske seriemorderen Jack Unterweger.
- Faldaas imponerte Malkovich tilbake i 1993 med sin unike opptreden.
Sist de var sammen hadde de også selskap av David Bowie, hans kone Iman, og den engelske «Brit Pack»-yndlingen Tim Roth.
Så hva skjedde da den amerikanske filmstjernen og Morten Magnus fra Rustadsaga møttes første gang ...?
– Tenk at det har gått 31 år, sier John Malkovich (70) og gir sin norske kollega et kameratslig klapp på skulderen.
– Glemmer det aldri, svarer Morten (65).
– Ikke jeg heller. Du gjorde inntrykk, repliserer Malkovich.
De to skuespillerne dumper ned i hver sin stol i prøvesalen på Kilden teater og konserthus i Kristiansand.
Komplimentene sitter løst. Det gjør også latteren.
Hvorfor de berømmer hverandre så intenst, kommer vi tilbake til.
John Malkovich har vært på Norgesbesøk med sitt gjestespill om den østerrikske seriemorderen Jack Unterweger – en småkrevende, men dypt fascinerende hybridforestilling mellom fortellerteater, opera og klassisk konsert.
Med sin særegne røst, i et stemmeleie Malkovich selv synes høres ut «som noen som i årevis har slitt med tunge narkotiske stoffer», tolker han forbryterens innrømmelser post mortem – som en drapstilståelse etter at morderen tok sitt eget liv.
I Sørlandets hovedstad delte amerikaneren scene med Kristiansand Symfoniorkester, under ledelse av Wienerakademiets grunnlegger og faste dirigent, Martin Haselböck, samt en tysk og en israelsk sopransolist.
Det er en springende tekst om faktisk skyld og juridisk uskyld. Kanskje fordrer den at tilskueren har noe forhåndskunnskap om Unterweger og hans løpebane som skurk og posterboy for europeiske venstreintellektuelle på 1990-tallet.
John MalkovichHelt siden han var barn har John Malkovich (f. 1953) drevet med sang, musikk og teater. Som ungdom medvirket han i flere musikaler, men avbrøt den formelle teaterutdannelsen på college i Illinois og ble med på oppstarten av Steppenwolf Theatre Company i Chicago. Her møtte han sin første kone, skuespilleren Glenne Headly.
De var gift i flere år, men ekteskapet endte etter at Malkovich hadde en affære med Michelle Pfeiffer under innspillingen av «Farlige forbindelser» i 1988. Etter skilsmissen møtte han regissøren Nicoletta Peyran, som han har vært gift med siden. Sammen har de to barn, Amandine (f. 1990) og Loewy (f. 1992), og et barnebarn på to år.
Malkovich har hatt en betydelig filmkarriere, med to Oscar-nominasjoner for beste birolle i «Places in the Heart» (1984) og «In the Line of Fire» (1993). Han har medvirket i mer enn 70 spillefilmer, deriblant «The Killing Fields» (1984), «Farlige forbindelser» (1988), «Being John Malkovich» (1999), «Con Air» (1997), «Ripley’s Game» (2002), «Johnny English» (2003), «The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy» (2005), «Burn After Reading» (2008) og «Red» (2010). I 2025 er han med i hele fem filmer, blant annet den nye Marvel-produksjonen «The Fantastic Four: First Steps»
I tillegg har han vært involvert i flere TV-produksjoner og teateroppsetninger, blant annet en Emmy-vinnende opptreden i Death of a Salesman (1985). Nylig var han også å se i HBO-serien «The New Pope».
Han er kjent for å portrettere komplekse, ofte mørke eller eksentriske karakterer, noe som har gjort ham til en av de mest særpregede skuespillerne i sin generasjon. Ikke minst har hans spesielle stemme og replikkføring gjort ham til en utpreget karakterskuespiller.
Selv om hans profesjonelle karriere har vært svært suksessrik, har Malkovich også opplevd personlige utfordringer. I 2008 mistet han hele sitt pensjonsfond og alle sparepengene i finansmannen Bernie Madoffs gigantsvindel, noe som tvang ham til å jobbe mer for å gjenvinne økonomisk stabilitet. Til tross for dette ser han tilbake på livet sitt med takknemlighet og uttrykker at han har hatt et rikt liv, både på og utenfor scenen.
Hans mangeårige partner, Nicoletta Peyran, har vært en støttespiller i hans liv, og familien står ham svært nær. Nå, som bestefar, har Malkovich uttrykt et ønske om å kunne tilbringe mer tid med sitt barnebarn. Han sier at alderdommen i seg selv ikke plager ham, men han skulle gjerne hatt flere år til med sin familie. Malkovich bor i dag hovedsakelig i Cambridge, Massachusetts, men tilbringer også tid i Europa. Han snakker flere språk flytende.
Morten Magnus Faldaas, født 8. mars 1959 i Oslo, har en lang karriere som skuespiller og regissør innen teater, film og TV. Han har vært tilknyttet flere av Norges største teatre, særlig Nationaltheatret, hvor han første gang ble engasjert i 1984, med unntak av en periode ved Den Nationale Scene fra 1986 til 1988. Ved Den Nationale Scene spilte han ledende roller i blant annet «Arabiske netter» og Tsjekhovs «Måken» i Stein Winges regi.
Faldaas gjorde seg bemerket på Nationaltheatret i oppsetninger som Lyle Kesslers «Utskudd» og Edvard Bonds «Reddet», begge regissert av Svein Sturla Hungnes, samt i Jim Cartwrights «Road» på Teatret på Torshov i 1991. Han fikk også stor anerkjennelse for sin tolkning av tittelrollen i «Lille Eyolf» under Ibsen-festivalen i 1990, og spilte en sentral rolle i bearbeidelsen av «Peer Gynt» for barn i 1991.
Som regissør har Faldaas hatt suksess med flere forestillinger, både på institusjonsteatrene, hvor han også har hatt regi på flere Ibsen-stykker, og i samarbeid med frie teatergrupper. Han regisserte blant annet Henrik Mestads «Lik meg når jeg er teit» i 1992, og fulgte opp med «Disney-killer» året etter. Senere har han regissert oppsetninger som «Vi (D) rømmer i natt» og «Nansens sønn», samt en monologforestilling basert på tekster av Kyriakos Chrysostomidis og Giorgos Seferis, som han også selv spilte i.
På filmfronten har Faldaas medvirket i en rekke norske filmer, blant annet «Hard asfalt» (1986), «Brun bitter» (1988), «Sweetwater» (1988), «Homo Falsus / Det perfekte mord» (1992) og «Secondløitnanten» (1993). Han har også spilt i internasjonale produksjoner, inkludert Nicolas Roegs «Heart of Darkness» (1993), hvor han spilte sammen med John Malkovich og Tim Roth, samt i Nils Gaups «Tashunga» (1996) med James Caan i en av hovedrollene. Andre kjente filmroller inkluderer «Hawaii, Oslo» (2004) og «Into the White» (2012).
Til sammen har han medvirket i 17 spillefilmer i inn- og utland, 22 TV-serier/-filmer, samt et titalls barneproduksjoner, blant annet animasjonsfilmer.
Faldaas er også kjent fra humorprogrammer på NRK TV, særlig for sin deltagelse i Otto Jespersens «O.J. – ute på prøve» og «O.J. – på nye eventyr», der han spilte karakterene "Den Ensomme Rytter" og "Foster".
Morten M. Faldaas har en sønn, bor i Oslo, og driver Teater Bislett sammen med instruktør Erik N. Brøyn.
Kortversjonen er at Johann «Jack» Unterweger ble dømt til livsvarig fengsel for å ha mishandlet og kvalt en tysk 18-åring med hennes egen BH.
– Mens han satt inne begynte han å skrive, og ble en profilert poet og polemiker. Han skrev også noveller, et prisbelønt skuespill og en roman som senere ble filmatisert, forteller Malkovich.
Omtrent alt han skrev hadde selvbiografiske referanser og handlet om hans insisterende uskyld.
Kunstnere, journalister, politikere, aktivister og forfattere som nobelprisvinnerne Günter Grass og Elfriede Jelinek stilte spørsmål om dommens legitimitet og agiterte for benådning av Unterweger.
Protestene nådde frem, og da han ble løslatt på prøve begynte han å lage TV-programmer om justismord, sviktende kriminalomsorg og rehabilitering av kriminelle.
I tillegg dekket han flere drapssaker som reporter for den østerrikske statskanalen ORF.
– Noen av disse sakene var drap han selv hadde begått, var det ikke slik? undrer Morten.
– Det er mildt sagt utrolig hvordan han klarte å lure absolutt alle, støttespillerne ikke minst, til å tro at han kjempet en kamp for uskyldig dømte, samtidig som han altså fortsatte å mishandle og drepe unge kvinner.
Da han, omsider, ble arrestert og siktet for elleve drap i fire land – alle utført på samme rituelle vis, offeret var kvalt med sin egen BH – bedyret han sin uskyld, bevisbyrden til tross.
Han fikk likevel siste ord.
Samme natt som livstidsdommen falt, tok han sitt eget liv. Da hadde han anket til en høyere domstol, og dermed var ikke slutningen rettskraftig. Men siden han var død, kunne nye forhandlinger ikke føres. Følgelig, i henhold til østerriksk lov, var han å betrakte som «ikke dømt», altså uskyldig.
KildenEt av Norges største scenekunsthus. En unik driftsmodell hvor Kristiansand Symfoniorkester, Kilden Teater, Kilden Opera og Kilden Kultur er samlokalisert under samme tak, med samme administrasjon og styre. Det gir muligheter til å samarbeide på prosjekter på tvers av kunstformer. Kilden har et årlig publikumsbesøk på ca. 180 000 fordelt på nesten 800 konserter, forestillinger og arrangementer. Kildens ansatte utgjør 240 årsverk fordelt på 26 nasjonaliteter.
Heart of Darkness (roman)«Heart of Darkness» er en såkalt kortroman novelle skrevet av Joseph Conrad, først utgitt i 1899, og regnes som et av hans mest kjente verk. Historien følger Charles Marlow, en britisk sjømann som tar en jobb i et belgisk handelsselskap for å transportere elfenben fra Afrikas indre. Gjennom Marlow får vi et innblikk i de mørke sidene ved europeisk kolonialisme, og fortellingen skildrer hans opplevelser mens han reiser dypt inn i hjertet av Kongo.
Marlow beskriver sin fascinasjon for Kurtz, en mystisk og karismatisk elfenbensagent som opererer langt inne i den kongolesiske jungelen. Kurtz er kjent for å være svært effektiv, men også svært gåtefull. Marlow blir stadig mer fascinert av Kurtz, spesielt ettersom han hører om hans makt over de innfødte, som tilber ham som en guddom.
Gjennom reisen innover elven Kongo opplever Marlow brutaliteten i kolonialismens praksis. De europeiske handelsmennene som driver med elfenbenshandel, utnytter og mishandler de afrikanske innfødte, og den moralske korrupsjonen er gjennomgående. Menneskene han møter er både fysisk og psykisk ødelagt av kolonialismens grådighet. Marlow tolker det som skjer i Kongo som en grotesk refleksjon av sivilisasjonens indre mørke.
I takt med at Marlow nærmer seg Kurtz' stasjon, møter han Harlequin, en eksentrisk russer. Han er en hengiven tilhenger av Kurtz, nærmest trollbundet, og fungerer som et bindeledd mellom Kurtz og omverdenen. Harlequin gir Marlow viktig innsikt i Kurtz’ karakter og galskap.
Harlequin representerer en slags naivitet og beundring for Kurtz, og han tilskriver Kurtz nesten overnaturlige egenskaper. Han ser på Kurtz som en form for profet, selv om det er tydelig for Marlow at Kurtz har mistet grepet om virkeligheten. Harlequin forteller Marlow at Kurtz har vært på randen av døden flere ganger, men alltid har kommet seg tilbake. Det er også gjennom Harlequin at vi får vite om de grusomme metodene Kurtz har tatt i bruk for å opprettholde sin makt. Han har hengt hoder på påler rundt stasjonen sin for å skremme de innfødte til lydighet.
Harlequin spiller en avgjørende rolle i å fremheve Kurtz' nedstigning i galskap. Han er et bilde på blind lojalitet og manglende evne til å se den fulle omfanget av ondskapen Kurtz representerer. For Marlow blir Harlequin en slags advarsel om hva som kan skje når man mister seg selv i en annen persons makt og karisma. Selv om Harlequin er vitne til Kurtz' grusomheter, forsvarer han ham fortsatt, noe som belyser menneskets tilbøyelighet til å idealisere makt, selv når det innebærer barbariske handlinger.
Når Marlow endelig finner Kurtz, er han svært syk og fysisk svak, men hans makt over de innfødte er fortsatt urovekkende sterk. Marlow og Kurtz returnerer sammen mot kysten, men Kurtz dør underveis. Hans siste ord, «The horror! The horror!», tolkes som en erkjennelse av hans egen moralske fordervelse og den mørke sannheten om menneskehetens natur.
Marlow returnerer til Europa, desillusjonert av det han har opplevd. Når han besøker Kurtz' forlovede, som fortsatt tror på Kurtz' storhet, velger han å lyve om Kurtz' siste ord, og dette understreker hvordan mennesket fortsetter å skjule sannheten for å beskytte illusjonene de klamrer seg til.
«Heart of Darkness» utforsker temaer som imperialisme, rasisme, makt og moral, og belyser den mørke siden av menneskets natur, både i individet og i sivilisasjonens institusjoner. Harlequins rolle som en hengiven tilhenger av Kurtz bidrar til å belyse det absurde ved å blindt følge makt, selv når den er destruktiv.
Heart of Darkness (1993), regissert av Nicolas Roeg, er basert på Joseph Conrads roman fra 1899. Historien følger Marlow, spilt av Tim Roth, en sjømann som sendes på oppdrag av et europeisk handelsselskap for å finne Kurtz (John Malkovich). Kurtz er en tidligere agent som har isolert seg dypt inne i Afrikas jungel, hvor han har blitt til en nesten guddommelig figur for lokalbefolkningen. Marlows reise nedover elven er like mye en utforskning av menneskesinnet som en søken etter Kurtz.
En viktig rolle i handlingen er Harlequin, spilt av Morten Faldaas. Harlequin er en eksentrisk og lojal følgesvenn av Kurtz, en slags hoffnarr som idoliserer ham fullstendig. Han fungerer som en slags bro mellom Marlow og Kurtz, og gir Marlow innsikt i Kurtz' psyke og makt over omgivelsene. Harlequins naive hengivenhet til Kurtz, til tross for den åpenbare galskapen og brutaliteten som omgir dem, bidrar til å belyse hvordan Kurtz har klart å manipulere de rundt seg. Gjennom Harlequin ser vi hvordan makt og karisma kan føre til total underkastelse.
Isaac de Bankolé spiller rollen som Mfumu, en viktig afrikansk karakter som hjelper med å bygge ut filmen og dens dype utforskning av kolonialisme og makt. Iman spiller Black Beauty, Kurtz' afrikanske elskerinne, en rolle som symboliserer mystikken og farene ved jungelen, samt kontrasten mellom europeisk og afrikansk kultur. Hennes rolle er visuell og emosjonell, og hun representerer Kurtz' totale brudd med sin tidligere siviliserte livsstil.
I tillegg medvirker James Fox, Patrick Ryecart («The Crown») og Ian McDiarmid, som spilte Palpatine / Darth Sidious (The Emperor) i Star Wars-filmene.
Filmen fikk en svært varierende mottagelse hos kritikerne, men den fikk flere priser, blant annet en Emmy og John Malkovich vant en Golden Globe og en Screen Actors Guild Award som beste skuespiller.
Nicolas Roeg (1928–2018) var en britisk filmregissør og filmfotograf kjent for sin unike og ofte eksperimentelle stil. Han startet sin karriere som filmfotograf og arbeidet på kjente filmer som «Lawrence of Arabia» (1962) og «Fahrenheit 451» (1966).
Roeg debuterte som regissør med filmen «Performance» (1970), som han co-regisserte med Donald Cammell. Han ble kjent for sine banebrytende filmer som «Walkabout» (1971), «Don't Look Now» (1973), og «The Man Who Fell to Earth» (1976) med David Bowie. Filmene hans er kjent for ikke-lineære fortellinger, visuell symbolikk, og psykologisk dybde.
Roegs stil påvirket mange filmskapere, og hans verk fortsetter å bli hyllet for sin originale tilnærming til filmkunsten.
Morten må medgi at han ble litt skremt av den skruppelløse karakteren Malkovich forestiller.
– Tusen takk, ler «skurken», som slett ikke er fremmed for denne type skikkelser. Kyniske, avstumpede eller opportunistiske personer finner god rolleforståelse hos John Malkovich og hans slepne replikkføring.
De to har for så vidt tradisjon for å skake opp hverandre.
Første gang de møttes var under innspillingen av Joseph Conrads klassiske roman, «Mørkets hjerte» (Heart of Darkness), dypt inne i jungelen i den søramerikanske lilleputtstaten Belize.
Historien er kanskje mest kjent gjennom en annen versjon, «Apokalypse nå», der handlingen er flyttet frem til Vietnamkrigen.
I filmatiseringen av den originale fortellingen som utspiller seg i Kongo rundt forrige århundreskifte, akslet John Malkovich samme rolle som Marlon Brando i Francis Ford Coppolas modernisering – den forrykte Kurtz.
Han er en hensynsløs karismatiker som har slått seg opp på elfenbenshandel og såpass brutal behandling av de innfødte at de tror han er en slags gud.
Mortens rolle het Harlequin, en halvsprø russer som er et bindeledd mellom Kurtz og omverdenen, men som også representerer det farlige i blind underkastelse.
Da Morten skulle filme første scene med John Malkovich og Tim Roth gjorde han noe helt annet enn det som sto i manus. Han visste ikke hva. Eller hvorfor. Han bare klinte til.
Og så manet han frem en så rape gal rolleskikkelse at det ble helt stille på filmsettet.
Tausheten var knugende. Den var absolutt. Og den varte akkurat litt for lenge til at nordmannen kunne ha særlig håp om å ha truffet planken.
For første forsøk hadde allerede gått i dass. Mortens monolog var en lang, men eksplosiv scene – en veritabel energiutfoldelse både fysisk og psykisk.
Regissøren hadde ropt «Action!» en gang. Og enda en gang. I det han skal rope én gang til, piper det fra Morten Magnus Faldaas:
«I’m sorry. I can’t do it».
Seks dagers tropesyke setter ham akutt ut av spill, før han i det hele tatt er kommet i gang, og han er i ferd med å – unnskyld uttrykket – drite seg loddrett ut.
Morten løper inn i bushen og blir borte.
Tiden går. En håpefull statist har meldt seg som stand-in, og når en likblek Harlequin vender tilbake til filmsettet får han spørsmål fra regien om det er noen vits å fortsette.
Noen vits?
Morten vet at hvis han stikker nå, kan han glemme å komme tilbake. Han skjønner at enkelte på settet ikke kjøper tropesyken. At det er nerver det handler om. At den norske skuespilleren har gitt seg i kast med en liga to nummer for stor for ham.
Så han nikker bekreftende. Han bøyer hodet. Samler tankene.
Og så gjør han det.
Han tar sats. Han henter frem sin indre skihopper fra ungdommen. Han kommer over kulen. Morten kjenner at han kan strekke seg. Dette kan bli langt. Han tar ut det aller siste han han har av krefter, – og der! Der er han ferdig med monologen.
Ferdig med scenen.
Han står der med vibrerende nesebor, hver pore i kroppen er et åpent krater.
Det er da han gjør det han ikke vet hva er. Eller hvor han tar det fra.
For: Nedslaget.
Han MÅ jo for pokker sette nedslag!
Han spenner overkroppen og vrenger ansiktet i folder som kan skremme kemner’n på flatmark og brøler «BULLE !!»
Han vet ikke hvorfor. Hva det betyr.
Men så er det over, og selv papegøyene holder nebb.
John Malkovich, en av verdens fremste skuespillere, snurrer klokken tilbake til juni 1993:
– Jeg husker ... sier han.
– Du reddet meg, svarer Morten.
På filmsettet i den søramerikanske jungelen står en fortapt nordmann. Beina er i ferd med å svikte under ham. Det er hverken tropesyke eller nerver.
Det er isnende blå angst.
Han hiver etter pusten, men brystet blokkeres av en stein.
Morten Magnus Faldaas – 34 somre ung, fra Rustadsaga og Torshovteatret – har fått sitt livs Hollywood-sjanse; han har danket ut Tom «Amadeus» Hulce på audition i London – og har nettopp spolert alt.
Så begynner John Malkovich å klappe.
HEROES: David Bowie (t.h.) besøkte filmsettet i Belize for å se sin kone, Iman (t.v.), som spilte kannibalkvinnen Black Beauty. Foto: Harald Henden / VG
Det bryter ut full applaus fra skuespillere, teknikere, statister. Regissør Nicholas Roeg er like overrasket som alle andre, og han er ikke sint på tullingen fra det høye nord som har funnet på noe rart som ikke sto i manus.
Snarere tvert om.
– Jeg elsket det du gjorde der, humrer Malkovich over minnet fra mange år tilbake.
– Du gjorde noe helt annet enn det som var forventet av deg, av rollen. Du våget å gjøre noe unikt, derfor ble scenen unik. Du er unik. Jeg møter mange kolleger. Ikke alle er så veldig interessante, men du interesserte meg, Morten. Jeg mener det, sier 70-åringen opprømt.
VED MESTERENS FØTTER: Morten Faldaas hadde så stor respekt for John Malkovich at han ikke våget å snakke til ham de første dagene på filmsettet. Men da de begynte opptakene fikk han bokstavelig talt en utstrakt hånd fra den amerikanske filmstjernen. Foto: HARALD HENDEN / VG
At John Malkovich åpenbart mener det han sier, kan VG bevitne. Nærværende reporter var også til stede for 31 år siden da ordene først falt.
Til VG den gang sa Hollywood-stjernen:
– En dyktig fyr, Morten. Jeg hadde aldri hørt om ham, og så kommer han bare, og gjør dette! Veldig bra!
– Hvorfor er han bra, spurte jeg.
– Fordi han har en intellektuell, men samtidig sterk intuitiv inngang til det hele. Han følger de andre skuespillerne og tillemper sitt spill etter det, bevisst eller ubevisst. Samtidig ser jeg at han er en sterk personlighet. Jeg tror nok han kan være dominerende i enkelte sammenhenger.
Og så kom innrømmelsen, i form av et skjevt smil, fra John Malkovich
– For å si det kort: Jeg gjenkjenner mye av meg selv i Morten.
Foto: Lars Gunnar Liestøl
Tre tiår senere sitter de to og ser på våre medbrakte bilder fra filmsettet. De er tatt av VGs Harald Henden, som gikk bort etter kort tids sykdom i sommer.
Malkovich får høre hvordan Henden etter hvert ble en merittert krigsfotograf, og hvilken gullstandard han satte etisk og profesjonelt.
Dette er tematikk John Malkovich selv har kjennskap til, og anerkjenner.
Ikke bare er han fra en gammel pressefamilie i Midtvesten; hans far redigerte et naturmagasin, hans mor og bestefar var aviseiere. Og en av hans mest skjellsettende filmer var den biografiske Oscar-vinneren «The Killing Fields» (1984), fra dødsmarkene i Kambodsja under borgerkrigen i 1973.
Her gestaltet han den amerikanske fotojournalisten Al Rockoff, en berømt krigsfotograf, ikke minst kjent fra sin dekning av Vietnamkrigen i årene før.
Rockoff var ikke fullt så fornøyd med portrettet, men det er en annen historie.
For sin første filmrolle, i «En plass i hjertet» med Sally Field og Danny Glover, som også ble laget i 1984 og kom ut like før «The Killing Fields», ble han selv Oscarnominert.
Siden har tobarnsfaren spilt i mer enn 70 filmer, samt et 30-talls serier og TV-show; han har produsert 13 spillefilmer, regissert to, skrevet manus til like mange og medvirket i en rekke teaterproduksjoner.
Som nyutdannet skuespiller var han med og startet det kjente Steppenwolf-kompaniet i Chicago, sammen med den senere CSI-skuespilleren Gary Sinise – også han Oscar-nominert for beste birolle («Forrest Gump») og prisbelønt for rollen som Harry S. Truman.
Broadway-debuten fant sted i gullåret 1984, da Malkovich spilte mot Dustin Hoffman i «En handelsreisendes død». Han har også stått på scenen i Londons West End.
Selv om prisene har vært mange, rollene store og oppmerksomheten deretter, er det likevel én film som mer enn andre dveler ved hans navn, og det er den som faktisk heter «Å være John Malkovich».
«Being John Malkovich» (1999) er den surrealistiske beretningen om at det bak en kontordør på Manhattan finnes en portal som leder inn skuespillerens hode. Åpner man denne døren, får man tilbringe 15 minutter i hjernen til John Malkovich, innen man brått kastes ut og havner i en veigrøft i New Jersey.
Filmen er kåret til en av tidenes beste, og John Malkovich innsats som en selvhøytidelig parodi av seg selv er på bransjelisten over de 100 beste filmkarakterer.
Den toppes for øvrig av Marlon Brandos Don Corleone i «Gudfaren».
– Men det er jo dette som er gøy, sier John Malkovich og slår hendene ut i Agder-teaterets prøvesal.
– Film betaler regningene mine, og gjør at jeg kan være her. Men jeg kommer fra teateret, og jeg kommer alltid tilbake til teateret. Det er det som betyr noe.
Publisert: 27.10.24 kl. 08:30