«Jeg skal ødelegge livet ditt. Hent din mors kort nå!!»

1 day ago 4


Mange gutter og unge menn presses for penger av kriminelle som lurer dem til å dele nakenbilder.

Onsdag 2. april kl. 04:59

Kortversjonen

  • Stadig flere gutter og unge menn presses for penger av kriminelle som lurer dem til å dele nakenbilder.
  • 98 % av ofrene er menn og gutter, noen helt ned i 10-årsalderen.
  • Utpresserne bruker sosiale medier til å finne ofrene.
  • Kripos advarer mot å betale, da dette ofte fører til ytterligere utpressing.

«Jeg sverger, bror. Jeg skal gjøre livet ditt jævlig. Tenk hvor skuffet familien din vil bli. Jeg har ansiktet ditt på nakenbildene.»

Det var søndag kveld. «Herman» (26) hadde chattet i en uke med det han trodde var ei 22 år gammel kvinne. Moren hennes var norsk, hadde hun fortalt, og hun drømte om å komme til Norge en gang. Det var grunnen til at hun kontaktet ham ut av det blå på Instagram. Hun hadde en hockeyskøyte som profilbilde, for hun likte hockey.

GET YOUR MOM CARD NOW !!
AS YOU CAN SEE ALL I WANT IS MONEY AND ONLY MONEY CAN STOP ME !!!

I løpet av uken hadde de meldt hverandre stadig mer. Delt framtidsdrømmer, hobbyer, familie. Han fikk se ansiktet hennes. Hvis han spurte om planene hennes for dagen, var hun litt vag, men ikke noe han bet seg merke i.

Hun ville flytte samtalen over fra Instagram til Whatsapp. Han fulgte etter.

Lørdag endret tonen i meldingene seg.

«Vil du ha det litt moro?» spurte jenta.

Hun kjedet seg, skrev hun, og lurte på om han ville ta det videre.

Søndag kveld spurte hun igjen. Hun kjedet seg, skrev hun, og sendte ham et lettkledd bilde.

– Jeg hadde heller ikke så mye å gjøre. Og jeg hadde nylig blitt singel, så hvorfor ikke ha det litt moro, tenkte jeg?

Jeg er på rommet mitt helt alene og halvnaken i sengen min kan jeg stille deg et spørsmål?

Liker du virkerlig sexy og hete kvinner?

Bildene de sendte hverandre ble drøyere og drøyere.

Så skjedde alt i løpet av 40 minutter.

– Da hadde vi pratet hyggelig i en uke. Så endret det seg. Jeg trodde vi opplevde noe fint sammen. At vi kanskje ville komme til å møtes hvis hun kom til Norge. Og mens jeg satt der – unnskyld språkbruken – med kuken i hånda, fikk jeg en melding om at livet mitt blir ødelagt hvis jeg ikke betaler 1000 dollar.

«Jeg kommer til å sende bildene til alle i familien din og alle du følger. Vær sikker, du kommer til å angre resten av livet ditt», skrev utpresseren.

Sammen med truslene kom skjermbilder som viste alle følgerne som Herman hadde på instagram, og bilder av familien hans på Facebook.

– Jeg fikk helt panikk, men svarte ikke på meldingene. Jeg blokkerte henne med en gang, slettet Whatsapp, deaktiverte instagram.

Tips meg

Bilde av Håkon F. Høydal

Journalist

Dokumentarjournalist. Forfatter av «Kruttårnet - farfars samtaler med Quisling» (2024) og «Abida Raja: Frihetens øyeblikk» (2022). Kontakt meg på epost eller kryptert på Signal, hvor jeg er hakonhoy.17

Han forsøkte å bryte kontakten, men utpresserne sporet ham på alle kanaler. Han fikk SMS-er og meldinger på alle meldingskanalene han var på.

«Du kan fortsette å blokkere meg, men jeg vil gi deg tid til å betale 1000 dollar. Men hvis du nekter også idag, så vit at du er ferdig. Å ta profilen din av Instagram vil ikke hjelpe deg. Jeg har ansiktet ditt på nakenbildene.»

VG har sett meldingene han fikk, men har valgt å ikke avbilde dem, siden utpressingen skjedde nylig.

Meldingene som er avbildet i denne saken kommer fra Kripos, for mannen som VG har snakket med er bare én av stadig flere som blir presset for penger etter å ha sendt nakenbilder av seg selv.

U DONT HAVE MONEY IN UR BANK?

TELL ME IF U GONNA SEND OR NOR

IF U NOT SEND THE MONEY NOW I WILL RUIN UR LIFE!

Dette er en verdensomspennende kriminalitet som rammer nesten bare menn og gutter. I en analyse av det siste halvannet årets saker har Kripos sett at 1891 personer er utsatt for seksuell utpressing.

98% av alle ofrene er gutter og menn.

Mørketallene er store. Blant ofrene som Kripos har identifisert, hadde bare 5 prosent av dem meldt saken til politiet.

 KriposMANGE BARN: Grafen viser alderen på utpressingsofrene som Kripos kjenner til. Mange er mindreårige. Foto: Kripos

De fleste ofrene er unge, mellom 14 og 30 år.

Mange er barn: 18 prosent av ofrene i sakene Kripos har undersøkt er mindreårige.

– Ofrene blir yngre og yngre. Nå ser vi at gutter helt ned i tiårsalderen blir ofre for seksuell utpressing, sier Tuva Dahlheim, politioverbetjent ved Kripos.

Bilde av Tuva DahlheimTuva Dahlheim

Kripos

I en av sakene endte en mindreårig gutt med å betale 100.000 kroner til utpresserne. Kripos ønsker ikke gi mer informasjon om saken. Dette er ett eksempel på flere saker med store beløp.

– Det sitter folk i utlandet som vet akkurat hva de skal gjøre og si for å få ditt barn til å sende nakenbilder av seg selv til dem. Dette er dyktige manipulatorer som ikke skyr noe, sier Tone Gulsvik, politoverbetjent ved Kripos.

 KriposSLIK BEGYNNER DET: Mange utpressere skriver på norsk. Kripos mener å se tegn til at de kriminelle bruker automatisk oversetting. Dette er et rellt eksempel på begynnelsen på en utpressingssak. Foto: Kripos

Sammen med politioverbetjent Tuva Dahlheim har hun deltatt arbeidet med rapporten, som Kripos gir ut i samarbeid med Økokrim.

– Det er sterkt å oppleve desperasjonen til de fornærmede. Vi har eksempler på gutter som er suicidale i frykt for at nakenbilder av dem skal spres til venner og kjente, sier Gulsvik.

Bilde av Tone GulsvikTone Gulsvik

Kripos

I 2017 tok en ung mann i 20-årene livet sitt etter å ha blitt presset for penger. Utpresserne var fra Marokko og ble senere dømt.

Analysen fra Kripos viser at utpresserne gjerne har tilhold i ett av tre land: Elfenbenskysten, Nigeria og Filippinene. De har hver sine ofre og hver sine framgangsmåter.

  • Nigeria: Retter seg mot plattformer som er mye brukt av også barn, som Snapchat og Instagram. Har utpressing som biinntekt. Opererer ofte alene.
  • Elfenbenskysten: Plattform: Facebook. Bruker norske navn og norsk språk. Har utpressing som biinntekt. Opererer ofte alene.
  • Filippinene: Plattformer: datingapper, Instagram, WhatsApp, Discord og Telegram. Har utpressing som hovedinntekt. Organisert kriminalitet.

Kartleggingen til Kripos viser at 139 norske fornærmede er utsatt for utpressing av samme gjerningspersoner på Filippinene.

Selv om summene som kreves kan være relativt lave, er konsekvensene store for ofrene.

– Fornærmede som vi snakker med, sliter mye med skam. Noen ungdommer er redde for at foreldre og vennene skal se nakenbildene. Voksne menn som har familie og pårørende, og ønsker ikke at noen skal få vite hva de har gjort på nettet. Vi har forståelse for at det er vanskelig å si ifra, men vi ser at fornærmede opplever en lettelse når andre får vite om det og de forstår at de ikke er alene om å bli lurt, sier politiadvokat ved Kripos, Gjermund Hanssen.

Bilde av Gjermund HanssenGjermund Hanssen

Kripos

De mener at «Herman» gjorde rett i å ikke betale.

– Hvis du betaler er det bare et signal til utpresserne om at de kan presse deg for mer penger. Vi har mange eksempler på at menn som betaler blir utsatt for nye krav, og at bildene likevel blir delt til slutt. Vi anbefaler derfor at du ikke betaler, sier Hanssen.

Dette skal du gjøre - og ikke gjøre

Dette er politiets råd hvis du presses for penger fra noen du har sendt nakenbilde av deg selv til.

  • Bryt kontakten så raskt som mulig. Ikke svar, uansett hvordan de forsøker å presse deg.
  • Ikke betal. Betaler du, er det et tegn på at du lar deg presse. Det er ingen garanti mot at bildene ikke blir delt.
  • Ta skjermbilder og opptak av så mye som mulig av kontakten imellom dere.
  • Kontakt politiet. De kan gi videre råd om hvordan dette skal løses best.
  • Snakk med en voksen
 KriposBELØPENE: Så mye betaler ofrene. Kripos og Økokrim anbefaler at man ikke betaler noe. Foto: Kripos

Det er to bransjer som politiet mener kan gjøre mer for å hindre at norske gutter blir utsatt for seksuell utpressing:

Sosiale medier og betalingsformidlerne. Økokrim har vært i dialog med disse.

– Vi må ha med bransjene i kampen mot utpressing. Det er de som kan tette hullene som finnes i tjenestene deres. Vi har hatt en god dialog med mange av de norske betalingsformidlerne, og vi opplever at den norske finanssektoren ønsker et samarbeid. Det har ikke vært like enkelt å få sosiale medier og utenlandske betalingstjenester i tale, sier enhetsleder for forebygging i Økokrim, Fredrik Lykken.

– Sosiale medier-selskapene vi har snakket med, sier at de ser problemet, men at de har sine egne tiltak. De sier til oss at de gjør mye. Samtidig ser vi at norske betalingstjenester møter problemet på en helt annen måte enn de sosiale mediene, sier Lykken.

Har delt intime bilder av deg selv over nettet?aJa, og jeg kommer nok til å gjøre det igjen.bJa, og jeg skal aldri gjøre det igjen.cNei.dDette er for privat til å svare på.

Midt i panikken gjorde Herman mye rett. Han ringte politiet samme kveld.

– De sa jeg uansett måtte vente til dagen etter.

Han ringte et nødnummer for psykisk helse.

– Hun som jeg snakket med der, forsto ikke helt hva jeg hadde opplevd. Så jeg ringte en kompis i stedet, og vi snakket i mange timer. Han hadde aldri hørt at noen han kjente var sendt nakenbilder av andre venner.

Hey I have ur nudes and everything needed to ruin your life, I have screenshot of your followers and tags and those that commented on your posts. I can send it to your friends and make it to viral😡 all you have do is cooperate with me and I’ll delete your shit😡if you try to block med I got your friends already and am gonna ruin your life ..send me $300 and I’ll delete your shit😡😡

Det hjalp. De to neste dagene var Herman bare hjemme. Han skulle ha studert og vært på jobb.

– Jeg klarte ikke gå ut. Jeg var paralysert av frykt. Jeg var oppe til fem om natten i tilfelle noe skulle skje. I mellomtiden snakket jeg med kameraten min. Han var viktig.

Etter tre dager kontaktet han kriseteamet i kommunen og ba om psykolog.

– Jeg er blitt reddere. Mer paranoid. Men det går sakte bedre. Jeg sitter og håper at hvis de ville ha skadet meg, hadde de gjort det allerede. Og så er det utenfor min kontroll. Jeg må leve livet mitt så vanlig som jeg klarer mens dette skjer.

Panikken er redusert til en varig frykt som han vet han må leve med. Etter det han vet, er bildene ikke delt med familie eller venner.

– Det er tross alt ikke så farlig om noen hadde sett kuken min. Det er ikke det verste som kan skje. Men når man er i den sårbare situasjonen så tenker man at det utpresseren sier, er sant – at livet er ødelagt. Det er derfor dette fungerer så bra. De setter deg i en sårbar situasjon, og så kommer truslene.

Publisert: 02.04.25 kl. 04:59

Slå på mørk modus i artikler

Read Entire Article