– Jeg advarte ham

6 days ago 6


Verdens rikeste mann har fått jobb hos verdens mektigste mann, og har de siste månedene snudd USA og verden på hodet.

Hva er det er det Elon Musk (58) egentlig vil oppnå?

Hvorfor gikk han fra å være en liberal Trump-motstander, til å bli høyrekonservativ «Dark MAGA»?

Errol Musk (79), gir sine svar og sin versjon i dette intervjuet med VG.

Her forteller han om:

  • Det turbulente forholdet til sønnen
  • Sønnens politiske reise
  • Elons Musk ambisjoner og egentlige mål

– Vi pleide å ha et veldig bra forhold, sier Errol Musk til VG.

Vi ringes via FaceTime. Det er blitt sen kveld i Sør-Afrika. Errol Musk sier at han nettopp har unnagjort et intervju med BBC og en telefonsamtale med en europeisk prinsesse som skal komme på besøk.

Musk i intervju med VGs USA-korrespodent Ingeborg Huse Amundsen.Musk i intervju med VGs USA-korrespodent Ingeborg Huse Amundsen.

I bakgrunnen skimtes et biljardbord i den to etasjers kystvillaen han bor i to timer utenfor Cape Town.

Errol er ingeniør, businessmann, politiker med kontroversielle meninger og syvbarnsfar. Og altså pappa til verdens rikeste mann.

Elon Musk har tidligere beskrevet faren som «et grusomt menneske» og sagt at han «ble litt gal», mens faren har sagt at han ikke er stolt av sønnen sin og at Elon «ikke har vært noen god far» for sine barn.

Musk-familietreet

  • Errol Musk fikk tre barn med sin første kone Maye Haldeman: Elon, Kimbal og Tosca.
  • Etter dette har Errol vært gift og skilt to ganger, og fått fire nye barn.
  • Han ble sammen med en 42 år yngre kvinne som tidligere var hans stedatter, som er mor til to av hans barn.
  • Elon Musk har selv fått minst 14 barn med fire ulike kvinner.
  • Foreldrene skilte seg da Elon var åtte år, og han vokste primært opp hos sin velstående far i Sør-Afrikas hovedstad Pretoria inntil han utvandret til Canada og senere USA i ung alder.
  • I biografiene om Elon Musk portretteres faren som autoritær, og anklages for psykisk mishandling av barna under deres oppvekst i apartheid-Sør-Afrika.

– Vi er happy med hverandre nå, bedyrer Errol til VG.

– Elon sendte meg faktisk masse penger i går til et fly jeg vil kjøpe. Det overrasket meg, sier han plutselig, som et slags bevis på den gode relasjonen.

Elon Musk med moren Maye og sønnen X (4) i Washington D.C. tidligere i mars.Elon Musk med moren Maye og sønnen X (4) i Washington D.C. tidligere i mars.

– Hvordan vil du beskrive sønnen din Elon?

– Han er en perfekt person på mange måter. Ofte bruker han et stygt språk, og da prøver jeg å stanse ham. Men han er snill og øm om hjertet. Og veldig målbevisst når han bestemmer seg for noe. Da forventer han at alle er like entusiastiske, svarer Errol.

Sist de snakket sammen var etter presidentinnsettelsen 20. januar, sier Errol.

– Jeg sa til at ham at jeg var glad for at det gikk bra.

 Amazon-sjef Jeff Bezos (f.v.), Google-sjef Sundar Pichai og Elon Musk under presidentinnsettelsen.TECH BROS: Amazon-sjef Jeff Bezos (f.v.), Google-sjef Sundar Pichai og Elon Musk under presidentinnsettelsen.

Store deler av familien Musk skal ha vært til stede under seremonien i Washington D.C. Men ikke faren.

– Jeg ble invitert. Jeg er ikke helt gammel ennå, men jeg hadde nettopp vært i Abu Dhabi og det var litt for langt å reise for et kort opphold, selv med «first first class», sier Errol.

– Er du stolt av sønnen din nå?

– Du blir stolt når sønnen din er barn og deler godteri med andre. Men jeg er glad og takknemlig for ham, svarer han.

Det er tydelig at far og sønn ikke har spesielt tett kontakt. Da VG spør om Errol kan dele et bilde av seg og Elon, sender han dette:

– Jeg malte dette bildet av Elon her hjemme da han var nesten 18 år, sier faren.

Maleriet har han døpt «Elon sets off for America June ´89».

Noe ekte fotografi klarer han ikke oppdrive.

Han sender i stedet et bilde sammen med Elons lillebror Kimbal (52), fra reisen til Emiratene i januar:

Errol legger ikke skjul på at det er døtrene han har best relasjon til.

– Jeg vet aldri hvor Elon er. Med ham kan jeg vente en hel uke for å være sammen én kveld hvis jeg kommer til USA. Mens døtrene lager program for hver dag og skjemmer meg bort.

Men da Elon inviterte ham til en stor fest for romfartsselskapet sitt Space X i fjor, kom faren flygende. Errol gjenforteller til VG hvordan Elon skal ha tatt ordet og introdusert ham foran alle de 250 gjestene.

– Han sa: «Dette er faren min. Alt jeg kan om å være ingeniør har jeg lært av ham». Og det er ganske sant, sier Errol i en slags blanding av selvskryt og faderlig stolthet som preger hele det timelange intervjuet med VG.

Før var Elon Musk kjent som et slags banebrytende geni som ville sende det første mennesket til Mars, operere inn microchipper i folks hjerner og redde verden fra klimakrisen med Teslas elbiler.

Han var uttalt fan av demokratenes liberale president Barack Obama, og advarte kraftig mot Trump da han kom inn i politikken.

Faren Errol, derimot, var Trump-entusiast og konservativ.

På Errols 70-årsdag og Elons 45-årsdag i 2016, skal Elon ha tatt med seg 50 gjester fra Hollywood til Cape Town for å feire. Da de spiste lunsj, skal flere av dem ha spurt Errol hvordan han kunne støtte en som Trump.

– Jeg svarte at: «Han er en av oss, en uavhengig businessmann, ikke en karrierepolitiker.» Alle lo, sier Errol.

– Elon var sint etterpå. Elon sa: «Trump er ond. Det er ondt å støtte Trump».

Musk sammen med daværende president Obama i 2010. under et besøk på Kennedy Space Center i Florida.Musk sammen med daværende president Obama i 2010. under et besøk på Kennedy Space Center i Florida.

Så kom coronapandemien.

På disse årene gikk Musk fra å være venstreliberal til å bli en slags ytre høyre-helt.

Vendepunktet inntraff i Det hvite hus sommeren 2021, forteller Musks pappa til VG.

Daværende president og demokrat Joe Biden inviterte bilprodusentene for å diskutere elbilens fremtid i USA. Men ikke Elon Musk og Tesla – til tross for at de solgte mest elbiler i USA. Årsaken skal ha vært at Musk er anti-fagforening.

– Elon kunne ikke forstå det. Han mente at Biden var en «lunatic», helt gal. Det var første gang han virkelig gikk inn i politikken. Dette var vendepunktet.

– Jeg advarte ham. «Du kommer med politiske standpunkter, nå burde du skaffe deg livvakter», sa jeg til Elon, forteller Errol.

To andre hendelser disse årene skal også ha bidratt til at Musk endret politisk kurs:

  • De liberale myndighetene i California beordret Musk til å midlertidig stenge romselskapet SpaceX på grunn av smittefare under coronapandemien. Han var sterkt imot dette, og ville holde åpent.
  • Et av Musks barn, Vivian Wilson, gjennomgikk kjønnsbekreftende behandling, byttet juridisk kjønn og tok avstand fra faren. Det førte til at Musk erklærte sitt eget barn død.

Dette er det som skjer etterpå, slik faren oppfatter det:

Internett vender seg mot Elon Musk.

De går etter ham på Twitter og ber ham dra hjem til Sør-Afrika. De hevder at han stjeler, og Elon selv kan ikke forstå hvorfor de sier dette, ifølge faren.

Så skal Elon ha hatt en slags oppvåkning der han konkluderer med at Twitter er drevet av demokratene og myndighetene, og bestemmer seg for å kjøpe hele ytringsplattformen.

Musk kjøper Twitter, sparker 80 prosent av staben og omdøper siden til X.

Så begynner han å spre høyrekonservative meninger, og lar hatefulle ytringer og konspirasjonsteorier vokse vilt.

– I dag er X den største, mest ekte plattformen for ytringsfrihet i verden, hevder faren Errol.

På faren kan det neste virke som om han tok sønnens politiske u-sving som en personlig seier.

For endelig hadde Elon «innsett» det Errol hadde sagt i mange år allerede.

– Som far ville jeg ikke si «hva var det jeg sa». Jeg ville ikke latterliggjøre ham. Jeg holdt meg stille, bedyrer 79-åringen.

Han mener sønnen «ble lurt» av venstresidens «propaganda og fake media» til å støtte dem i mange år, inntil han omsider kom til fornuft.

– Elon forlot Sør-Afrika fordi dette landet er dysfunksjonelt og fullt av arbeidsledige. Han måtte vekk herfra, og hvor skal han dra hvis han skal vekk fra USA? Løsningen ble å stoppe disse kriminelle folka, mener Errol.

Med de «kriminelle folka» mener han ekspresident Joe Biden, hans familie og støttespillere. 79-åringen sier han takker Gud for at USA har fått en «common sense»-president i Det hvite hus, og forventer at Trump vil putte både Biden og flere av hans folk i fengsel.

Men hva vil sønnen Elon Musk?

– Hva oppfatter du at er Elons ambisjoner? Hva er hans egentlige mål?

– Han ønsker null toll og så lite myndigheter som mulig. Og han vil være en del av tech-verdenen. Han vil få folk på Mars og operere chipper inn i folks hjerner, svarer Errol.

– Men hva er det han ønsker å oppnå rent personlig, med å gå inn i politikken? Hva har han fortalt deg om det?

– Han har allerede alt. Folk spør meg om han gjør dette for penger. Herregud, vi har allerede alt. Alt! Alt. Det er dumme spørsmål.

– Hva med makt – vil Elon bli USAs neste president, hvis det hadde vært mulig?

– Det er altfor tidlig å snakke om det. Han er ikke komfortabel i den politiske verden. Politikk er grusomt, grusomt kjedelig. Det vet jeg alt om. Tech er mye morsommere. Politikk tiltrekker seg de dølleste folkene.

– Og nå din sønn?

– Nei, han er ikke i politikken. Han bare rydder opp i departementene. Han har gjort mer på tre uker enn hva andre ville ha klart å få til på syv år, svarer Errol, og sier han er overbevist om at sønnen ikke vil forbli i politikken.

– Trump fikk millioner av dollar av Musk under valgkampen. Hva får han tilbake, slik du ser det?

– Han vil få USA tilbake på beina, svarer Errol.

– Så det er et nobelt prosjekt?

– Elon mente at landet var drevet av skurker. Så lenge det var slik, fikk han ikke gjort det han ville. Biden stoppet SpaceX fra å utvikle seg og la masse hindringer foran Elon, hevder Errol.

– Flere mener at Washington D.C. ikke er stor nok for både Donald Trump og Elon Musk. Tror du de to vil havne i konflikt?

– Nei, nei, nei. Det er bare liberale politikere og fake media som prøver å spre den «nonsensen» der, det er rent oppspinn.

– Så du barnebarnet mitt gå om bord i presidentflyet, forresten? Søt, ikke sant? skyter Errol plutselig inn.

– Tesla-aksjene synker og flere nekter å kjøpe Tesla i protest mot Musk. Er Elon bevisst på at hans inntog i politikken kan skade selskapet han har investert så stort i?

– Det er bare «rubbish element people», drittfolk, som ikke vil kjøpe bilene hans. Hvorfor ikke kjøpe en bra bil, fordi de ikke liker det de hører? Det er galskap.

Errol Musk sier han ignorerer hvordan sønnen blir fremstilt i pressen.

For ifølge ham er «90 prosent av folk» i Elons favør. Det er bare media som er «fake», og faktisk synes han journalistene som ifølge ham skriver usant om sønnen bør i fengsel.

Han har null forståelse for kritikken mot Elons innblanding i andre lands valgkamp.

I januar dukket mangemilliardæren opp på et valgkampmøte med ytre høyre-partiet AfD i Tyskland, der han uttalte at det er «for stort fokus på fortidens skam».

– Det Elon ser, er at europeerne har myndigheter som ikke representerer folket. Og han vil stoppe det, mener Errol.

– Hva med Elons håndhilsen under presidentinnsettelsen. Var det en hyllest til nazismen, slik flere oppfattet det?

– Det er «nonsense». Han er veldig sjenert. Han liker ikke å stå på scenen. Han ville bare si det han skulle si, se entusiastisk ut og komme seg kjapt av. Det var en spontan respons, en håndbevegelse, hevder Errol.

Han bruker de neste minuttene på å lange ut mot Europas innvandrings- og LHBTI-politikk. Han hevder at land som England og Sverige er blitt overtatt av muslimer, og at «situasjonen er veldig ille i Europa».

Så går han løs på Norge:

– Norge har den høyeste levestandarden i verden, sies det. Jeg er ikke så sikker på det. Nordmenn burde gjøre litt mer research på hva som virkelig skjer i verden. Mange jeg møter fra Skandinavia er svært feilinformert, hevder Errol Musk.

Pappa Musk sitter ikke stille om dagen han heller.

Dagen etter intervjuet med VG skal han i møter med Mosambiks regjering, for å få dem til å samarbeide med Trump. Han prøver også å påvirke Sør-Afrikas regjering, som er i full strid med Washington D.C. for tiden.

– Jobber du for Trump du også?

– Nei. Jeg bare ga dem min sønn. Det var mitt bidrag, svarer Errol Musk.

Tips meg

Bilde av Ingeborg Huse Amundsen

USA-korrespondent

Jeg er USA-korrespondent med base i New York. Jeg har jobbet i VG siden 2013, og er tidligere Midtøsten-korrespondent. Jeg har en bachelor i journalistikk fra Oslo Met og en master i International Relations fra Bogazici University i Istanbul. Har du tips eller innspill til meg? Send til ingeborg@vg.no

Foto: Gianluigi Guercia/ AFP, Alex Brandon/ AP, Brendan Smialowski/ AFP, Esa Alexander/ Reuters, Tierney L Cross/ AFP, Shawn Thew/ EPA, Refugio Ruiz/ AP, Robyn Beck/ AFP, Alex Brandon /AP, Dado Ruvic /Reuters, Ryan Collerd/ AFP, Kylie Cooper /Reuters, Kevin Lamarque /Reuters, Al Drago/ EPA, Erik S. Lesser/ EPA, Angela Weiss/ AFP, Stefani Reynolds/ EPA

Read Entire Article