Grepet har blitt omtalt som en «økonomisk atombombe».
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Japan vil ikke bruke sine amerikanske statsobligasjoner som forhandlingskort mot USAs tollsatser.
- Japan er den største utenlandske eieren av amerikansk statsgjeld.
- Økt usikkerhet i markedene har ført til spekulasjoner om bruken av statsobligasjoner i handelskrigen.
- Japan ber om unntak fra de nye tollsatsene som rammer både landbruk og bilproduksjon.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Japan planlegger ikke å bruke sine amerikanske statsobligasjoneramerikanske statsobligasjonerRentepapir, der investor låner penger til den amerikanske staten og mottar renter på lånet. som et forhandlingskort mot USAs nye tollsatser, melder den japanske kringkasteren NHK. Også Bloomberg har omtalt saken.
– Som en alliert vil vi ikke med vilje handle mot amerikanske statsobligasjoner, og å skape uro i markedet er definitivt ingen god idé, sa Itsunori Onodera fra det liberaldemokratiske partiet til kringkasteren.
Japan er den største eieren av amerikanske statsobligasjoner, og eide 1.079 milliarder dollar i amerikansk gjeld i januar. Den nest største eieren av amerikansk gjeld er Kina.
Les på E24+
Børsuro: – Det minst smarte du kan gjøre nå
– Økonomisk atombombe
Uro i markedene denne uken førte til at amerikanske statsobligasjoner falt i verdi og langsiktige renter steg kraftig. Dette er det motsatte av det som pleier å skje ved markedsuro, da amerikanske statsobligasjoner i en årrekke er blitt sett på som en trygg havn.
Dette startet spekulasjonene om at sentralbanker, som for eksempel Kina, kunne bruke sine store beholdninger av statsobligasjoner som et verktøy i USAs handelskrig.
– Da vil rentene i USA skyte i taket. Det er en økonomisk atombombe, sa Shakeb Syed, leder for allokering i Odin Forvaltning, til E24.
Japan har søkt unntak fra tollsatsene som trådte i kraft tidligere denne måneden. USA krever bedre avtaler for landbruksprodukter og flytende naturgass.
Japan har vært en nær alliert av USA over lang tid, og var pålagt en tollsats på 24 prosent før Trump reduserte tollen til 10 prosent for en rekke land. Samtidig har hjørnesteinsindustrien – bilproduksjon – blitt rammet av en toll på 25 prosent.