Våpenhvilen kan tre i kraft allerede onsdag.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Det israelske sikkerhetskabinettet har godkjent avtalen om våpenhvile.
Den ibanesiske TV-kanalen Channel 12 var den første til å melde dette. Kanalen fulgte et møte Israels sikkerhetskabinett tirsdag.
Israel går dermed med på å trekke sine soldater ut av sørligere Libanon, som de har okkupert siden september. Libanon har også gått med på å trekke Hizbollah-styrker vekk fra grensen til Israel.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu talte tirsdag kveld rundt klokken 19.
Han annonserte da våpenhvilen.
– Hvis Hizbollah bryter avtalen, vil vi skyte mot dem, sier Netanyahu.
Det er meldt at USAs Joe Biden sammen med Frankrikes Emmanuel Macron offisielt skal legge frem avtalen senere tirsdag. Biden er ventet å tale 20.30 norsk tid.
Netanyahu gjentar også løfter om å frigjøre alle gisler og sier han vil legge frem en våpenhvileavtale for hele regjeringen.
Videre varsler han at Israels fokus nå vil bli på Iran.
– Våpenhvileavtalen betyr at vi vil fokusere på den iranske trusselen, sier han.
– Vi har satt Hizbollah flere tiår tilbake i tid, sier han.
– For tre måneder siden ville alt dette vært science fiction. Men vi har gjort det. Hizbollah er ikke lenger den samme.
Forventet avtale
USAs utenriksminister Antony Blinken sa rundt 18.30 tirsdag kveld at han øynet muligheten for at det blir våpenhvile i Libanon.
Også G7-gruppenG7-gruppenGruppen som kalles G7-landene består av de sju rikeste demokratiske industrilandene i verden: Canada, Frankrike, Italia, Japan, Storbritannia, Tyskland og USA. oppfordret til våpenhvile tirsdag.
De siste timene har Israel gjennomført en rekke bombeangrep mot Beirut. Minst 10 personer er bekreftet drept i angrepene.
– Historisk er det ikke uvanlig at man trapper opp før man nærmer seg en våpenhvile, sa førstelektor i Midtøsten-studier Dag Tuastad til VG tidligere tirsdag.
Han sier dette blant annet kan være en måte å signalisere at man ikke inngår våpenhvile ut fra svakhet. I tillegg kan det være strategisk å bombe våpenlagre, våpenfabrikker og lignende, selv om dette ikke kan forklare bombingen i Beirut, forteller han.