Inn med bøker, ut med iPad

2 months ago 50


 Line Møller / VGHAR TENKT: Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (til venstre) og arbeidsminister Tonje Brenna vil ha en ny skolepolitikk. Foto: Line Møller / VG

Mer fysiske skolebøker, og mindre iPad. Mer praktisk læring i alle fag, inn igjen med sløydsal og arbeidsrom, og læreren tilbake som sjef i klasserommet. Slik blir Arbeiderpartiets skolepolitikk de neste fire årene.

torsdag 5. september kl. 18:32

Kortversjonen

  • Arbeiderpartiet vil satse på fysiske skolebøker og mindre bruk av nettbrett i skolen.
  • Praktisk læring og verksteder skal tilbake i skolehverdagen.
  • Lærerne skal være autoriteter i klasserommet for å håndtere både læring og sosiale problemer.
  • Flere støttetiltak og aktiviteter skal tilbys for både faglig svake og sterke elever.

Elevene lærer for lite av det de skal på skolen, og for mange elever går ut av skolen uten den kunnskapen de trenger i livet.

Det er erkjennelsen til Arbeiderpartiets programkomité, som har meislet ut partiets skolepolitikk for de neste fire årene.

For alle som har advart om at ipadifiseringen av norsk skole har gått for langt, er det en god dag.

 Line Møller / VGMÅ BLI BEDRE: Arbeidsminister Tonje Brenna vil snu utviklingen med svake skoleresultater. Foto: Line Møller / VG

– Det er en god dag også for norske unger, mener Tonje Brenna, arbeids- og inkluderingsminister, og nestleder i Ap.

Det er hun som har ledet arbeidet med partiprogrammet for neste stortingsperiode.

– Blåøyde

I et klasserom på Grünerløkka skole i Oslo presenterer hun planene for skolepolitikken, sammen med kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun som også sitter i komiteen.

– Jeg tror nok vi opp gjennom 2000-tallet har hatt et ubevisst forhold til at teknologien har kommet snikende inn på oss, og en litt blåøyd tro på at så lenge ting er digitale og på en skjerm, så er alt bra, sier Brenna, og fortsetter:

 Line Møller / VGIKKE FOR SENT: Kanskje er bøkene ennå ikke utdatert i skolen. Foto: Line Møller / VG

– Men slik er det ikke alltid. Vi trenger også å sikre at ungene våre har fysiske skolebøker og kan lese. At de får et forhold til bøker og opplever leseglede. Vi skal ha en føre var-holdning når vi vurderer teknologi i skolen.

Lærer bedre fra trykte bøker

Derfor varsler Ap-statsrådene at de (hvis de vinner valget) vil satse på fysiske bøker, gode skolebibliotek, og en lovfestet rett til fysiske lærebøker i skolen. Det finnes nemlig ikke i dag.

– Forskning er helt tydelig på at elever som lærer å lese ved bruk av trykte lesebøker er mye bedre på å lese lange og mer komplekse tekster enn de elevene som bare leser digitalt, fastslår kunnskapsminister Nordtun.

 Line Møller / VGBASISFERDIGHETER: Å kunne lese, regne og skrive er essensielt, fastslår kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun. Foto: Line Møller / VG

– Jeg er teknologioptimist, men det aller viktigste er at ungene våre kan lese, regne og skrive. Så får teknologiferdighetene komme senere.

Brenna skyter inn:

– Dette handler dels om å beskytte ungene våre, men også om å hjelpe ungene til å bruke mest tid på det som gir mest utbytte, og som du er helt avhengig av å få med deg for å klare deg i livet. Jeg tror det er vanskelig for oss voksne å se for seg hvor stort problem du drar med deg gjennom skolen hvis du ikke lærer å lese ordentlig i tidlig alder.

 Line Møller / VGFELLESSKAP: Flere barn skal få tilbud om fritidsaktiviteter. Foto: Line Møller / VG

De digitale skjermene skal ikke ut av skolen, men «bare benyttes dersom det bidrar til økt læring for elevene».

En praktisk skole

Nå vil Arbeiderpartiet gjøre skoledagen mer praktisk, mer variert og mer helhetlig.

– Det handler om å få opp motivasjonen i norsk skole. Vi ønsker å bryte opp skoledagen mer, spesielt i første til fjerde klasse, og å få både kulturaktiviteter og idrettsaktiviteter mer inkludert i løpet av skolehverdagen, forteller kunnskapsminister Nordtun.

 Line Møller / VGØNSKER HELHETLIG SKOLE: Statsrådene Nordtun og Brenna vil lette trykket for småbarnsforeldre. Foto: Line Møller / VG

– Vi er helt avhengige av at de yngste barna får en god start på skolelivet sitt. De skal sitte på skolebenken i mange år, og da må vi sørge for at de yngste henger med. At de får nok pauser, nok fysisk aktivitet, nok utfordringer, nok læring. Og at alt dette henger sammen, supplerer Brenna.

Det skal skje gjennom å styrke praktisk læring i alle fag, og å jobbe for at alle skoler har tilgang til verksteder og spesialrom.

Inn med sjefen

Nå skal også læreren gjeninnsettes som sjef i klasserommet. Ikke bare med tanke på læring, men også sosiale problemer som mobbing og vold.
– Nøkkelen ligger i at læreren er sjefen i klasserommet, både som autoritet og pedagog, sier trebarnsmor Nordtun.

 Line Møller / VGENGASJER DEG: Tonje Brenna og Kari Nessa Nordtun ønsker at foreldrene skal støtte opp om skolen. Foto: Line Møller / VG


Tobarnsmor Brenna har et praktisk råd:
– Som foreldre skal vi snakke pent om skolen. Og har vi god dialog med andre foreldre, så har også elevene det bedre i klassen og opplever mindre mobbing.

Flere punkter fra Aps skoleprogram

  • Lesing, skriving og regning skal styrkes gjennom hele skoletiden.
  • Faglig sterke elever skal få større faglige utfordringer.
  • Ha flere alternativer til elever som i kortere perioder trenger hjelp til mestring og læring.
  • Bedre bemanningen og redusere sykefravær i barnehagene.
  • Barnehageplass til desemberbarna.
  • Legge noen fritidsaktiviteter til tiden barna er på skolen, for å redusere kostnadene og trykket i hverdagen hos småbarnsforeldre.
  • Gi skolene flere verktøy til å håndtere mobbing, trusler og vold.
  • Arbeide for økt søkning til lærer- og barnehagelærerutdanningen.
  • Styrke språkopplæring for elever med minoritetsspråk.
  • Russetiden skal kortes ned, gjøres mer inkluderende, og legges til etter eksamen. I tillegg varsler komiteen er oppgjør med kommersielle selskaper som tjener store penger på ungdommene.
Read Entire Article