Inger Hanne (34) velger å bli trukket i lønn for sykle til jobb

3 weeks ago 6


Inger Hanne Vikshåland løsner støtten på el-lastesykkelen, setter seg på setet og trør fast på pedalene.

Det er helt fantastisk. Det føles så fritt og det går så fort, roper hun entusiastisk mens hun suser av gårde på den nye sykkelen.

34-åringen har som mange andre, blitt hekta på elsykkel. Samtidig mener hun at det å kjøpe en elsykkel merkes godt på lommeboken.

Inger Hanne Vikshåland

– Hverdagen flyter litt bedre, sier Vikshåland som tidligere helst tok buss. Nå er det kun sykkel som gjelder.

Foto: Marte Skodje / NRK

Vikshåland velger derfor å leie istedenfor å eie. På den måten slipper hun å betale hele beløpet på 80.000 kroner på én gang.

I stedet blir hun hver måned trukket rundt 1700 kroner i lønn av arbeidsgiver.

Planen er å til slutt kjøpe ut sykkelen. I praksis er ordningen en nedbetaling over tre år.

Da må jeg ikke ut med så mye penger på en gang og det blir ikke et så stort innhogg i økonomien. Det fikk meg til å bli syklist. Fra ikke å sykle i det hele tatt, sier Vikshåland.

Best med batteri

Interessen for elektriske sykler har lenge vært stor i Norge.

Salget av elsykler har eksplodert fra 2013, der det ble solgt et par tusen sykler årlig, fram til at salget i de senere årene har stabilisert seg på et nivå på om lag 80.000 i året, skriver Norsk elbilforening (ekstern lenke).

I en studie fra 2023 fant Statens vegvesen at elsykkelandelen her i landet er størst blant de med høyere utdanning og over 30 år. Dette henger sannsynligvis sammen med at elsykler er kostbare, skriver de i rapporten (ekstern lenke).

I dag er det mange som lar bilen stå til fordel for elsykkelen. Samtidig kan prislappen for en slik sykkel bli et hinder.

Eirik Skagen forteller at han nylig byttet ut vanlig sykkel til fordel for en med batteri.

Eirik Skagen

Eirik Skagen leaser elsykkel via arbeidsgiver og må ut med drøyt 700 kroner i måneden.

Foto: Marte Skodje / NRK

Også han valgte å leie istedenfor å eie.

Tidligere var jeg ung og sprek og kunne sykle fra Sandnes til Stavanger uten problem. Men nå er elsykkel veien å gå, sier 42-åringen og humrer.

Populært med leasingsykler

Flere kommuner og bedrifter i Norge tilbyr i dag sine ansatte leasingavtaler på elsykkel.

Noen virksomheter som tilbyr dette er blant annet: Trondheim, Kristiansand, Skien, Porsgrunn, Siljan, Fredrikstad, Sarpsborg og Stavanger kommune.

Verken Oslo eller Bergen kommune har en slik avtale for til sine ansatte. I disse byene er det likevel andre bedrifter som tilbyr sykkel-leasing til sine ansatte.

Ordningen er spesielt utbredt i Rogaland. Her har store investeringer i sykkelstamvei og ulike støtteordninger for sykkel trolig påvirket flere til å satse på to hjul.

Stavanger ble nylig kåret til Norges sykkelby i 2024, av Syklistforeningen (ekstern lenke). Syklistforeningen mener byen scorer høyest på sikkerhet, tilgang på sykkelstier og at innbyggerne opplever at kommunen prioriterer sykkel.

Roar Næss er rådgiver i Syklistforeningen.

Roar Næss er rådgiver i Syklistforeningen.

Foto: Syklistforeningen

– Det er ingen tvil om at Stavanger er fremme i skoen. Det de får til for syklistene betyr mye, sier Roar Næss som er rådgiver i Syklistforeningen og fortsetter:

– Vi er kjempeglade for at det kommer alternative modeller for å ta i bruk sykkel, slik at elsykkel blir tilgjengelig for flere. Enten det er leasing, abonnementsløsninger eller delesykkel. Alt dette er veldig gode alternativ til å kjøpe.

I sykkelgarasjen til Stavanger kommune er det kamp om plassene. Nesten 2000 ansatte i virksomheten har valgt å lease elsykkel.

Imme Dirks Eskeland, prosjektleder, Stavanger kommune.

Stavanger kommune er en av virksomhetene som tilbyr sykkelutleie til sine ansatte. Mange av de ansatte her sykler til jobb med leaset sykkel.

Foto: Marte Skodje / NRK

– Ja, det fyller seg opp. Det står mange elsykler her som er leaset, sier Imme Dirks Eskeland, prosjektleder i Stavanger kommune.

– Hvorfor har dere denne ordningen?

– Vi har ambisiøse klima- og miljømål vi skal nå i Stavanger kommune og vi må få flere over fra privatbil til mer miljøvennlige transportformer. Da må vi starte med oss selv, og da tilbyr vi våre ansatte å lease elsykkel, svarer hun.

Imme Dirks Eskeland, prosjektleder, Stavanger kommune

Imme Dirks Eskeland, prosjektleder i Stavanger kommune.

Foto: Marte Skodje / NRK

Det merker de godt hos bedriften Paahjul.

Sykkelverkstedet har serviceavtale på leasingsykler og forteller om stor pågang.

– Vi får inn voldsomt mange av disse. Det har tydeligvis vært et populært tilbud, sier sykkelreparatør Tolleiv Thorkildsen hos Paahjul.

Han forteller at arbeidsdagen går i ett. Den siste tiden har vært spesielt hektisk.

– Hva er det folk trenger mest hjelp til?

– Bremser, drivverk, vask, justeringer, alt mulig, svarer han.

Tolleiv Thorkildsen, sykkelreparatør, PaaHjul

Tolleiv Thorkildsen (44) har jobbet på Paahjul siden oppstarten i 2017 og stortrives.

Foto: Marte Skodje / NRK

Hvordan er pågangen av folk som har låneavtaler på elsykkel?

Den er økende, vil jeg si. Det har vært mye hele veien, men det er mer nå, svarer Thorkildsen.

Bytter ut bilen

De siste fem årene har nesten 7500 personer i 50 ulike bedrifter inngått leasingavtale via arbeidsgiver i Rogaland, ifølge kollektivselskapet Kolumbus.

Selskapet legger til rette for at bedrifter kan prøve eller låne elsykler gjennom HjemJobbHjem-ordningen (ekstern lenke). Ansatte som vil lease sykkel blir trukket et fast beløp fra lønnen i tre år, og kan deretter velge å kjøpe sykkelen etter denne perioden.

Det har fått flere til å la bilen stå.

Pål Tumyr, leder for Ny mobilitet i Kolumbus.

Pål Tumyr.

Foto: Kolumbus

– Undersøkelser viser at rundt 70 prosent av de som leaser en elsykkel, ikke hadde planlagt å kjøpe en, sier Pål Tumyr, leder for Ny mobilitet i Kolumbus og fortsetter:

– Mange endrer sykkelvaner etter å ha skaffet seg elsykkel. Elsykkelen erstatter ofte bilkjøring både til jobb og fritid, også om vinteren.

Publisert 30.10.2024, kl. 06.00

Read Entire Article