Ikke mulig å fylle hydrogen på mange uker: – Veldig synd

2 months ago 19


Siden august har det ikke vært mulig å fylle hydrogen på den eneste stasjonen i Oslo-området.

Kristian Meisingset har hatt hydrogenbil siden 2019, men de siste ukene har han ikke fått fylle. Her med en elbil, fordi han fryktet hydrogenbilen ville gå tomt for drivstoff. Foto: Kristian Aaser

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Når ingeniøren Kristian Meisingset, som driver sitt eget rådgivningsfirma i Oslo-området, tar oss med til fyllestasjonen for hydrogenbiler på Høvik i Bærum, må vi ta elbilen hans.

Han har så lite hydrogen igjen på bilen sin at han ikke vil risikere å gå tom før vi kommer dit.

For siden august har det ikke vært mulig å fylle de rundt 200 hydrogenbilene som ifølge Norsk hydrogenbilforening finnes i Oslo-området.

– Det har vært en hyggelig opplevelse å kjøre hydrogenbil, bortsett fra at det er ekstremt få fyllestasjoner. For tiden er det ingen i Oslo-området. Det ser ikke veldig lovende ut, sier Meisingset.

– Det er veldig synd.

Hydrogen kan fungere som et alternativt drivstoff til bensin, diesel eller strøm, og gir ingen klimautslipp under forbrenningen. I dag produseres hydrogen ofte fra naturgass eller kull, som gir utslipp hvis man ikke lagrer CO₂ fra prosessen.

Det er også mulig å produsere hydrogen via elektrolyse, hvor man tar i bruk strøm til å splitte hydrogen ut fra vann.

Les på E24+

Forvalternes ukjente aksjefavoritt: – Ekstremt billig

I jobbsammenheng

Meisingset skaffet seg sin første hydrogenbil i 2019, og den han har i dag, er hans andre. Det er flere grunner til at Meisingset valgte å gå for hydrogenbil, blant annet kort fylletid og lang rekkevidde.

– Fordelen for oss som bor i Oslo-området, er at det er gratis å kjøre i bomringen, du kan kjøre i taxi- og kollektivfeltet, og i tillegg kan man parkere på Oslo kommunes parkeringsplasser gratis. Dem er det ganske mange av, og jeg bruker stort sett bilen i jobbsammenheng, sier Meisingset, som også er helårssyklist.

Han sier motstanden mot hydrogen, er knyttet til at det er kostbart å produsere.

– Det koster, men da det var konkurranse, kostet det hundre kroner per kilo. Og på fem kilo kommer du til Trondheim med bilen min. Og det er billigere med lader hjemme og stort batteri. Men nå er prisen tredoblet, og da koster det like mye som fossil, sier Meisingset.

Det var ingen aktivitet å spore på fyllestasjonen i Bærum. Foto: Kristian Aaser

Har forståelse

Teknisk sjef Pål Midtbøen i Hynion, selskapet som drifter fyllestasjonen, sier Høvik-stasjonen har vært ute av drift på grunn av driftsutfordringer og forsinkelser i leveranser av nødvendige deler.

– Vi har nå mottatt delene, og arbeidet med å få opp trykket i tankene er i gang. I tillegg venter vi på at stasjonen skal bli sertifisert før vi kan gjenoppta full drift, sier han.

Han sier de forstår at det har vært krevende for de som har valgt hydrogen som drivstoff.

Selskapet ser et stort potensial for hydrogen og viser til at interessen vokser kraftig både fra industri og privat sektor.

– Vi har sett at offentlig støtte til hydrogenutvikling i Norge har vært noe begrenset sammenlignet med Sverige, som har valgt å satse sterkere på hydrogeninfrastruktur. Vi håper at lignende tiltak vil bli innført her, slik at Norge også kan ta del i denne utviklingen, sier Midtbøen.

– Mange frustrerte

– Utfordringen nå er at stasjonen på Høvik er nede etter et problem som har vart i 7–8 uker. Det er selvfølgelig mange frustrerte hydrogenbileiere der ute, sier Oddvar Røyset, sjef for Norsk hydrogenbilforening.

Han sier det har vært så økonomisk vanskelig å drive en fyllestasjon for hydrogen at flere har lagt ned stasjoner, og at det nå bare er Høvik-stasjonen igjen.

– Markedet for hydrogen er dårlig for tiden, men vi leter etter muligheter for fremtiden, sier Røyset.

Tidligere i år tildelte statlige Enova, som er underlagt Klima- og miljødepartementet, et støtteprogram for såkalte tunge nullslippskjøretøy som enten går på elektrisitet eller hydrogen.

– Det er et håp om at vi kan få rundt ti hydrogenstasjoner som er tilpasset lastebiler, men som også kan brukes av personbiler. Det er håpet, sier Røyset.

Sitter ikke like løst

Flere hydrogensatsinger har blitt lagt bort den siste tiden, mens flere av hydrogenselskapene har falt tungt på Oslo Børs.

Equinor og Shell er blant selskapene som nylig har lagt store hydrogenplaner i Norge på is, mens Statkraft har redusert satsingen sin på hydrogen. Elektrolysørprodusenten Nel har slitt med ordretørke.

Det har tatt tid å utvikle etterspørsel for hydrogen- og ammoniakkløsninger for skip, tungtransport og industri. Samtidig sitter ikke pengene til grønne selskaper og prosjekter like løst hos investorene som for noen år siden.

Kristian Meisingset har flere biler og er i tillegg helårssyklist. Men han vil gjerne kunne fylle opp hydrogenbilen sin. Foto: Kristian Aaser

– Ting tar tid

Bilentusiasten Kristian Meisingset har flere ganger vært på fyllestasjonen på Høvik og sjekket ut forholdene. Før vi drar fra stasjonen går han til baksiden for å se om det er noen som jobber der. Ingen.

Første gang han testet ut hydrogenbil, var i Danmark, der det var fyllestasjoner «så det holdt i massevis».

– Har du fortsatt troen på hydrogen, eller vurderer du å kvitte deg med den?

– Nei, jeg gjør ikke det. For så lenge jeg kan fylle, er det fordeler nå. Det var sånn med elbil de første årene også. Ting tar tid, sier han.

Read Entire Article