Ikke disse som trenger «16 ukers helvete»

1 week ago 9


De som virkelig trenger en livsstilsendring, er ikke idrettsutøvere som vil tilbake til matchvekt.

 Warner Bros. Discovery / Warner Bros. DiscoveryKRITISK: «Programledere, TVNorge og sponsorer; dere er hjertelig velkomne hit til Norge utenfor Holmenkollen og høyfjellsbadstu i Trysil», skriver Anette Norsett. Foto: Warner Bros. Discovery / Warner Bros. Discovery
søndag 29. september kl. 08:15
Bilde av Anette NorsettAnette Norsett

Ernæringsrådgiver og idrettsfysiolog

Den nye gjengen med kjendiser som skal teste makspuls og midjemål i «16 ukers helvete» ble presentert i VG nå nylig.

Kjendiser er blant de med mest ressurser og høyest stemme. Økonomien er ofte innafor, PR-strategien likeså.

Hvor blir det av tilbud til de som virkelig trenger hjelp, og ikke kan få det noe annet sted?

En av fire nordmenn har fedme.

40 mennesker får en diabetes II-diagnose hver dag, hele året. Nesten en million nordmenn bruker medisiner for høyt blodtrykk.

16 ukers helvete bootcamp / Warner Bros. Discovery

Flesteparten av disse er ikke kjendiser, og kommer aldri til å få teste makspulsen eller løfte kettlebells, for så å få personlige kostplaner med fin font på delikat papir.

I den virkelige verden ville utvalget ha sett annerledes ut, treningssenteret mindre Instagram-vennlig og lommeboka for tynn til løvbiff med kortreist kantarell til middag.

Hvem trenger helsehjelp og livsstilsendring i dag? Jo - her er noen av de jeg ønsker å se på neste 16 ukers helvete. Noter gjerne!

  • Kvinne 71 med høyt kolesterol, ny hofte og vond rygg
  • Mann 46 med fedme, angst, ufør og diabetes
  • Kvinne 65 med kronisk obstruktiv lungesykdom, røyker og alkoholproblem
  • Kvinne 31 med lipødem, store smerter og cøliaki
  • Mann 80 med nedsatt hørsel, hjertesvikt og underernæring

Det er disse hundretusener av nordmenn som trenger den tette oppfølgingen, langvarige behandlingen og fast personell.

Det er her vi ser et enormt potensiale ved å bygge et ressurssterkt helsevesen og kommuner med kompetanse til å ta over når livet skal leves hjemme.

Ikke en artist med egen bandbuss eller idrettsutøver som vil tilbake til matchvekt, der et lite spark bak på skjermen dytter statusen oppover og frisker opp forsida på Se og Hør.

Hva tenker du?Ville du sett på «16 ukers helvete» uten kjendiser på skjermen?aJa, det hadde jeg likt!bNei, det høres kjedelig utcSer ikke på uansett hvem som er med

Nei, det selger ikke raske briller eller foredrag å se på at kvinne 70 år med staver kjemper seg opp en bakke for å trene bein ødelagt av røyking. Ei heller samtalen der det viser seg at depresjon og økonomi ødelegger for overskuddet til å dandere skalldyrwoken med fersk koriander.

Men det er der vi, fra rehabilitering til fastlege og frisklivssentral, jobber videre.

Det er der kampen om folkehelsa og mestring over eget liv finner sted. På de små stedene, i den slitte bydelen, på det gamle kontoret, i den lille salen på kommunehuset.

Programledere, TVNorge og sponsorer; dere er hjertelig velkomne hit til Norge utenfor Holmenkollen og høyfjellsbadstu i Trysil.

Det er her dere trengs. Ikke på en skjerm.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Publisert: 29.09.24 kl. 08:15

Relaterte emner

Read Entire Article