IEA tror prisene kan falle: – En veldig annerledes energiverden

2 months ago 19


IEA ser muligheter for overskudd på olje og gass og lavere energipriser frem mot 2030, ifølge en fersk rapport.

IEA-sjef Fatih Birol. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Onsdag legger Det internasjonale energibyrået (IEA) frem en fersk utgave av den omfattende årlige rapporten «World Energy Outlook».

IEA ser noen tegn som kan gi håp til forbrukerne, etter flere krevende år med energikrise i Europa og høy prisvekst på blant annet energi.

– I andre halvdel av dette tiåret vil utsikter til større tilgang – eller til og med overskudd – av olje og naturgass, gi oss en veldig annerledes energiverden enn den vi har opplevd gjennom energikrisen, avhengig av hvordan den geopolitiske spenningen utvikler seg, sier IEA-sjef Fatih Birol ifølge en melding.

– Det innebærer at prisene presses nedover, til lettelse for forbrukere som har blitt hardt rammet av prisoppgangen. Pusterommet fra prispresset på drivstoff kan gi politikere rom for å øke investeringene i ren energi og fjerne ineffektive subsidier av fossil energi, sier han.

Byrået peker på behovet for å omstille et sårbart energisystem. For tiden bidrar blant annet eskalerende konflikt i Midtøsten og Russlands invasjon av Ukraina til geopolitisk usikkerhet, påpeker IEA.

«Det er farefulle tider for verden», skriver byrået i rapporten.

«Risikoen for ytterligere forstyrrelser er veldig høy».

Venter overskudd i markedet

Det har i det siste vært flere tegn til overskudd på olje i markedet.

Kinas etterspørselsvekst ser ut til å bremse opp, og OPEC og Russland utsatte i høst planlagte produksjonsøkninger frem til desember.

IEA anslår at det kan bli overskudd av både olje og flytende naturgass (LNG) mot slutten av 2020-tallet. Eksportkapasiteten for LNG ligger an til å øke med 50 prosent frem mot 2030, ledet av USA og Qatar, ifølge byrået.

«Vår detaljerte analyse av markedsbalanse og leverandørkjeder synliggjør et overheng av tilbud av olje og LNG på andre halvdel av 2020-tallet», skriver IEA.

Les også

Ser fortsatt risiko for oljeprishopp: – Ganske tåkete terreng

Samtidig venter byrået også økt produksjonskapasitet for viktige rene energiteknologier.

Årlige installasjoner av solkraft er nå på 425 gigawatt (GW), mens den årlige produksjonskapasiteten er ventet å stige til 1.100 GW. Noe lignende skjer innen batterier, mener byrået.

En utfordring er om det grønne skiftet kan møte nye utfordringer dersom fossil energi blir billigere.

«Den raske utbyggingen av ren energi de siste årene kom i en periode med volatile priser på fossil energi. Ren energi blir billigere, men det å opprettholde og øke farten på utbyggingen i en verden med billigere drivstoff er noe annet», skriver IEA.

STEPS-scenarioet legger til grunn dagens politikk og en global oppvarming på 2,4 grader, som er langt over det globale klimamålet. Selv i dette scenarioet flater olje- og gasskonsumet ut frem mot 2050, mens grønn energi øker mye. Olje- og gassforbruket går enda raskere ned i scenarioene der verden kommer nærmere 1,5-gradersmålet. Foto: Det internasjonale energibyrået (IEA)

Venter fossiltopp før 2030

IEAs budskap om behovet for olje og gass har endret seg de siste årene. I 2019-rapporten så byrået fortsatt på videre oljevekst etter 2030 som en mulighet.

De siste årene har derimot alle scenarioene i World Energy Outlook-rapporten lagt opp til at verden når en topp i bruken av fossil energi allerede på 2020-tallet.

Årsaken til dette er blant annet at det bygges ut mye fornybar energi og at elbiler erstatter fossilbiler.

«Retningen for dagens politikk er klar. Fortsatt vekst i global energietterspørsel etter 2030 kan møtes utelukkende av ren energi», skriver IEA i rapporten.

Selv i scenarioet der klimapolitikken ikke endres fra i dag venter IEA at elbiler utgjør rundt 50 prosent av globalt nybilsalg i 2030, opp fra 20 prosent nå.

Dette alene vil i så fall dempe global oljeetterspørsel med seks millioner fat per dag fra dagens nivå på rundt 100 millioner fat per dag, tror byrået.

Venter lavere andel fossil energi

IEA-rapporten er ikke noen spådom, men presenterer tre mulige scenarioer for utviklingen av energisystemet fremover:

  • STEPSSTEPSStated Policies Scenario: dagens politikk videreføres, noe som gir 2,4 graders global oppvarming i 2100
  • APSAPSAnnounced Pledges Scenario: alle politikernes klimaløfter gjennomføres, noe som gir 1,7 graders oppvarming
  • NZENZENet Zero Emissions by 2050: nye tiltak gir netto nullutslipp globalt innen 2050, oppvarmingen kan begrenses til 1,5 grader

Selv i det «minst ambisiøse» STEPS-scenarioet faller bruken av fossil energi, fra 80 prosent av energibruken globalt i 2023 til 58 prosent i 2050, ifølge IEA.

I APS-scenarioet faller fossilandelen til rundt en fjerdedel innen 2050, og i klimascenarioet NZE faller andelen fossil energi til bare ti prosent i samme periode.

Les også

Klimatiltak kan gi dyrere strøm

Oljeprisen kan holde seg oppe

Prisutsiktene for olje og gass er svært forskjellige i de tre IEA-scenarioene.

Hvis dagens politikk videreføres (STEPS) kan oljeprisen bli liggende på dagens nivåer på rundt 75–80 dollar fatet frem mot 2030, forutsatt at oljelandene klarer å holde igjen på produksjonen, ifølge IEA.

Men dette er altså et scenario som legger til grunn 2,4 graders global oppvarming i år 2100. Det er langt over det globale klimamålet på 1,5 grader som Norge og mange andre land har forpliktet seg til.

I de mer «klimavennlige» IEA-scenarioene faller oljeprisen betydelig mer. I scenarioet for netto nullutslipp (NZE) er oljeprisen bare 42 dollar fatet i 2030.

IEA venter også mer «normale» gassprisermer «normale» gasspriserDe tre IEA-scenarioene i årets rapport legger til grunn europeiske gasspriser på mellom fire og åtte dollar per MMBtu i tiårene fremover, mens prisen i 2023 var på 12 dollar per MMBtu. i Europa de neste tiårene enn det man opplevde i 2022 og 2023.

IEA forventer at oljeprisen faller i alle sine fremtidsscenarioer. Hvis politikken ikke endres så mye fra i dag, blir imidlertid fallet begrenset, og oljeprisen ligger på nær 80 dollar helt frem til 2050. Skjerpes klimapolitikken (NZE-scenarioet), så kan prisen derimot potensielt falle til ned til 25 dollar fatet i 2050, anslår IEA. Også gassprisene ventes lavere fremover. Foto: Det internasjonale energibyrået (IEA)

Store fornybarinvesteringer

Investeringene i ren energi er nå på rundt 2.000 milliarder dollar i året, omtrent det doble av det som investeres i ny olje, gass og kull, ifølge IEA.

Det ble bygget ut 560 gigawatt fornybar energi i 2023.

Selv med dagens politikk (STEPS-scenarioet) venter IEA at fornybarkapasiteten i verden øker til 10.000 GW i 2030, opp fra 4.250 GW i dag.

Dette er ikke nok til å nå målet som ble nedfelt på klimatoppmøtet COP28 om en tredobling av fornybarinvesteringene innen 2030. Men det vil blant annet kunne bidra til en nedgang i den globale bruken av kullfyrt kraft, ifølge IEA.

Slik illustrerer IEA de ulike scenarioene sine. Ballongen til venstre viser et scenario med dagens politikk (STEPS) der utslippene fra energisektoren ikke faller så mye fra dagens nivå på 38 milliarder tonn CO₂-ekvivalenter frem mot 2050. Den gule ballongen i midten viser et mer ambisiøst scenario med større kutt, mens den grønne ballongen til høyre viser et scenario for netto nullutslipp globalt innen 2050. Det siste forutsetter enorme investeringer i alternativer til fossiler, som fornybar energi og kjernekraft. Foto: Det internasjonale energibyrået (IEA)
Read Entire Article