I strupen på Vedum etter Ukraina-utspill: – Uverdig

2 hours ago 3


 Javad Parsa / NTB Foto: Javad Parsa / NTB

Finansministeren pekte på ukrainske flyktninger da han skulle forklare hvorfor Norge ikke når klimamålet sitt.

mandag 7. oktober kl. 13:20

– Noe av grunnen til at norske utslipp er noe høyere er at det har kommet ca 80.000 ukrainere hit og da beregnes det også som et økt utslipp, sa Vedum på spørsmål fra NRK i Vandrehallen på statsbudsjettdagen.

– Det at vi da skulle innført for eksempel høyere avgifter for folk fordi det kommer flere ukrainere til Norge, det ønsker ikke Sp og Ap, fortsatte Vedum og viste til at Norge skal kjøpe kvoter for å få ned utslipp.

At finansministeren oppgir flyktninger som årsaken til at Norge ikke greier nå målene sine, opprører Venstre.

– Uverdig

– Dette er et nytt lavmål fra Vedum, sier Sveinung Rotevatn (V).

– En ting er at de viser at vi ikke er i nærheten av å nå klimamålet. I tillegg er vi det eneste landet i Europa som har kuttet kollektiv beskyttese for ukrainske flyktninger. Å da skylde på ukrainske flyktninger er uverdig, det får være grenser, sier Rotevatn.

 Helge Mikalsen / VGFoto: Helge Mikalsen / VG

– Jeg mener at vi må ta i mot folk som er på flukt fra Ukraina, det handler om solidartitet. Og så kan jeg nok om klimapolitikk til å vite at det ikke er flyktninger fra Ukraina som gjør at vi ikke når klimamålene i Norge, fortsetter han.

I statsbudsjettet foreslår regjeringen å gjøre det både billigere å fly og å kjøre bil neste år. Venstre mener regjeringen heller kunne droppet slike grep for å komme nærmere klimamålet.

– Vi når ikke klimamålene fordi vi kutter i miljøavgiftene og har ingen vilje til å satse på naturen. Denne regjeringen må kraftig stramme inn, dette går i helt feil retning.

VG har forelagt kritikken for Finansdepartementet, som viser til den pågående pressekonferansen for svar fra Finansministeren.

Read Entire Article