I den hemmelighetsfulle hage

1 week ago 5


– Det kjennes litt trælete ut på utsiden, sa kronprinsesse Mette-Marit da hun tok på det som så ut som ertebelger ute i åkeren på Fåbro gård onsdag formiddag.

Nok en dag på jobben i kongehuset.

De har det sikkert litt trælete på innsiden og.

Denne uken ble det kjent at Marius Borg Høiby er siktet for å ha mishandlet flere ekskjærester over tid.

Et stort pressekorps stakk mikrofonene mot paret og prøvde det de kunne:

«Hvordan har kronprinsparet det om dagen?» «Hur mår kronprinsparet?» «Hvordan har det vært å være både mor og kronprinsesse?» «Dere ville kommentere saken på et senere tidspunkt, er det nå, er det ved en eventuell tiltale?»

– Skal vi se, hvor ble det av vertskapet vårt, sa kronprinsen.

Ikke engang «ingen kommentar» fikk vi denne gang.

Dette var gjennomført fra ankomst. De latet som mikrofonen ikke eksisterte.

Det ble en merkelig seanse. Det er unaturlig å oppføre som andre er luft.

Det føltes nok også rart for paret å ignorere mennesker rundt dem.

Men det var dette de hadde bestemt seg for.

Med blomster fra gården i armene satte kronprinsessen seg inn i den ventende A3, altså kongehusets uendelig lange Volvo S90 T8 Hybrid og dro videre.

Det var de oppmøtte skolebarna som gjorde det ingen journalister klarte. De fikk snakke med paret og på toppen av det hele lokket flere «high five» ut av kronprinsen.

Da en av femteklassingene også dristet seg til å spørre om autografen, ble det pent nei.

Tenk det da, å ha hatt «Haakon» i autografsamlingen!

Men ingen kom hjem med noe særlig jaktbytte denne dagen.

Er det å forvente at paret svarer på spørsmål om sønnens straffesak?

Før saken er ferdig etterforsket, gjør de nok klokt i å ikke si så mye mer enn det kronprinsen alt har sagt, om at dette er en alvorlig sak.

I Norge og demokratier ellers kan ikke politikere – og aldeles ikke kongehuset – blande seg inn i en pågående etterforskning.

Kronprinsparet må ikke si noe som kan tolkes som de prøver å påvirke saken.

Kronprinsessens kontakt med den ene fornærmede, ble til tross for sparsom informasjon, av kritikere tolket i et slik lys.

Siden den interne familiehemmeligheten ble kjent i august, har det ballet på seg.

Saken er slett ikke kommet under kontroll og den har ikke roet seg.

Marius Borg Høiby har havnet i arresten to ganger. Flere ekskjærester er offer i saken. Han har innrømmet et alvorlig rusproblem.

Situasjonen fremstår uforutsigbar og så langt fra over.

 Heiko Junge / NTBBESØKTE EN TIKTOK-TREND: Kronprinsparets besøk til parsellhagen Fåbro gård, der de lager de virale Fåbro-bollene, kan bety en utfordring for Norges mest kjente boller, Espa-bollene, laget på en bensinstasjon ved E6 i Innlandet. Foto: Heiko Junge / NTB

Om påtalemyndigheten etter endt politietterforskning tar ut tiltale, går vi mot en rettssak mot et medlem i kongefamilien.

Det er mildt sagt oppsiktsvekkende.

Noen i kretsen kan i tilfelle bli innkalt som vitne i en straffesak.

Generelt kan familiemedlemmer vitne i en straffesak, men de kan også fritt velge å ikke gjøre det.

Det er siktelsene mot sønnen som er årsaken til at et bugnende pressekorps trippet bak kronprinsesse Mette-Marit som med lange støvler tråkket rundt i parseller med blomkarse, grønnkål og erter og spiste blomster til lunsj.

 Heiko Junge / NTBGJØR JOBBEN: Kongefamilien er etterspurt, men de har ikke mange til å dele på jobben ettersom barna ikke har begynt å representere og prinsesse Märtha Louise ikke gjør det lenger. Foto: Heiko Junge / NTB

Strategien nå er tydelig å ikke snakke. Ved å si noe, risikerer kronprinsparet enda flere negative oppslag om kongehuset og sønnen.

På den andre siden kan en uttalelse når forholdene ligger til rette for det, dempe oppmerksomheten, øke tilliten og antagelig omtanken.

Dette er en løpende vurdering som gjøres. Og paret vet mye om dette.

 – Det er ikke rart at jeg er glad i denne jenta i hvert fall, sa kronprins Haakon etter at Mette-Marit for første gang snakket åpent om fortiden, ungdomsopprøret og ryktene på en pressekonferanse som paret innkalte på Slottet for over 20 år siden. De giftet seg kort tid etter.SNAKKET OM FORTIDEN SIN: – Det er ikke rart at jeg er glad i denne jenta i hvert fall, sa kronprins Haakon etter at Mette-Marit for første gang snakket åpent om fortiden, ungdomsopprøret og ryktene på en pressekonferanse som paret innkalte på Slottet for over 20 år siden. De giftet seg kort tid etter.

Akkurat nå kan de neppe komme med noen uttalelse som hjelper på den fortvilede situasjonen familien står i.

De har bred erfaring fra lignende situasjoner. Presset var svært høyt da forholdet mellom de to ble kjent. En rekke saker relatert til prinsesse Märtha Louise har også vært vanskelige.

Før har de ventet og ventet, til presset har blitt så stort at de har måttet si noe.

Også i denne saken vil de si noe. En dag forteller Mette-Marit mer.

Det er kanskje ikke tiden for det ennå. Men den dagen kommer.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article