– Her har vi en Targa 44. Den går rimelig greit. I tillegg har den god plass både innvendig og utvendig. Nå må vi bare måke den fri for snø, slik at den er klar til i morgen, sier Johnny Johnsen og peker på en av båtene som vugger ved moloen i Bodø sentrum.
Han er daglig leder i opplevelsesselskapet Explore Salten. Lenger borte på kaia ligger RIB-båtene hans.
På lik linje med resten av reiselivet i Nord-Norge opplever han gode tider.
Ifølge NHO reiseliv har tallet på utenlandske overnattinger i Nord-Norge økt med 78 prosent fra november 2023 til november 2024.
I Bodø har tallene økt enda kraftigere. Og mye tyder på at det kan bli enda heftigere for Johnsen og hans kolleger.
Menneske, mørke og naturen
På slutten av fjoråret dukket begrepet «noctourism» opp. Natturisme.
Først hos nettstedet Booking.com som lanserte sine spådommer for reiseåret 2025, basert på en undersøkelse gjort blant 27.000 reisende.
Magasinet Vouge, New York Post, Vice og CNBC har alle plukket opp begrepet.
– Natturisme ser ut til å endre reiselivet i 2025. Vi har sett en markant økning av reisende som ønsker å oppleve nattdykking i Australia eller Egypt, safari om natta i Afrika, nordlysjakt i Norge og på Island, og stjernekikking i Chile, skriver den internasjonale reiseoperatøren Wayfairer Travel i en e-post til NRK.
De spesiealiserer seg på luksuriøse reiser over hele verden.
Også SAS at de reisende tiltrekkes av mørket.
– Det handler om at folk ønsker å oppleve naturen om natten, forteller sjefanalytiker i SAS, Thomas Thessen.
– Mange turister kommer fra store byer med mye kunstig lys. De ønsker å se nattehimmelen og de ønsker å oppleve nordlyset.
I tillegg til natturisme er det flere reisetrenden på fremmarsj der nærhet til naturen er viktig.
– Nord-Norge er perfekt
«Silent travel» er én greie. Det handler om å reise til steder med lite støy.
Såkalt «sleep tourism» eller søvnturisme er et annet begrep. Det handler rett og slett om å reise til avsidesliggende steder for å oppnå optimal søvnkvalitet.
I tillegg søker mange til avsidesliggende steder når de planlegger sine reiser.
– I den forbindelse passer jo Nord-Norge perfekt. Det er avsidesliggende, kaldt og mørkt, særlig om vinteren. Men det er like spennende om sommeren, der du har lange dager og korte netter, som også er en interessant opplevelse, sier Thomas Thessen i SAS.
– Hvorfor tror du at akkurat disse elementene er så viktig for folk å oppleve på ferie?
– Du kan spørre deg om hvorfor du drar på ferie. Det er noe du gjør for å koble av. Tradisjonelt reiser man til Syden og ligger på en strand. Men det er ikke nødvendigvis avslappende lenger, sier Thessen.
– Det er kø på restauranter, kø på flyplassen og på supermarkedet. Det er ikke nødvendigvis avslappende. Men reiser du til avsidesliggende steder, som ikke er fulle av turister, gir det en helt annen mulighet til å få den roen du ikke opplever til daglig.
Johnny Johnsen og gjengen i Explore Salten er allerede i gang med å tilpasse seg.
Godt nok forberedt?
– Vi har kjøpt oss en skole ute på en av øyene utenfor Bodø. Den har vi har restaurert og pusset opp. Det er helt totalt stille der ute, og nå på vinteren kan du oppleve totalt mørke. Der ute er du helt for deg selv, forteller han.
Men er resten av landsdelen like godt forberedt?
Alle turistene i Nord-norge på sommertid skaper utfordringer. Toalettmangel, få parkerinsmuligheter og overflod av bobiler på trange veier.
En økning av turister på vinteren kan gi nye utfordringer. Blant annet i form av uerfarne bilister på glatte vinterveier.
– Vi må legge til rette for gjestene når de kommer og sørge for de som kommer er best mulig forberedt. Det er for eksempel ikke bare å sette seg i en bil og kjøre på vinterføre, sier Line Renate Samuelsen, daglig leder i Destinasjon Lofoten.
De har merket en økning i vinterturister til Lofoten.
– Det handler om å jobbe og samarbeide fra alle kanter. Blant annet om god informasjon i alle kanaler. For eksempel skal vi i møte med bilutleieselskapene for å snakke om hvordan de forbereder en turist som kommer fra Kina og aldri har sett snø, som plutselig skal sette seg bak rattet.
Lederen i NHO Nordland, Hans Christian Hansson, mener det er en del som må på plass for å kunne ta imot en eventuell bølge av vinterturister.
– Tallene går jo til vers. Men så må vi erkjenne at det nok er rom for å utvide de tilbudene vi har, sier han.
Hansson snakker om leiebiler, kollektivtilbud, offentlige toaletter, parkeringsplasser og overnattingsmuligheter.
– Dette er et felles ansvar. Her må naturligvis vi som representerer næringslivet fortsette å stå på. Men også fylket, staten, og ikke minst også kommunene, må bidra. For eksempel gjennom kollektivtransport og opprustning av veinettet
– Er dette et grenseløst marked?
– Det er det ikke. Men så lenge tjenestene våre klarer å holde tritt, er det et stort potensial å ta ut.
Ønsker ikke de store massene
I det flytende kontorlokalet sitt, er Johnny Johnsen i Explore Salten i telefonen.
– Da skal jeg fikse en skikkelig pakke for dem, sier han.
Etter å ha lagt på, forteller han at februar ser spennende ut, og han gleder seg til resten av vinteren.
– Det er kanskje litt tidlig å tro at vi kommer til å få full uttelling for den trenden, men vi jobber med turoperatører rundt om i hele verden og det er flere og flere som etterspør det.
Publisert 22.01.2025, kl. 18.46