På YX Vågå møter kundene en litt uvanlig beskjed: En oppfordring til å være tålmodige med ansatte som ikke har norsk som morsmål.
Daglig leder Lill-Bente Lian forteller at ideen oppsto i samarbeid med YX Skjåk, som hadde lignende utfordringer.
– Vi har ansatte fra flere land, og vi ønsket å forklare situasjonen på en positiv måte. De fleste kundene våre har reagert veldig godt på det, sier Lian.
Daglig leder Lill-Bente Lian på bensinstasjonen i Vågå sammen med en av sine mange utenlandske ansatte, Maryna Zai fra Ukraina.
Foto: PrivatFått stor oppmerksomhet
Lappen har nå fått massiv oppmerksomhet etter at historiker, forfatter og SV-politiker Hans Olav Lahlum delte den på Facebook.
Hans Olav Lahlum var på et kveldsarrangement i Vågå da han oppdaget oppslaget på YX-bensinstasjonen. Han tok et bilde og delte det – noe som har fått enorm respons.
– Det er et prisverdig eksempel på en arbeidsgiver som både satser på ansatte med ulik bakgrunn samtidig kommuniserer åpent og klart til kundene om forventninger og mulige utfordringer, sier Lahlum.
Ber om tålmodighet
Lappen forklarer at stasjonen har ansatte som opprinnelig er fra Eritrea, Ukraina og Norge, og at språk noen ganger kan være en utfordring.
Kundene oppfordres derfor til å ha litt ekstra tålmodighet – og skulle noen miste tålmodigheten, bes de humoristisk om å ringe «Ben Redic Fy-Fazan». Mobilnummeret er til daglig leder.
I animasjonsfilmen Flåklypa Grand Prix regissert av Ivo Caprino er Fy-Fazan en ekte sjeik fra ørkenlandet som hadde forvillet seg opp til Flåklypa sammen med sjåfør og livvakt Emanuel Desperados, en blanding av sjimpanse og gorilla.
Foto: Jensen– Et prisverdig eksempel
Hans Olav Lahlum mener oppslaget er et godt eksempel på hvordan en arbeidsgiver kan kommunisere tydelig med kundene samtidig som de gir ansatte fra andre land en sjanse i arbeidslivet.
– Det signaliserer både tillit til de ansatte og setter tydelige forventninger til kundene. Og så må jeg jo si at innslaget av humor, særlig Flåklypa-referansen, ga litt ekstra stilpoeng, sier han.
Lahlum ble positivt overrasket over responsen og mener det viser at folk flest ønsker at innvandrere skal lykkes i arbeidslivet.
– Innlandet er et distriktsområde hvor det ikke alltid står norske søkere i kø. Da er det viktig at de som kommer hit, får muligheten til å komme seg ut i arbeid.
Hans Olav Lahlum mener det gjøres veldig mye godt arbeid for inkludering på mindre steder rundt i Norge.
Foto: Morten Rosenvinge / NRKDaglig leder Lill-Bente Lian på YX Vågå forteller at noen ansatte har opplevd ubehagelige situasjoner knyttet til språkbarrierer.
– Vi ville unngå at de følte seg utrygge. Det er ikke enkelt å få tak i norsk arbeidskraft overalt, og vi er glade for at vi har folk som vil jobbe og bidra til samfunnet, sier hun.
Lappen oppfordrer kundene til tålmodighet overfor ansatte med ulik språkbakgrunn. Nå har innlegget fått tusenvis av reaksjoner og deles som et forbilde for inkludering.
Foto: PrivatBensinstasjonen med internasjonalt arbeidsmiljø
Bensinstasjonen YX i Vågå har flere ansatte fra andre land enn fra Norge. En av dem er Maryna Zai, en ukrainsk flyktning som har fått jobb der.
– Jeg liker jobben på YX. Det er veldig mange forskjellige folk, og det gjør det lettere å lære norsk og forstå kulturen i Norge. Dette er et godt sted for å kommunisere, sier hun.
Hun skryter også av arbeidsmiljøet og sjefen, Lill-Bente.
– Hun klarer å skape et godt arbeidsmiljø for alle, selv om vi kommer fra forskjellige land og kulturer. Vi føler oss veldig bra på jobb, sier Maryna Zai.
Lill-Bente Lian og Maryna Zai er på vakt hos YX Vågå.
Foto: PrivatRekordstor spredning
Innlegget til Lahlum har fått over 18.000 likerklikk og blitt delt nær 800 ganger siden fredag kveld. Lian er overrasket over responsen.
– Vi har aldri fått så mye oppmerksomhet før! Det er gøy at noe så enkelt kan bety så mye, sier hun.
Flere bensinstasjoner har nå tatt kontakt og vurderer å gjøre det samme. Lian håper at oppslaget kan bidra til større forståelse i møte med ansatte som lærer seg norsk.
– Hvis vi havnet i et fremmed land, hadde vi også satt pris på tålmodighet, sier hun.
Publisert 08.04.2025, kl. 23.10