Hydro har brukt hundrevis av millioner på Brasil-tiltak

10 hours ago 5


På fem år har aluminiumskjempen brukt 788 millioner kroner på sponsoravtaler og veldedige formål. Det meste har gått til lokalsamfunnet i Brasil som ble rammet av miljøødeleggelser i 2018.

 Hydro har blitt beskyldt for å ha sluppet ut rødslam, et avfallsprodukt ved aluminiumsproduksjon, i et område i Brasil. Foto: Matthis Kleeb / E24

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

Kortversjonen

Et kraftig regnskyll førte til flom, ødeleggelser og forurenset drikkevann like ved Hydros aluminiumsraffineri nord i Brasil i 2018. Det norske selskapet ble beskyldt for å ha sluppet ut rødslam, et avfallsprodukt ved aluminiumsproduksjon. Selv har Hydro nektet for utslippene.

Selskapet har over flere år brukt minst 550 millioner kroner på tiltak for lokalsamfunnet ved raffineriet. De siste tre årene har 380 millioner kroner gått til å bygge samfunnsentre i området.

Hydro vil ikke oppgi en totalsum på Brasil-tiltakene. De viser derimot til at summen av sponsoravtaler og veldedige tiltak over de fem siste årene på 788 millioner kroner i hovedsak har gått til Brasil.

– Brasil er det landet vi helt klart bruker mest av denne typen midler på, sier informasjonssjef Anders Vindegg til E24.

Ikke for å bøte på dårlig samvittighet

Vindegg forteller at den store pengesummen blir gitt delvis gjennom en avtale med lokale myndigheter i Brasil, og delvis fordi selskapet ønsker å være en god nabo i området.

– Er dette for å bøte på dårlig samvittighet for det som skjedde i 2018?

– Nei, det vil jeg ikke si. Men vi har lært mye etter regnfallet i 2018 om hva som kreves og forventes av virksomheter som er til stede i land som Brasil. Hydros virksomhet i Brasil har et fotavtrykk på både natur, mennesker og miljø, sier Vindegg.

Anders Vindegg

Informasjonsdirektør i Hydro

På samfunnsentrene Hydro har bygget opp, er det mulig å få gratis helsehjelp, utdanning og aktiviteter. Hydro står ansvarlig for finansiering og bygging, og deretter står myndighetene for den videre driften.

– Det handler om å være en støttespiller og en god nabo overalt hvor vi er til stede. Og så har vi valgt å bruke mye av midlene på Brasil fordi vi ser at det er der behovene er størst, sier informasjonsdirektøren.

Les også

Equinor har brukt 833 millioner på sponsoravtaler

Venter på dom fra Nederland

Det har vært flere søksmål mot Hydro etter hendelsen i 2018.

I Barcarena, området hvor Hydros raffineri ligger, bor noen av Brasils fattigste mennesker. Flere mener Hydro har ødelagt livsgrunnlaget deres ved å forurense drikkevann og elver.

Blant annet har 11.000 familier gått til en nederlandsk domstol for å stille selskapet til ansvar for det de mener er påstått forurensning, klimautslipp og ødeleggelse av miljøet i området.

Hydro og familiene venter fortsatt på dommen.

Selskapet har etter hendelsen investert i flere tiltak i lokalsamfunnet nær raffineriet. Over 1.500 familier mottar for eksempel rent drikkevann i form av 20-liters dunker fra selskapet.

 Urfolksleder Dona Maria do Socorro, en av saksøkerne, sa til E24 i 2023 at Hydro har ødelagt livsgrunnlaget hennes. Foto: Matthis Kleeb / E24

Selskapet har doblet vannkapasiteten, noe som betyr at de kan rense mer avfallsvann fra raffinerivirksomheten enn før.

Hydro har også installert sirener ved anlegget som en del av et varslingssystem som kan brukes ved ulike nødsscenarioer.

Les også

Fem år etter Hydro-skandalen i Brasil: – Som om vi ikke eksisterer

Støtter også idrett og organisasjoner

Over de siste fem årene har Hydro også støttet ulike organisasjoner og prosjekter i Norge og internasjonalt.

For tiden støtter selskapet blant annet Nobel Peace Center, Røde Kors, Amnesty International, Forskerfabrikken, Oslo-filharmonien og lokale idrettslag og foreninger der Hydro har virksomhet.

Mandag skrev E24 at Equinor har brukt 833 millioner kroner på globale sponsoravtaler over fem år. Dette har hovedsakelig gått til ulike programmer innen realfag, utdanning og forskning.

Det innebærer alt fra støtte til universiteter i Norge, til energispill rettet mot ungdom og lego-konkurranser for barn.

Read Entire Article