Hvert fjerde russiske kjøpesenter kan gå konkurs neste år

2 days ago 7


Det går veldig trått i den russiske økonomien. Fredag kan styringsrenten settes ytterligere opp til 23 prosent.

 De aller fleste vestlige selskaper trakk seg ut av Russland etter fullskala-invasjonen av Ukraina i 2022. Bildet er fra et kjøpesenter i Moskva i 2022. Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Rundt 25 prosent av Russlands kjøpesentre står i fare for å gå konkurs innen 2025, melder bransjeforeningen for kjøpesentre i Belarus, Russland og Kasakhstan.

Nestlederen for rådet, Pavel Lyulin, fortalte dette til Dumaens Dumaens Underhuset i Russlands føderale forsamling. Kan sammenlignes med Stortinget her hjemme i Norge.egne avis. Ikke-russiske uavhengige medier som The Moscow Times og The Kyiv Independent har også skrevet om saken.

Les også

Økonomien er nærmere en kollaps

Bransjeforeningen peker på flere grunner til at det har blitt dyrere å drive kjøpesenter i Russland:

Færre folk drar på kjøpesenter, mens økende eiendomsskatt for næringseiendom skal ha ført til at halvparten av inntektene går til å betale skatt.

De aller fleste utenlandske selskaper har også trukket seg ut av Russland etter fullskala-invasjonen av Ukraina i februar 2022.

Bransjeforeningen trekker også frem at myndighetene har skjerpet kravene til sikkerhet etter angrepet på en konsertarena i Moskva tidligere i våres.

– Det ble nødvendig å ansette flere væpnede vakter. Det ble en enorm personellmangel på grunn av den spesielle militære operasjonenspesielle militære operasjonenDet er slik offisielle russiske kilder omtaler Russlands fullskala invasjon av Ukraina., sier Lyulin til den statlig kontrollerte Duma-avisen.

– Vel, økninger i styringsrenten er som prikken over i-en, sier han videre og henviser til den russiske styringsrenten som er høy – og trolig på vei ytterligere opp.

Den russiske presidenten Vladimir Putin. Foto: Grigory Sysoyev / AP / NTB

Les også

Gir Oljefondet lov til å selge russiske aksjer – hvis mulig

Galopperende inflasjon

Kjøpesentrene er på mange måter et bilde på hvor trått det går med den russiske økonomien. Fredag er det ventet at styringsrenten settes opp med hele 2 prosentpoeng, ifølge Reuters.

Det vil si at renten settes opp fra 21 til 23 prosent.

Da renten ble hevet til 21 prosent ved forrige rentemøte, var det høyeste nivået siden president Vladimir Putins første år ved makten.

Renteøkningen i oktober førte til sterke reaksjoner fra næringslivet. Andrei Kostin, administrerende direktør i Russlands nest største bank VTB, antydet at styringsrenten ikke lenger er et fullt ut effektivt pengepolitisk verktøy gitt de høye militærutgiftene og sanksjonene.

Sjefsforsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), Cecilie Sendstad, har merket seg at det er økt misnøye med høy rente blant russiske politikere og næringslivsledere.

– Jeg tror det er lettere for dem å skylde på den (enn så lenge) uavhengige sentralbanken, enn å ta ansvar for myndighetenes overforbruk, skriver hun til E24.

Ifølge Reuters' meningsmåling anslår økonomer at inflasjonen i Russland vil ende på mellom 9,3 og 10 prosent for hele året.

Konsumprisindeksen i Russland steg til 8,9 prosent i november sammenlignet med samme måned i fjor, opp fra 8,5 prosent i oktober. Økningen drives hovedsakelig av stigende matvarepriser, skriver CNBC.

– Hadde det ikke vært for at sentralbanken var på ballen og hevet rentene, hadde sannsynligvis inflasjonen vært betraktelig mye høyere, sier Sendstad ved FFI som er ekspert på russisk krigsøkonomi.

– Problemet er de russiske myndighetene, som har et lånefinansiert overforbruk i statsbudsjettet. Budsjettet har gått med underskudd hvert eneste år siden fullskalainvasjonen, og bidratt til veldig høy etterspørsel i samfunnet.

 Ekspertene tror den russiske sentralbanken vil sette opp styringsrenten til 23 prosent fredag. Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / NTB

«Bølge av smørtyverier»

Til neste år skal Russland bruke tilsvarende 1.480 milliarder kroner på militæret. Det kom frem i Russlands statsbudsjett for 2025 som ble lagt frem i slutten av november.

Summen innebærer en økning på nærmere 30 prosent fra inneværende år og vil spise drøyt 6 prosent av Russlands antatte bruttonasjonalprodukt, skriver NTB.

Sendstad og hennes forskerkollega ved FFI, Julie Helseth Udal, skriver til E24 at det er et reelt kutt i de sosiale utgiftene på 20 prosent i 2025, samtidig som at investeringene til millitæret øker.

Den voldsomme pengebruken på militæret og prisøkningen går også over den jevne russer. Blant annet har prisen på smør økt med over 30 prosent i løpet av det siste året.

Reuters rapporterte i høst om en «bølge av smørtyverier» i matbutikker.

President Putin har likevel sagt at dette er noe han følger med på.

– Forholdet mellom kanonen og smøret bør integreres organisk i den overordnede utviklingsstrategien til den russiske staten, sa Putin i mai.

Read Entire Article