Hva slags kontor du har, kan påvirke om du er hjemme eller på jobb ved sykdom

14 hours ago 2


DENNE ARTIKKELEN ER PRODUSERT OG FINANSIERT AV STAMI - LES MER.

Kontorløsningen din påvirker valget om å jobbe eller ikke når du er syk.

Hvordan et kontor er utforma, kan ha mye å si for arbeidsmiljøet på kontoret. (Foto: Vidar Ruud / NTB)

Tidligere forskning blant annet fra Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) viser at folk har høyere sykefravær i ulike delte og åpne kontorer. De har da sammenlignet med folk på enekontor.

I en ny studie har forskere fra STAMI undersøkt hvordan kontorløsning man har, kan påvirke om man velger å jobbe eller ikke når man er syk.

Forskerne undersøkte de det de kaller sykenærvær som en mulig alternativ forklaring på forskjeller i sykefravær blant ansatte i ulike kontorløsninger.

Sykenærvær vil si å jobbe mens man føler seg syk, enten fysisk eller psykisk. 

Sykenærvær – hva er det?

  • Sykenærvær vil si det å jobbe mens man føler seg syk, enten fysisk eller psykisk. Det er svært vanlig, men har fått mindre oppmerksomhet enn sykefravær.
  • Tradisjonelle perspektiver har stort sett vektlagt de negative sidene ved sykenærvær for både arbeidstaker og arbeidsgiver.
  • Nyere forskning peker på at sykenærvær i seg selv er en nøytral atferd der både positive og negative konsekvenser er mulig, avhengig av individ, kontekst og samspillet mellom dem.
  • Når man skal studere forskjeller i oppmøteatferd ved sykdom eller helseplager, er det viktig å kontrollere for ulikheter i helse og sykdom mellom gruppene man studerer. I denne studien gjøres dette ved å justere for egenmeldt fravær og generell helsestatus. 

– Det er fort gjort å tenke at høyere sykefravær må bety høyere forekomst av sykdom eller helseplager. Men slike forskjeller kan også skyldes at folk på enekontor har en lavere terskel for å gå på jobb ved sykdom eller dårlig helse.

Det forklarer forsker Randi Hovden Borge ved STAMI.

I studien har Hovden Borge også sett på om forskjeller i sykenærvær varierte med deltakernes generelle helse. 

Altså om forskjellene mellom kontorløsningene var større eller mindre blant de som rapporterte å ha dårligere helse.

Begreper for kontorkonsepter

  • Enekontor: Lukket rom med én ansatt. Faste plasser. 
  • Delekontor: Lukket rom med flere ansatte. Faste plasser. 
  • Åpent kontorlandskap: Åpent område med flere ansatte. Faste plasser. 
  • Ikke-territorielt kontor: Lukket rom eller åpent område med flere ansatte. Ikke faste plasser. 

Lavere sykenærvær uten faste plasser

Forskerne har brukt en type statistisk metode i studien. Det gjorde det mulig for dem å undersøke sannsynligheten for at det er forskjeller i sykenærvær mellom kontorløsningene. 

Det ble også mulig å se på sannsynligheten for at forskjellene i sykenærvær er så små at kontorløsningene i praksis kan sees på som like. 

Resultatene viste at ansatte i enekontor og åpent kontorlandskap hadde så like nivåer av sykenærvær at de med stor sannsynlighet kan sees på som like. 

Resultatene tydet heller ikke på at ansatte i delekontor har noe særlig høyere eller lavere sykenærvær av betydning.

Studien gir derfor ikke støtte til sykenærvær som alternativ forklaring på forskjellene i sykefravær mellom disse kontorløsningene. 

– Vi fant derimot at ansatte i kontorløsninger uten faste plasser, såkalte ikke-territorielle kontorer, hadde noe lavere sykenærvær. Det var sammenlignet med de på enekontor, sier Hovden Borge.

Hun forteller at de også fant at denne forskjellen i sykenærvær mellom ikke-territorielt kontor og enekontor ble større jo dårligere helse deltakerne rapporterte. 

Kan føles uforutsigbart 

Studien er et viktig steg på veien mot en bedre forståelse av hvordan og hvorfor sykenærvær og sykefravær varierer på tvers av ulike kontorløsninger.

– Funnene kan tolkes slik at det å ikke ha sin egen faste kontorplass kan gjøre det mer utfordrende å gå på jobb hvis du ikke føler deg helt i form. Dette kan for eksempel handle om at kontorer uten fast plass kan medføre en høyere grad av uforutsigbarhet sammenlignet med konvensjonelle kontorer, påpeker Hovden Borge.

Hun gir flere eksempler:

– Det er kanskje ikke like lett å gå på jobb om du ikke vet hvor du skal sitte eller vet om du har et sted du kan trekke deg tilbake i løpet av arbeidsdagen. Spesielt hvis du opplever helseutfordringer generelt sett. 

Hun forteller at det også er forskning som tyder på at det å kunne gjøre kontorplassen til sin egen, er forbundet med høyere opplevd komfort og tilhørighet på jobben. 

En annen forklaring kan være at fravær kanskje vil være mindre synlig for kolleger og ledelse i kontorer uten faste plasser der flere deler på de samme kontorplassene. Da er det mulig at man derfor ikke føler på samme presset om å møte opp på jobb. 

Om studien

Studien bruker data fra Levekårsundersøkelsen om arbeidsmiljø gjennomført av Statistisk sentralbyrå. Dette er en landsrepresentativ spørreundersøkelse der deltakerne blant annet har besvart spørsmål om kontorløsning hos arbeidsgiver, sykenærvær og generell helse.

Denne studien har sett på den delen av utvalget som rapporterte at de jobber 50 prosent eller mer med kontorarbeid og ikke er selvstendig næringsdrivende.

Sammenhengene som rapporteres er kontrollert for kjønn, alder, utdanning, yrke og om man har lederansvar eller annen type høyere stilling. 

Referanse:

Randi Hovden Borge mfl.: Does Attending Work When Ill Vary Across Different Office Concepts? A Bayesian Analysis of Differences in Sickness Presenteeism using Nationally Representative Data. Occupational Health Science, 2025.  Doi.org/10.1007/s41542-025-00223-4

forskning.no vil gjerne høre fra deg!

Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

Read Entire Article