Er det virkelig så viktig det du finner på mobilen din? (Foto: Shutterstock / NTB)
KRONIKK: Digital svikt er mer enn bare ubetenksomme distraksjoner.
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Til den faren som gikk med sin barnevogn på Ladestien forleden, mens han skrollet på mobilen og snakket med sitt ca. to år gamle barn uten å se på barnet:
Jeg er sikker på at du elsker barnet ditt, men du er kanskje ikke klar over hvilke konsekvenser en slik kommunikasjonssvikt kan ha på lang sikt.
Selv små digitale distraksjoner, som å sveipe på telefonen under samspill, kan påvirke barnets emosjonelle trygghet og sosiale ferdigheter.
Svekker utviklingen av gode følelser og relasjoner
Det er velkjent hvor viktig de tidlige årene er for barns utvikling. I denne perioden trenger de nærhet og oppmerksomhet fra de voksne for å lære å forstå andre, bygge tillit og utvikle empati. Når foreldre – selv med gode intensjoner – blir distrahert av skjermer, kan det svekke barnets evne til å utvikle gode følelser og relasjoner.
I en digital tidsalder hvor mange bruker mye tid på sosiale medier, er det viktig å være bevisst på hvordan dette påvirker samspillet med barna.
Forskning viser at trygg tilknytning skapes gjennom sensitiv respons. Øyekontakt, ansiktsuttrykk og kroppsspråk spiller en sentral rolle. Når disse sosiale signalene uteblir eller overskygges av digital distraksjon, kan barnet oppleve frustrasjon, uro og til slutt miste tryggheten.
Barnehjernen er spesielt plastisk og mottakelig for tidlige erfaringer. Mangel på positive sosiale opplevelser kan føre til vansker med følelsesregulering, empati og tillit senere i livet.
Et godt eksempel er Tronick et al.s kjente «Still Face Experiment» (anbefales å se den på YouTube, det tar bare 2 minutter). Her ser vi hvordan barnet søker kontakt, men forelderen har et monotont ansiktsuttrykk og unngår å svare. Resultatet er frustrasjon og uro, og slike sosiale avbrudd kan gjøre barnet stresset og engstelig, og hindre dannelsen av tillitsfulle relasjoner.
Barn trenger gode sosiale erfaringer
I en digital tidsalder hvor mange bruker mye tid på sosiale medier, er det viktig å være bevisst på hvordan dette påvirker samspillet med barna. Selv korte avbrudd kan svekke tryggheten og tilliten, og over tid kan det påvirke barnets emosjonelle utvikling negativt.
Barns utvikling er svært avhengig av gode sosiale erfaringer. Når disse utsettes for digital distraksjon, kan det få varige konsekvenser – som problemer med følelser, relasjoner og sosial kompetanse. Dette kan igjen øke risikoen for senere atferdsproblemer (ADHD) og vansker med å håndtere sosiale situasjoner (autisme).
La oss skape en kultur som verdsetter og beskytter barns behov for ekte nærvær – for deres og samfunnets beste
Begrepet «technoference» beskriver hvordan digital distraksjon kan undergrave familiedynamikken. Når foreldrene stadig avbryter samspillet for å bruke telefonen, kan det skape et usikkert følelsesmessig grunnlag for barnet og svekke tilliten.
Konsekvensene kan bli alvorlige
Det er viktig å understreke at sosiale medier i seg selv ikke er farlige. Det er den kontinuerlige distraksjonen i øyeblikk hvor barnet trenger nærhet og kommunikasjon som kan være skadelig. Mange gjør dette ubevisst, men konsekvensene kan bli alvorlige hvis de kritiske øyeblikkene med full oppmerksomhet ikke prioriteres. Dette kan føre til en digital svikt i omsorgssituasjonen og skade barnets evne til å danne trygg tilknytning.
Den digitale svikten kan påvirke barnets evne til å utvikle trygg tilknytning, noe som er grunnlaget for et sunt følelsesliv i voksen alder. Over tid kan den svekke barns evne til å tolke sosiale signaler og utvikle empati. Dette er ferdigheter som er avgjørende for å bli en sosialt kompetent voksen.
Vårt samfunn må ta ansvar for å øke bevisstheten rundt dette. Foreldre, fagmiljøer og politikere må samarbeide om å etablere rutiner og normer som fremmer tilstedeværelse og kvalitet i samspill. Det handler om å sette grenser for skjermbruk, særlig i barnas viktigste perioder.
Det er avgjørende å erkjenne digital svikt som en potensielt alvorlig, men ofte oversett, trussel mot barns emosjonelle og sosiale helse. Hjernen i barns første år er formbar – og kvaliteten på sosiale erfaringer der og da vil ha stor betydning for hva slags voksne barna blir.
En oversett trussel
Vi må handle nå for å beskytte den sårbare barnehjernen mot skader som kan påvirke livslang utvikling. Dette krever bevissthet, vilje og kollektiv innsats. Foreldre bør prioritere tid med barna og fullt nærvær i de kritiske fasene. Samfunnet kan legge til rette for mindre digital distraksjon i barnehager og skoler.
Foreldre bør prioritere tid med barna og fullt nærvær i de kritiske fasene. Samfunnet kan legge til rette for mindre digital distraksjon i barnehager og skoler.
Kort sagt: Digital svikt handler ikke bare om ubetenksomme distraksjoner. Det er en risiko som, hvis den ikke adresseres, kan svekke grunnlaget for et trygt, empatisk og sosialt kompetent samfunn i fremtiden. La oss skape en kultur som verdsetter og beskytter barns behov for ekte nærvær – for deres og samfunnets beste.
For å sikre at neste generasjon blir empatiske, trygge og sosiale voksne, må vi innse at digital svikt er en av de mest alvorlige, men ofte oversette, truslene mot barns utvikling i dag.
(Denne artikkelen ble først publisert i Adresseavisen 22. juni 2025.)
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på denne kronikken. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?