Hva er det som gjør at helt vanlige celler blir til kreftceller?

3 hours ago 2


Hva er det som skjer når noen av kroppens celler blir til kreftceller? Og hvordan kan kunnskap om kreftcellenes genetikk bidra til forebygging og bedre behandling? Illustrasjon: iStock wildpixel

Hvordan kan vi bruke kunnskap om kreftceller i behandling og forebygging av kreft? Og hvordan kan vi bruke kunnskapen for å gi pasientene et bedre liv, etter behandlingen er ferdig?

Tenk deg at du sitter med et gruppearbeid, hvor alle skal bidra med forskjellige oppgaver for å lage et best mulig endelig produkt. Så kommer det en ny person i gruppen, som ikke gidder å lytte til andre, som ikke respekterer delingen av oppgavene og ikke gjør sin del av arbeidet og som i tillegg snakker over alle andre i diskusjoner. 

Litt sånn er det i kroppen når kreftceller utvikler seg. Men hva er det som skjer i cellene når de blir kreftceller? Hvordan kan vi bruke kunnskap om kreftceller i behandling og forebygging av kreft? Og hvordan kan vi bruke kunnskapen for å gi pasientene et bedre liv, etter behandlingen er ferdig?

For å svare på alle disse spørsmålene har Bioteknologirådets podkast Biotekpodden fått besøk av professor Stian Knappskog, som er kreftforsker ved Haukeland Universitetssykehus og Universitetet i Bergen, og lege Eirik Joakim Tranvåg, seniorrådgiver i Bioteknologirådet

Programleder i Biotekpodden er Mette Risa, kommunikasjonssjef i Bioteknologirådet.

Hør episoden nedenfor eller på Apple podcasts eller Spotify

Read Entire Article