DENNE ARTIKKELEN ER PRODUSERT OG FINANSIERT AV STAMI - LES MER.
De som arbeider i nærheten av bergboring, kan bli eksponert for høye luftkonsentrasjoner av kvarts. (Illustrasjonfoto: Bente Ulvestad / STAMI)
På jobb blir mange utsatt for støv, kjemikalier eller ulike faktorer i miljøet som kan skape sykdom. Nå har forskere undersøkt slike eksponeringer i arbeidslivet for å se hvor vi mangler kunnskap.
Sammenhengen mellom såkalte arbeidsrelaterte eksponeringer og ikke-smittsomme sykdommer har blitt studert. Likevel er det fortsatt store kunnskapshull.
Forsker Karina Undem ved STAMI mener derfor at den globale forekomsten av arbeidsrelatert sykdom blir betydelig underestimert.
Dette handler om eksponering som kan medføre helsefare på jobb. Dette kan handle for eksempel om fysiske, kjemiske eller biologiske faktorer i virksomheten.
Men i denne studien har forskerne tatt med både arbeidsrelaterte eksponeringer og ikke-arbeidsrelaterte eksponeringer, som miljø, livsstil og sosioøkonomiske faktorer.
Europeisk samarbeid
Sammen med både norske og europeiske forskere har hun oppsummert forskningen på feltet.
Målet er bred oversikt over områdene vi mangler kunnskap på.
Studien ble gjennomført i det europeiske samarbeidsprosjektet EPHOR. 19 partnere fra 12 europeiske land deltar.
Forskerne her studerer sammenhenger mellom jobbeksponeringer og helse.
Målet er å utvikle tiltak som kan bidra til å redusere helseeffekter forårsaket av jobbeksponeringer.
Seks sykdomsgrupper
De analyserte all forskning på sammenhengen mellom arbeidsrelaterte eksponeringer og disse seks sykdomsgruppene:
- Lungesykdommer.
- Nevrodegenerative sykdommer.
- Hjerte og kar-sykdommer.
- Mentale lidelser.
- Muskel- og skjelettsykdommer.
- Kreft.
Forskerne identifiserte over 200 arbeidsrelaterte eksponeringer som i forskningen var blitt koblet til over 60 sykdommer.
For noen sammenhenger, som asbest og lungekreft, var det sterke holdepunkter for at eksponering ga økt risiko for sykdom.
I andre tilfeller var det begrensede eller utilstrekkelige holdepunkter for en sammenheng mellom eksponering og sykdom.
Oversikt over sammenhengene
Figuren under er hentet fra studien. Den viser hvor sterke sammenhenger det er mellom de ulike eksponeringene og sykdommene.
Rødt viser hvor det er sterke holdepunkter for en sammenheng. Gult viser hvor det er begrensede eller utilstrekkelige holdepunkter for en sammenheng. Hvitt betyr at disse eventuelle sammenhengene ikke var studert i forskningen som ble gjennomgått.
– Studien viser at det er mange arbeidsrelaterte eksponeringer og helseutfall vi ikke vet nok om. Studien vil være en ressurs for arbeidshelseforskere og vil kunne bidra til prioritering innen slik forskning på flere ikke-smittsomme sykdommer, sier Undem.
Referanse:
Susan Peters, Karina Undem mfl.: Narrative review of occupational exposures and noncommunicable diseases. Annals of Occupational Hygiene, 2024. Doi.org/10.1093/annweh/wxae045
forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER