Hun lå ti dager uten å bli operert. Ingen ville ta regningen

1 month ago 14


Han følger oss vennlig mens vi fotograferer jenta i sykesengen. Hun har hodet tullet inn i bandasjer. Vi spør om han er urolig for lillesøsteren.

– Det er ikke bare henne, svarer han stille.

Øynene blir blanke. De flommer over, tårene drypper ned på underarmene hans.

Han forteller at han mistet moren, begge søstrene og broren da huset kollapset.

– Det er bare oss igjen.

Han heter Ibrahim Al Ghanem, er 22 år og løsarbeider. Hun forteller med spinkel stemme at hun heter Maram og er ni år gammel.

Familien flyktet fra borgerkrigen i Syria til Zrariyeh i fjellene nordøst for Tyr i Libanon. De fikk livet knust da israelske kampfly angrep byen.

– Jeg vet ikke hva som vil skje med oss nå, sier den unge syreren.

En time tidligere forlot vi Beirut, på veien mot Damaskus.

Grønne åser ved middelhavskysten avløses av de solsvidde Libanon-fjellene. I veikanten ligger en endeløs grøftestripe med plastsøppel og brusbokser.

Vi skal til Baalbek-distriktet i den fruktbare Bekaadalen. Der dominerer sjiamuslimene.

Khaled Bashashi som bistår VG, forteller underveis at denne landsbyen er sunnimuslimsk, denne er kristen, denne er sjiamuslimsk.

Før kunne de leve side ved side i samme nabolag. Etter at Midtøsten ble radikalisert, søker troende sammen med sine likesinnede, forklarer Khaled.

Israel og Hizbollah

  • Konflikten mellom Israel og Hizbollah - den sjiamuslimske militsen i Libanon - er kraftig trappet opp de siste ukene.
  • Hizbollah har det siste året angrepet Nord-Israel med raketter, i solidaritet med Hamas og palestinerne som lider i Gaza.
  • Israel har svart med å sende bakkestyrker inn i Sør-Libanon for første gang siden 2006 og beordret befolkningen til å trekke nordover.
  • Israel angriper også sjiamuslimske områder i Libanon fra luften. Angrepene blir ofte varslet på forhånd og israelerne hevder de går etter militære mål.
  • Israel antas å ha utløst eksplosjonene i Hizbollahs personsøkere og walkietalkier 17. og 18. september. Minst 32 ble drept og flere tusen skadet.
  • Israel likviderte Hizbollahs leder Hassan Nasrallah i et massivt israelsk bombeangrep mot Sør-Beirut 27. september.
  • Hans sannsynlige etterfølger Hashem Safieddine er savnet etter et israelsk angrep mot Sør-Beirut 3. oktober.
  • Hizbollah ble opprettet som en motstandsbevegelse etter at Israel invaderte Libanon i 1982. Bak Hizbollah står Iran, som er Israels hovedfiende i Midtøsten.
  • Konflikten mellom Israel og Hizbollah har drevet 1,2 millioner mennesker på flukt i Libanon. Over 2000 er drept og 10.000 skadet, ifølge libanesiske helsemyndigheter.

Blant kristne og sunnimuslimer er vi trygge. Blant sjiaene er vi utsatt.

Hizbollah er sjiamuslimsk. Militsen har de siste ukene blitt angrepet av Israel. Israelske stridsvogner har krysset grensen til Libanon. Israelske fly bomber nabolandet.

Den israelske hæren IDF fremholder at målene er Hizbollahs ledere og deres våpenlagre, kommandosentre, rakettramper og militære installasjoner.

De er ikke så treffsikre.


Vi svinger opp foran det største private sykehuset i Bekaadalen. Riyaq-hospitalet har 300 senger og ligger omgitt av nypløyde åkre og landsbyer.

Sykehusdirektør Mohammad H. Abdallah sitter foran 64 overvåkningsskjermer, som viser sengeavdelinger, operasjonsstuer og korridorer.

– Den siste uken har vi fått inn 200 pasienter etter luftangrepene.

– De fleste har lettere og moderate skader, men vi har omkring 20 dødsfall, forteller Abdallah.

Han oppgir at 80 prosent av ofrene er eldre, kvinner og barn. Størst blir skadene når bombenedslag og trykkbølger legger hus i ruiner.

– Leger og sykepleiere går doble skift. Vi har forsyninger for tre måneder, men hvis konflikten trappes opp, risikerer vi å slippe opp for medisiner og utstyr.

Sykehusdirektøren sier at de har fått færre pasienter de siste dagene. Mange har rømt sine hjem og sluttet seg til rekkene av flyktninger i Libanon.

Den libanesiske regjeringen oppgir at 1,2 millioner mennesker er berørt av krigen. FNs høykommisær for flyktninger oppgir at 540.000 er internt fordrevet i Libanon.

Ibrahim forteller at søsteren ikke fikk hjelp, da hun kom alvorlig til skade i angrepet. Han hadde ingen forsikring og ingen som kunne ta sykehusregningen.

– Hun lå ti dager uten å bli operert, sier 22-åringen.

Han måtte bringe Maram til Bekaadalen. I dette området dekker FN utgiftene til medisinsk behandling for syriske flyktninger.

Niåringen er operert for skader i hodet og leggen. Inngrepene skal ha vært vellykket.

Maram ligger blek og alvorlig i sykesengen. Ibrahim mater henne med druer og bananer.

For bare et par uker siden lekte hun utenfor familiens hus hjemme.

Sorgløs, før det israelske jagerflyet slapp sin dødbringende last.


På andre siden av korridoren ligger seks år gamle Nour sammenkrøket under lakenet.

Da VGs tolk og hjelper Khaled Bashashi besøkte henne 28. september, lå hun bevisstløs på intensiven med hodet bandasjert og oksygentilførsel i nesen.

Nå er bandasjen borte. Den spinkle jenta har våkne øyeblikk.

– Jeg er glad for at hun er bedre. Men hun har ingen reflekser, ingen styrke, gir ingen respons. Hun vil alltid trenge pleie, sier moren Rima Hamzi (36).

Hun forteller om en livlig jente som likte å leke, slå kollbøtter og være med venner. Om seksåringen som i sommer tok de første svømmetakene.

23. september ble familiens hus bombet av en israelsk rakett.

– Syv barn ble såret i angrepet. De andre fikk bare lettere skader, sier moren.

Hamzi-familiens bodde i Al Nabi Shayth, noen kilometer fra sykehuset.

Al Nabi Shayth er kjent som hjembyen til tidligere leder og medgrunnlegger av Hizbollah, Abbas al-Musawi, og flere andre fremtredende Hizbollah-ledere.

Al-Musawi ble likvidert sammen med sin kone og fem år gamle sønn 16. februar 1992, da israelske kamphelikoptre avfyrte raketter mot bilkortesjen deres i Sør-Libanon.

Bilde av Hassan NasrallahHassan Nasrallah

Hizbollah-leder, likvidert av Israel

Hans etterfølger Hassan Nasrallah ble drept i et massivt og målrettet israelsk bombeangrep mot Sør-Beirut 27. september i år.

Reisen vår i krigssonen er klarert med Hizbollah. En ung mann som underforstått er tilknyttet bevegelsen, følger oss til landsbyen Tamnine El Tahta.

Etter midnatt dagen i forveien traff en israelsk rakett et toetasjes hus der sylteagurker angivelig ble fremstilt. Sjokkbølgene påførte bygningene omkring store skader.

– En seks år gammel jente og faren hennes omkom. Moren ble skadet, forteller Mohamad (30), som driver blomsterbutikk med faren like i nærheten.

Vår eskorte bor på andre siden av hovedveien.

– Hver natt spør vi oss om vi kommer til å leve i morgen. Israelerne bomber hjem og tilfeldige steder. De fleste martyrene er sivile.

– Israel sier at de bomber militære mål?

– Du kan bare lete i ruinene.

– Hvorfor skulle vi lagre våpen og eksplosiver midt i landbyen?

En ung kvinne iført sort abaya vil snakke med oss. Hun presenterer seg som Zaynah Raya.

Hun forteller at hun lekte med kattungen på balkongen da hun hørte jagerflyene. Ingen i familien på ni kom til skade i det siste av flere angrep mot landsbyen.

– Den israelske hæren opptrer kriminelt. Men vi tror at vår motstandskamp vil føre frem. Til sist blir seieren vår, sier den 21 år gamle mediastudenten.

Hun står i ruinene av en fabrikk der de sier rengjøringsmidler ble fremstilt.

To gutter filmer alt hun sier. Vi vet ikke om det er for å kontrollere hva hun gir uttrykk for eller for at hun skal kunne vise at hun er politisk korrekt, i møtet med media.

Før vi kjører tilbake til Beirut, spør vi mannen som viser oss rundt, om de ser jagerflyene.

– Nei, aldri. Men vi hører suset fra rakettene, noen sekunder før de eksploderer.

Han smiler.

– Når du hører eksplosjonen, vet du at du er i live.

PS: Nøyaktig 24 timer etter at VG besøkte Riyaq-sykehuset, kommer meldingen om et israelsk luftangrep mot landsbyen Al-Nahri noen kilometer unna. Et par timer etter blir et luftangrep nær Tamnine El Tahta rapportert av libanesiske medier.

 Privat / VGEspen Rasmussen og Sven Arne Buggeland rapporterer fra Libanon. Foto: Privat / VG

Khaled Bashashi bidro i felt til denne reportasjen.

Read Entire Article