Høyres Peter Frølich sier at permisjonen til Stig Millehaugen (55) viser at Norge er på ville veier. – Nok er nok, sier han.
Torsdag 24. april kl. 16:47Kortversjonen
- Høyres Peter Frølich kritiserer permisjonene til Stig Millehaugen og mener Norge er naive når det gjelder tunge kriminelle.
- Millehaugen er siktet for drap på Nokas-raneren Metkel Betew.
- Frølich påpeker Millehaugens lange kriminelle rulleblad og hans gjentatte rømninger fra permisjon.
– Det norske straffesystemet er noen ganger grensesprengende naivt. Jeg skal og vil ikke mene noe om skyldspørsmålet i siktelsen mot Stig Millehaugen, men på generelt grunnlag er det mulig å si at grunnlaget for å gi permisjon i Norge er naivt når det gjelder tunge kriminelle, sier Frølich som på landsmøtet i Høyre i vår ble valgt inn i partiledelsen.
Frølichs uttalelser kommer etter at Stig Millehaugen ble siktet for drap på Nokas-raner Metkel Betew (46) skjærtorsdag.
Millehaugen nekter for å ha noe med drapet å gjøre. VG har gitt forsvarer Morten Furuholmen anledning til å kommentere denne artikkelen, noe han ikke ønsker.
Furuholmen har tidligere sagt til VG at han mener permisjonsopplegget til Millehaugen fungerte smertefritt og understreker at hans adferd i Berg fengsel har vært «upåklagelig».
Frølich sier at han uttaler seg uavhengig av om Millehaugen dømmes eller frifinnes for drap på Betew.
– Jeg uttaler meg om drapsdommene Millehaugen allerede har fått, fire rømninger og at han på tross av dette har fått mange permisjoner.
Han viser til Millehaugens lange rulleblad, hvor han er dømt for to drap tidligere, har sittet på en forvaringsdom – og rømte da han var ute på permisjon i 2022.
Her er deler av rullebladet:
- På 80- og 90-tallet var Millehaugen sentral i den beryktede «Tveita-gjengen» på 80- og 90-tallet.
- Som 23-åring var Millehaugen dømt 70 ganger.
- I 1992 ble Millehaugen drapsmann for første gang. Han ble dømt til 17 års fengsel for drapet på en fengselsbetjent.
- Da han kom ut igjen skjedde det igjen:
- Mens han i 2009 bodde i en overgangsbolig i Oslo for å forberede seg på livet utenfor murene, ble Young Guns-leder Mohammed Jeddi Javed funnet skutt og drept.
- Millehaugen ble dømt til forvaring for drapet. Dommerne mente forvaring var nødvendig for å beskytte samfunnet mot ny, alvorlig kriminalitet.
- Millehaugen er også kjent for å rømme fra fengsel, noe han har gjort minst fire ganger.
- I juni 2022 ble det slått alarm etter at Millehaugen rømte under permisjon.
- Millehaugens forvaringsdom fra 2012 har en minstetid på ti år, og høsten 2023 søkte han om prøveløslatelse. Først fikk han ja fra Oslo tingrett, før Borgarting lagmannsrett sa nei.
– Krevende
Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) har blitt forelagt kritikken som kommer frem i denne saken.
Jan-Erik Sandlie, assisterende direktør i KDI, sier til VG at kriminalomsorgens praksis knyttet til innsattes mulighet for permisjon og frigang, følger gjeldende lov- og regelverk.
– Det er en krevende balanse som skal ivaretas, både hva gjelder den innsattes progresjon i straffegjennomføringen og hensynet til samfunnets sikkerhet, sier Sandlie.
Han legger til at KDI har foreslått at det skal være mulig å benytte elektronisk fotlenke med GPS for forvaringsdømte på permisjon eller prøveløslatelse.
Assisterende direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI)
– Passer ikke for de aller verste
– Ønsket om god rehabilitering tilbake til samfunnet kommer fra et godt sted, sier Frølich:
– En ønsker jo det beste for et menneske. Men så er det slik at vi har et regelverk som ikke passer for de aller verste blant oss. Det må systemet i større grad ta inn over seg.
– Hvis ikke systemet gjør det, så må vi politikere gjøre det, legger han til.
– Hva vil dere gjøre?
– Vi er nødt til å se på lovverket og om det er behov for regelendringer, særlig når det kommer til permisjon og prøveløslatelse. Jeg tror veldig mange i Norge sitter med de følelsene akkurat nå, at vi er for naive.
– I vårt rettssystem har alle som er dømt rett til hjelp for å for å komme tilbake og fungere i samfunnet igjen?
– Ja. Intensjonen er god, fordi folk som er dømt, skal få rammer som gjør at de kan få hjelp til å kunne fungere i samfunnet igjen når du har sonet ferdig. Men når du sitter på en forvaringsdom og har flere drap på rullebladet, da må vi skille.
Han sier at «det har vært et hjertesukk for meg i mange saker».
– Jeg skal ikke bare ha strengere og strengere straff her til lands. Jeg har vært for mildere straff for en del av lovbrudd i den andre enden av skalaen. Men de hardeste blant oss, har vi en altfor naiv tilnærming til.
Han legger til:
– Retten får avgjøre hva som har skjedd i den siste saken han er siktet for, men basert på all historien før, mener jeg det dessverre er et eksempel på for liberal praksis når det gjelder permisjoner. Høyre mener blant annet at man skal kunne ilegge forvaringsdømte fotlenke ved permisjon og skjerpe vilkårene for prøveløslatelse.