Norges tollregime har over flere år fått krass kritikk i en amerikansk handelsrapport.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
I en årlig rapport, publisert av Trump-administrasjonen mandag, beskriver USA Norges tollregime.
Rapporten er laget av kontoret til USAs handelsrepresentant, Jamieson Greer, og omtaler nesten 60 handelspartnere. Rapporten har blitt publisert hvert år de siste 40 årene, og skal publiseres innen 31. mars.
I rapporten fremstår Trump-administrasjonen svært kritisk til norsk tollregime.
Det har fått Høyre-leder Erna Solberg til å reagere. Hun trekker frem tre punkter i rapporten, som hun mener gir Trump «argumenter for å kunne inkludere Norge i tollkrigen».
– Det fremstår nå helt tydelig at Støre-regjeringen ikke har vært godt nok forberedt på hva en ny Trump-administrasjon kunne bringe med seg. Jeg mener det er grunn til å frykte hvilke konsekvenser som potensielt kan spille seg ut for norske bedrifter og arbeidsplasser, skriver hun i en e-post til media.
Men de tre argumentene som Solberg trekker frem, ble Norge også kritisert for i 2021-rapporten, da Solberg selv var statsminister.
Les på E24+
Trumps tolldag: Disse sektorene er mest utsatt
Ingen ny kritikk
Ordlyden i kritikken som Solberg fremhever er nesten identisk i rapporten for 2021 og 2025, nemlig at:
- Norge har tollsatser på «flere hundre prosent» på landbruksvarer
- Norges system for midlertidige tolljusteringer, som gis med bare 2–5 dagers varsel, er ifølge rapporten uforutsigbart og gjør det svært vanskelig å eksportere landbruksprodukter fra USA til Norge
- Amerikanske legemiddelselskaper som opererer i Norge har uttrykt bekymring over offentlige anskaffelsesprosesser, og kaller dem blant annet «uforutsigbare og lite transparente».
– Hvorfor kritiserer dere Støre-regjeringen for dette, når USA kritiserte Norge for akkurat det samme i 2021?
– Solberg-regjeringen senket tollsatsene. Støres-regjeringen har satt tollen opp, til tross for at toll har blitt et langt større stridsspørsmål internasjonalt. Når regjeringen sier de har forberedt seg på en ny Trump-administrasjon i over 3 år og likevel økt tollmurene mot USA, fremstår det ganske hult, skriver Høyres nestleder Tina Bru i en epost til E24.
Ifølge finansminister Jens Stoltenberg, som svarte på et skriftlig spørsmål fra Stortinget forrige uke, har Støre-regjeringen økt tollsatsene på issalat, knollselleri, rødbeter, kålrot og poteter.
– Kritikken står seg veldig godt. Støre-regjeringen har økt tollmurene mot handelspartnerne våre, og sendt svært uheldige signaler til EU ved å utsette innføring av viktige regler og utrede alternativer til EØS-avtalen. Regjeringen har med andre ord aktivt tatt grep som kan svekke Norges posisjon, skriver Bru videre.
Slik omtaler USA Norge i rapporten
Rapporten omtaler tollregimene 60 handelspartnere til USA, og skal fremhever viktige utenlandske handelshindre for amerikansk eksport, utenlandske direkteinvesteringer og netthandel.
Dette er hovedpunktene USA skriver om Norge. Også dette er kjent kritikk fra rapportene som er publisert de siste årene:
- Til tross for at Norge er mindre en 50 prosent selvforsynt med mat, har de tariffer opp mot flere hundre prosent for å beskytte sine landbruksinteresser.
- Manglende forutsigbarhet i tolljusteringene og utilstrekkelig forhåndsvarsling – vanligvis bare to til fem dager før iverksettelse – gjør det svært vanskelig å eksportere produkter fra USA.
- Norge har «ekstremt strenge regler» for bruk av genmodifisert mat. USA presser Norge til åpne markedet for amerikansk eksport av slike produkter, ifølge rapporten.
- USA er også kritiske til at Norge, sammen med EU, har forbudt storfekjøtt behandlet med hormoner
- Amerikanske legemiddelselskaper som opererer i Norge har uttrykt bekymring over offentlige anskaffelsesprosesser for legemidler