Tall fra Norsk hjertekirurgiregister viser at de 19 prosentene betyr at kun 83 av 428 hjertepasienter blei operert innen fristen.
Det samme registeret viser også at bare 43 prosent, 102 av 238 pasienter, fikk kransårekirurgi innen tidsfristen.
– Det betyr at et stort antall alvorlig sjuke hjertepasienter ikke får behandling i tide. Dette er et systemisk problem, mener LHL (Landsforeningen for hjerte og lungesjuke).
LHLs generalsekretær, Magne Wang Fredriksen sier at det er svært bekymringsfullt.
Magne Wang Fredriksen er generalsekretær i LHL
Foto: Jon Petrusson / JON PETRUSSON– Dette er helt klart en kapasitetsutfordring man har slitt med i helsetjenesten i mange år. Men for pasientene det gjelder, så er det et enda større problem. For dette er jo i en periode man er sårbar, redd og usikker og må leve med en stor usikkerhet i den økende ventetida man nå blir påført.
Ventet i sju måneder
Vi møter hjertepasient Per Kaarby (65) på Godthaab Helse og Rehabilitering i Bærum.
Per Kaarby trener på Godthaab i Bærum sammen med mange andre hjertepasienter
Foto: Helle Fjelldalen, NRKOslomannen, som blei lagt under kniven i januar, er i full hjertetrening og straks klar for å gå tilbake i full jobb i PR-bransjen. Han syns ventetida var vanskelig.
– Mitt løp var to og et halvt år med utredning i helsevesenet. Så da jeg omsider fikk diagnosen hjertesvikt og beskjed om at jeg måtte operere inn mekanisk hjerteklaff, tok det altså sju måneder før kirurgien endelig blei gjennomført, sier Kaarby.
– I den lange ventetida før operasjonen, blei jeg engstelig og tenkte «worst case». Heldigvis hadde jeg en del gode støttespillere rundt meg. Men det var tungt, sier han.
Per Kaarby blei hjerteoperert etter sju måneder på ventelista
Foto: Helle Fjelldalen, NRKOverlegen på Godthaab der Per har vært på rehabilitering siden hjerteoperasjonen i januar, bekrefter hans historie.
– Han har en vedvarende hjerterytmeproblematikk som kanskje kunne vært unngått dersom han ikke hadde måttet vente så lenge, sier kardiolog Marianne Voll.
Marianne Voll er kardiolog og overlege på Godthaab Helse og Rehabilitering
Foto: Helle Fjelldalen, NRKEtterlyser handlekraft fra helseministeren
– Her må rett og slett Jan Christian Vestre, departementet og de ansvarlige regionale helseforetakene gå sammen å lage planer umiddelbart, sier Wang Fredriksen i LHL.
Han mener situasjonen har vært sånn lenge og at det nå er på høy tid å løse dette.
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) mener også at ventelistetidene er helt uakseptable.
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre
Foto: Jane Rasmussen / NRK– Hva gjør du med det?
– Vi har lansert ventetidsløftet og er i gang med hundrevis av tiltak. Blant annet har vi fått sjukehusene og fagforeningene med på utvide åpningstider og det må strukturelle endringer til. Det handler om å øke kapasiteten gjennom oppgavedeling, ta i bruk ny teknologi og å fjerne tidstyver som stjeler tid fra helsepersonell, tid som de kunne brukt på pasientene sine.
180 bare ved OUS
Ved Oslo Universitetssykehus (OUS) er det 180 pasienter som er ferdig utreda og som venter på operasjon
Like mange som i fjor på denne tida.
Og pasienter som er utreda og venter på livsviktig hjertekirurgi venter lenger enn det som er de europeiske retningslinjene på 30 dager, og som også er fristen myndighetene her i landet har satt.
– Urovekkende. Men også helt uakseptabelt. Dette er ei venteliste og en kø som er økende, sier Wang Fredriksen i LHL.
Han sier det har store konsekvenser for livet til dem det gjelder.
– Det er hjerteskjærende å måtte vente på et så dypt inngripende inngrep som hjertekirurgi er.
Klinikkleder Bjørn Bendz ved Hjerte,lunge og karklinikken på OUS
Foto: Truls Alnes Antonsen / NRKBjørn Bendz som er klinikkleder for Hjerte - lunge - karklinikken ved Oslo universitetssjukehus, OUS, forklarer at lange ventelister skyldes koronapandemien.
– For da vi fikk pandemien i 2020, stengte vi to hjertekirurgiske intensivavdelinger for å behandle covid-pasienter.
– Men det er lenge siden?
– Det er veldig lenge siden, det er riktig. Men den høyden vi oppnådde da, den har vi ikke klart å spise ordentlig ned på. Vi har ikke kommet helt tilbake til 2019-tallene. Så dette var et problem, svarer Bendz.
I de to åra som har gått etter at hjertekirurgisk avdeling ved Ullevål sjukehus blei lagt ned og pasientene overført til Rikshospitalet, har ikke ventelistene gått ned.
Men det mener Bendz ikke har noen sammenheng med dagens ventelister.
– Kapasiteten de siste to årene har vært den samme i OUS, uavhengig av dette, sier han.
Luftbro
135 hjertepasienter er også sendt fra OUS til St. Olav i Trondheim og Haukeland i Bergen etter nedleggelsen av hjertekirurgen på Ullevål sjukehus for to år siden.
– I samme periode har vi operert 2700 her i Oslo, og det viser at vi utnytter ledig kapasitet i Norge sier Bendz.
I mai i fjor svarte Bjørn Bendz skriftlig: «Tilbudet om operasjon andre steder er frivillig og vil avta/avvikles ettersom ventelister/ventetider i OUS faller kontinuerlig.»
– Hvorfor har ikke ventelistene gått mer ned siden da?
– Det spørs akkurat når på året man spør. På sommeren går det alltid opp pga. ferieavvikling. Så tar det seg opp på høsten og i løpet av våren går det ytterligere ned, svarer Bendz.
Hovedtillitsvalgt for overlegene ved OUS, Erik Høiskar mener at ventelista er for lang og at pasientene venter for lenge.
Erik Høiskar er hovedtillitsvalgt for overlegene på OUS
Foto: Jenny Dahl Bakken– Det er alvorlig. Og det er problematisk ut ifra en medisinsk vurdering som gjør at pasientene kan komme dårligere ut enn de burde ha gjort hvis man hadde overholdt tida, sier Erik Høiskar.
Publisert 08.04.2025, kl. 20.01