Hevder dette er nordkoreanske soldater i Russland

4 hours ago 5


Kortversjonen

  • Putin og Kim Jong Un styrker samarbeidet under Ukraina-krigen.
  • Nord-Korea har sendt soldater til Russland, ifølge sørkoreansk og ukrainsk etterretning.
  • Omtrent 1500 spesialstyrker skal ha ankommet Russland, flere kan være på vei.
  • Russland og Nord-Korea benekter påstandene, men mange ser det som sannsynlig.

Mens Ukraina sliter med å rekruttere nye soldater til forsvarskrigen mot Russland, nyter Putin fordelen av å lede en hær med omtrent fem ganger flere krigere enn sin motstander.

Selv om Russland har flere stridsdyktige innbyggere enn Ukraina, skal Putin ha vært forsiktig med å massemobilisere soldater fra storbyer som Moskva og St. Petersburg. Dette for å unngå misnøye og opptøyer, ifølge analytikere.

De mener Putin i stor grad baserer seg på fattige og avsidesliggende områder av Russland for å fylle opp rekkene i krigsmaskineriet. Andre rekrutteres fra utlandet, slik som Bikram (36) fra Nepal.

Nå kan det se ut som Putin henter ytterligere forsterkninger hos sin partner og venn, Kim Jong Un i Nord-Korea.

 朝鮮通信社 / AP / NTBPutin og Kim Jong Un skal ifølge dem selv dele et nært vennskap. Her fra Putins tur til Nord-Korea i august i år. Foto: 朝鮮通信社 / AP / NTB

Advarer

Både ukrainske og sørkoreanske myndigheter advarer om at Nord-Korea har sendt soldater til Russland.

Sør-Korea, som har publisert satellittbilder av styrker i Russland, ser på utplasseringen som en alvorlig sikkerhetstrussel.

– Zelenskyj hevder at Nord-Korea forbereder seg på å sende flere tusen soldater til Ukraina for å bistå Russland. Det høres litt sprøtt ut, eller?

– Neida, det er godt dokumentert fra sørkoreansk etterretning, svarer Tom Røseth og sikter til satellittbildene.

Bilde av Tom RøsethTom Røseth

Førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole

Ifølge Sør-Korea har 1500 soldater allerede ankommet Russland. I en av videoene som skal vise de nordkoreanske soldatene i en militærleir i Sergeevka, sier soldaten som filmer titalls soldater marsjere rundt:

«Vi kan ikke filme dem. Det er flere.. Det er millioner av dem. Her er de nye forsterkningene. Dette er bare begynnelsen. Det er flere».

Videoen er stedsverifisert av VG. Men vi vet ikke når den ble filmet eller hvem som har filmet.

Ukraina har også delt en kopi av et spørreskjema som nordkoreanske soldater fylte ut etter ankomsten til Russland, hvor de skulle oppgi sine størrelser utstyr som hjelm, uniform og sko:

 Ukrainian Center for Strategic Communication and Information SecurityFoto: Ukrainian Center for Strategic Communication and Information Security

– I tillegg har det vært lekkasjer av videoer som viser at nordkoreanere har fått utdelt uniformer og utstyr. De skal gjennomføre trening i Russland før de blir deployert et eller annet sted, sier Røseth.

– Vet vi hvor mange?

– Det er usikkert, men det spekuleres i at mellom 10.000 og 12.000 soldater kan være på vei.

Taktisk personell

Ifølge Zelenskyj og ukrainsk etterretning skal det være snakk om taktisk personell og offiserer som er sendt til Ukraina.

Nato sier at de ikke kan bekrefte at Nord-Korea sender soldater til Russland, men Røseth mener at det er veldig sannsynlig at det allerede er nordkoreanske soldater på russisk jord, særlig langs frontlinjene.

Både Russland og Nord-Korea benekter påstandene, ifølge Reuters.

– Hva gjør de der da?

– Det er fortsatt uvisst, svarer Røseth og peker på flere muligheter:

  • For å lette på trykket, slik at Russland kan fokusere på Donetsk.
  • For å bli satt inn i offensive operasjoner langs frontlinjen eller i Russland, for eksempel i Kursk oblast.

– Disse soldatene er godt trente med sine spesialist kunnskap, så det er sannsynlig at de vil delta i direkte kamphandlinger, og ikke bare i støtteoppdrag, sier Røseth.

Men en ting er sikkert: Hvis disse styrkene brukes i operasjoner i Ukraina, vil det eskalere situasjonen.

 KCNA / Reuters / NTBPutin og Kim Jong Un kjører rundt sammen i Pyongyang, Nord-Koreas hovedstad. Foto: KCNA / Reuters / NTB

Partnerskapsavtale

I sommer besøkte Putin Nord-Korea for første gang på 24 år.

Under besøket signerte de en partnerskapsavtale. Kim sa at den vil «utvide deres samarbeid i politikk, økonomi og det militære».

Noe av det viktigste som kom ut av denne avtalen, var at partene ble enige om å hjelpe hverandre militært dersom et av landene blir angrepet:

– Avtalen går ut på gjensidig assistanse i tilfelle en av partene blir utsatt for aggresjon, sa Putin ifølge TASS.

Dette skal skje «uten forsinkelse», opplyste sørkoreanske medier som fikk innsyn i avtalen.

Nyheten om at nordkoreanske soldater er i Russland viser at Putin er villig til å bruke tredjepartsaktører for å ramme USA, mener Røseth:

– Det er en del av Russlands strategi om å true amerikanske interesser gjennom proxykriger. Nord-Korea er et verktøy i denne sammenhengen, og samarbeidet virker skremmende på mange, særlig fordi Nord-Korea sannsynligvis har nukleære kapasiteter.

Men det viser også en sårbarhet hos russerne når de nå lener seg på Nord-Korea for mer enn ammunisjon:

– Det svekker Russlands legitimitet i Vesten. Nord-Korea har få allierte og de fleste ser dem ikke som en konstruktiv aktør i verdenssamfunnet. Dette samarbeidet avkler Russland i stor grad, avslutter Røseth.

Ber om respons

Zelenskyj ber nå om en respons etter satelittbildene som skal vise nordkoreanske soldater på russisk jord.

– Vi må besvare og motarbeide dette. Vi kan ikke la ondskapen styrke seg ytterligere. Om verden er stille nå, og vi blir møtt av nordkoreanske soldater ved frontlinjen like ofte som vi forsvarer oss mot droner, vil det ikke tjene noen i verden. Det vil kun forlenge krigen, sier Zelenskyj i en videotale søndag.

Read Entire Article