Her er renten 13 ganger så høy som i Norge

5 hours ago 3


Høye renteutgifter om dagen? Trøsten kan være at du ikke har boliglån i et av disse landene.

Styringsrenten i Venezuela har ligget jevnt over 50 prosent siden mars 2021. Foto: FEDERICO PARRA / AFP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

For selv om mange nordmenn lenge har håpet på Norges første rentekutt siden mai 2020, kunne det ha vært verre.

Mye verre.

Under kan du lese om rentenivåene du neppe vil se i Norge med det første.

Les på E24+

Shippingdata-gründer: Tre strategier i møte med Trump

Straffes av Trump

Helt i toppen finner vi Venezuela med en rente på drøyt 59 prosent.

Styringsrenten i landet har ligget jevnt over 50 prosent siden mars 2021.

I mars i år annonserte USA-president Donald Trump at han vil straffe land som handler olje eller gass fra Venezuela med 25 prosent toll på all handel. Venezuela ble også ilagt en ekstra toll, fordi Trump mener landet har sendt titusener av kriminelle til USA.

Venezuela har verdens største oljereserver, estimert til rundt 303 milliarder fat olje, ifølge Opec. Produksjonen er derimot mye lavere enn andre oljeproduserende land. Landet har vært styrt av Nicolás Maduro siden 2013.

Ingen land i verden har større oljereserver enn Venezuela med sine 303 milliarder fat, ifølge Opec. Saudi-Arabia er nærmest med 267 milliarder fat. Foto: FEDERICO PARRA / AFP / NTB

Professor og Latin-Amerika-ekspert Benedicte Bull har tidligere uttalt til E24 at situasjonen i Venezuela er et resultat av en feilslått, økonomisk politikk over mange år.

– Det dreier seg først og fremst om en ekstremt ekspansiv sosialpolitikk, som først ble finansiert med oljepenger. Da oljeinntektene ikke lenger strakk til, ble de sosiale reformene finansiert ved pengetrykking.

Venezuela ble hardt rammet da oljeprisen stupte i 2014. Staten hadde ikke penger til import av mat og forbruksvarer, og man fikk en etterspørselsdrevet inflasjon. Krisen ble ytterligere forverret da Venezuela i 2017 ble underlagt harde sanksjoner fra USA, EU og Norge for å legge økonomisk press på Maduro-regimet.

Lira-kollaps

Verdens nest høyeste rente finner vi i Tyrkia, som hevet renten fra 42,5 til 46 prosent denne uken.

Tyrkias økonomi har lenge vært i krise med en årlig prisvekst på over 39 prosent. President Recep Tayyip Erdogan har tidligere ført en uortodoks pengepolitikk med lave renter. Han har sparket fem sentralbanksjefer på fem år.

Etter gjenvalget i 2023 la han om kursen. Renten ble hevet fra 8,5 til 50 prosent i løpet av halvannet år​ for å stagge inflasjonen og styrke tilliten til valutaen lira.

Det har vært kraftige demonstrasjoner i kjølvannet av arrestasjonen av Erdogans mektigste rival, Ekrem Imamoglu. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB

Forrige måned holdt sentralbanken et hastemøte etter store opptøyer som følge av fengslingen av Erdogans mektigste rival, Istanbuls borgermester Ekrem Imamoglu.

Etter arrestasjonen falt liraen til sitt svakeste nivå noensinne. Investorers nedsalg tvang sentralbanken til å bruke om lag 50 milliarder dollar på å stabilisere valutaen, ifølge Bloomberg News.

Afrika dominerer topplisten

På tredje plass ligger det afrikanske landet Zimbabwe med 35 prosent rente. Afrikanske land innehar hele 12 av de 20 plassene i oversikten.

Økonomien i Zimbabwe har i mange år vært svært dårlig stilt. På toppen i 2008 var landets årlige prisvekst på intet mindre enn 500 milliarder prosent.

Tidligere sentralbanksjef John Mangudya med landets nye «Mosi-oa-Tunya»-gullmynt, som ble introdusert i 2022. Foto: JEKESAI NJIKIZANA / AFP

I nyere tid har vi kunnet lese om en styringsrente helt oppe i 200 prosent, at landet vil ta i bruk gullmynter for å få bukt med økende inflasjon, og at sentralbanken har lastet opp med diamanter for å stabilisere økonomien.

Sentralbanksjef John Mushayavanhu har forklart det høye rentenivået med et urolig marked og behovet for å støtte opp under landets valuta.

Les på E24+

Presidenten som skapte historiens villeste inflasjon

Når kommer Norge-kuttet?

Selv om Norge ikke er i nærheten av rentenivåene omtalt i denne artikkelen, er det likevel mange som har ventet lenge på at styringsrenten skal kuttes.

I mars holdt sentralbanksjef Ida Wolden Bache igjen renten uendret på 4,5 prosent, et nivå den har ligget på siden desember 2023. Sentralbanken signaliserte samtidig to rentekutt senere i 2025.

– Prisveksten har tiltatt og vært klart høyere enn ventet. Setter vi renten ned for tidlig, kan prisene fortsette å stige raskt, forklarte Bache.

Beslutningen har likevel fått kritikk fra flere hold, blant annet LO, som er lei av at rentekuttet skyves inn i fremtiden.

Andre har ment at renten faktisk kan heves.

Kun Island har høyere rente enn Norge blant de nordiske landene. Der var renten hele 9,25 prosent i et drøyt år mellom 2023 og 2024. Nå er den på 7,75 prosent.

Les også

Island selger ambassadørvilla for å spare penger – ber om 75 mill.

Read Entire Article