Her er Høyres fire problemer

3 hours ago 2


Hvorfor gjør ikke Høyre det bedre på målingene nå? Ekspertene, og jeg, er overrasket over at ikke Erna Solberg har klart å dra partiet høyere opp den siste tiden. Skulle ikke velgerne flokke til styringspartiene i en urolig verden?

Men det er noen grunner til at Høyre sliter. Dette kan fort snu, og jeg kommer tilbake til hvorfor.

La oss først fokusere på problemene:

  • Jens Stoltenberg er tilbake
 Gisle Oddstad / VGStatsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg. Foto: Gisle Oddstad / VG

Onsdag kunne VG slå fast at den mye omtalte Jens-effekten er ekte. En meningsmåling viser at flere vil stemme på Ap hvis Jens Stoltenberg fortsetter som finansminister etter valget.

Velgerne liker laget til Ap bedre nå. Det er utvilsomt sterkere enn da det bare nestlederne Tonje Brenna og Jan Christian Vestre Støre lente seg på.

At særlig kvinnene er begeistret for at Stoltenberg er tilbake, handler neppe om at de synes han er fin å se på. Jeg tror heller det handler om trygghet: Han er kompetent på områdene som er viktigst nå: Økonomi, forsvar og sikkerhet.

  • Jonas Gahr Støre er blitt mer populær som statsminister
 Gøran Bohlin / VGHøyre-leder Erna Solberg. Foto: Gøran Bohlin / VG

Jonas Gahr Støre er den klart mest populære statsministerkandidaten, ifølge en måling VG, Aftenposten og BT publiserte onsdag. Bare 28 prosent foretrekker Erna Solberg i statsministermålingen. Og hele 19 prosent vil ha Sylvi Listhaug.

Her er det viktig å påpeke at det i målingen bare er én kandidat for venstresiden, men to fra høyresiden. Det påvirker tallene, og et flertall foretrekker en borgerlig statsminister.

Tallene viser likevel at Høyre trenger mye mer i valgkampen enn bare bilder av Erna. Velgerne kan godt leve med andre enn henne som statsminister.

Kanskje undervurderte Høyre hvor mye aksjeskandalen til ektemannen Sindre Finnes skadet Solbergs posisjon blant velgerne.

Uansett får de ikke gjort noe med det nå, og en helt fersk Høyre-leder hadde neppe gruset Støre i statsministermålingen.

  • President Trump gir regjeringen all oppmerksomheten.
 Thomas Nilsson / VGStatsminister Jonas Gahr Støre møtte USAs president Donald Trump. Foto: Thomas Nilsson / VG

Etter at Donald Trump ble president, har alt handlet om utenrikspolitikk. De siste månedene har det vært fryktelig mye Støre og Stoltenberg i monitor.

Det er et faktum Høyre sikkert irriterer seg over, men som de vet de ikke får gjort noe med.

Regjeringen har et særskilt ansvar for utenrikspolitikken, ulikt andre saksområder.

Den fordelen har alle regjeringer. Men når utenrikspolitikken dominerer, slik den gjør når USA har fått en kaos-skapende president, får Støre fordelen av massiv oppmerksomhet.

Høyre har tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide, men det esset forblir liksom i ermet nå.

Dessuten er det ikke egentlig noen vesentlig uenighet mellom Høyre og Ap i utenrikspolitikken de kan spille på. Solberg hadde også møtt Trump om hun var statsminister.

Det beste Høyre kan håpe på, er at velgerne mener de er et like trygt alternativ som Ap i utenrikspolitikken.

  • Frp-leder Sylvi Listhaug har blitt mer spiselig – men kan skremme velgere over til Ap
 Helge Mikalsen / VGFoto: Helge Mikalsen / VG

Frp har slipt kantene og provoserer sjeldnere enn før. De drøye utspillene Listhaug kom med før hun ble partileder er for lengst glemt. Unge velgere kjenner ikke engang til hvordan Frp var før forvandlingen.

En mer polert og statsministeraktig Listhaug har trådt frem og utfordrer forestillingen om at det bare er Erna som er stjerna på høyresiden.

Fortsatt er det drøssevis med velgere der ute som ønsker en ny regjering. Men for dem som ønsker en ny retning, og særlig lavere skatter av alle slag, er Frp tydeligere.

Selv om Frp har blitt mer moderat, er tanken på en Frp-dominert regjering skremmende for velgere som vaker mellom høyre-og venstresiden. Når Frp er størst på målingene, kan det ha en selvforsterkende negativ effekt for Høyre.

Frp gjør nok klokt i å tone ned Listhaug som statsministerkandidat. Skal det bli et regjeringsskifte, må både KrF og Venstre over sperregrensen. Men mange av deres velgere kan godt like Støre, og kan komme til å hoppe opp i hans fang om de tror Listhaug kan bli statsminister.

 Carina Johansen / NTBFoto: Carina Johansen / NTB

Så hvorfor kan det snu, til tross for problemene?

Støre er høyt oppe og langt borte for å løse uriks-problemer. Kontroll på verden er viktig nå. Men det som havner i skyggen av all verdens uro blir fort det som avgjør hva folk til slutt stemmer: Hverdagslivet her hjemme i Norge.

I onsdagens spørretime hamret Solberg løs på Støre for alt som har gått feil vei i landet siden han ble statsminister. Hjemløse. Uføre. Barnevern. Rus. Behandlingskøer.

Listen var lang, og lengre skal nok Høyre gjøre den.

Og ikke minst økonomi. Støre har i en evighet lovet folk bedre råd, men rentekuttet lar vente på seg.

Høy rente rammer mange, og særlig unge i byene med høyest boligpriser. Det er et sårt punkt for regjeringen.

Settes ikke styringsrenten ned før valget, vil det være svært vanskelig for regjeringen å forsvare, selv om det finnes noen forklaringer uten Støres kontroll.

Fire måneder er uansett lenge i politikken for tiden. Det eneste vi vet, er at det kan gå alle veier.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article