Hemmeligholder Tangens Musk-meldinger

13 hours ago 8


Elon Musk kom med «synspunkter» i meldinger til oljefondssjef Nicolai Tangen. Nå må Finansdepartementet svare om hvorfor meldingene skal være hemmelige.

Hva skjedde etter at Elon Musk avslo Nicolai Tangens middagsinvitasjon? Det får ikke offentligheten vite. Foto: Jordan Strauss / AP via NTB, Oljefondet og Terje Pedersen / NTB. Montasje: E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

I tre måneder har Norges Bank og Finansdepartementet kjempet for å hemmeligholde tekstmeldinger mellom oljefondssjef Nicolai Tangen og den amerikanske forretningsmannen Elon Musk.

Musk er verdens rikeste mann, og en av de nærmeste rådgiverne til USAs president Donald Trump. Tangen, som selv er milliardær, søker for tiden om å fortsette som sjef for Oljefondet i fem nye år.

Tangen og Musk utvekslet meldingene i oktober 2024 etter at Tesla-sjefen avslo å delta på en middag i forbindelse med Oljefondets investeringskonferanse. E24 har bedt om innsyninnsynAlle kan be om å få utlevert offentlige dokumenter. Det kalles innsyn. Hva slags dokumenter du har krav på å få se, og hva slags dokumenter som kan hemmeligholdes, er definert i offentlighetsloven. meldingene, men har fått nei.

Norges Bank forsøkte først å hemmeligholde meldingene ved å hevde at de handler om forvaltningen av Oljefondet. Finansdepartementet har imidlertid slått fast at det ikke er riktig. Departementet har i stedet sagt at meldingene ikke er «saksdokumentersaksdokumenterSaksdokumenter har offentligheten som hovedregel rett til innsyn i», og at innholdet i meldingene derfor kan hemmeligholdes likevel.

Har du tips eller opplysninger om denne saken? Kontakt E24s journalist Pål A. Solheimsnes på e-post ps@e24.no

Fem meldinger

Totalt er det fem meldinger mellom Tangen og Musk som norske myndigheter ikke ønsker at blir kjent.

Blant disse er to meldinger fra Musk til Tangen 18. oktober. Ifølge Finansdepartementet inneholder meldingene fra Musk «synspunkter som, isolert sett, utelukkende synes å være av privat karakter».

Oljefondet vil ikke svare på hva meldingene handler om.

Musk sendte meldingene til Tangen dagen etter E24 publiserte en artikkel om at Musk avslo Tangens middagsinvitasjon, fordi det ble vanskelig og dyrt å delta.

Meldingene som ble utvekslet mellom Nicolai Tangen og Elon Musk ble sladdet av Oljefondet. Bak den svarte boksen ligger noen av meldingene offentligheten ikke får se. Foto: Oljefondet

Hemmelig svar

Også Tangens svar til Musk holdes hemmelig. Finansdepartementet har gitt E24 en overfladisk beskrivelse av innholdet:

  • Tangens svar inneholder en «generell, dog ikke helt presis, beskrivelse av rammevilkår som gjelder for offentlig virksomheter i Norge og en overordnet beskrivelse av oppgavefordeling i banken».
  • Tangens svar skal vise at han oppfattet at Musk kontaktet ham som sjef for Oljefondet, og ikke som privatpersonen Nicolai Tangen.

Utover det vil ikke Oljefondet si noe om innholdet i meldingen.

E24 har spurt Norges Bank om sentralbanksjef Ida Wolden Bache, Tangens sjef, har sett meldingene. De har ikke ønsket å svare på dette.

Undersøker Musk-dialog

E24 har klaget hemmeligholdet inn til SivilombudetSivilombudetSivilombudet fører kontroll med offentlig forvaltningen, og skal passe på at myndighetene ikke bryter reglene. .

Fredag besluttet ombudet å undersøke saken nærmere. Det betyr at Sivilombudet, etter å ha sett meldingene, mener det er grunn til å stille spørsmål ved avgjørelsen om å holde de hemmelige.

Sivilombudet har bedt Finansdepartementet begrunne avgjørelsen sin grundigere, og har spurt departementet om meldingene er sendt og mottatt av Tangen som Oljefondsjef eller som privatperson.

De ber også departementet begrunne hvorfor de mener at Norges Banks behov for hemmelighold veier tyngre enn offentlighetens rett til innsyn.

– Vi har begrunnet i svar på innsynsbegjæring hvorfor det ikke gis innsyn i all korrespondanse. Finansdepartementet har også avslått å gi innsyn, og saken ligger nå hos Sivilombudet for vurdering. Da er det ikke naturlig for oss å kommentere dette ytterligere, skriver Line Aaltvedt, kommunikasjonssjef i Oljefondet.

Elon Musk er verdens rikeste mann, og en sentral person i den nye amerikanske regjeringen. Han støttet Donald Trump gjennom valgkampen. Foto: KENA BETANCUR / AFP

Tekstmeldinger om middag og podkast

Flere ganger har offentligheten fått et lite innblikk i hvordan Nicolai Tangen jobbet for å få verdens rikeste mann med på sin podkast, og på Oljefondets investeringskonferanse.

I mai skrev E24 at Tangen fristet Musk med «den kuleste middagen i Europa», i forbindelse med konferansen. Oljefondssjefen skal til og med ha vurdert å ha middagen hjemme hos seg selv.

Tangens middagsinvitasjon kom like etter at Musk gjestet Oljefondets podkast i april 2024.

Noen måneder senere surnet tilsynelatende forholdet mellom de to milliardærene, etter at Oljefondet varslet at de ville stemme mot en lukrativ lønnspakke til Tesla-sjefen.

– Dette er ikke greit, uttalte Musk, som også avfulgte Tangen på det sosiale mediet X.

Tangen har flere ganger vært i kontakt med Elon Musk om deltagelse på Oljefondets podkast og investeringskonferanse. Nicolai Tangen søker nå en ny periode som Oljefondssjef. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Read Entire Article