I fjor sommer fødte Signe Lill Kasbo ei lita jente.
Yme Petronella Kasbo kom til verden i et badekar i familiens hus.
De to storebrødrene til den lille jenta er begge født på sykehus.
Det var disse erfaringene som gjorde at Signe Lill tok valget om hjemmefødsel. Nå ønsket hun bedre kontroll på egen fødsel og føde uten innblanding i fødselsforløpet.
– Man blir litt sånn passiv deltaker i sin egen fødsel, mens her så var det jeg som fikk lov til å være den som fødte. Det var liksom min fødsel. Så det var også veldig viktig for meg, sier hun.
Signe Lill Kasbo etter fødselen.
Foto: privatPå fødselen hadde hun med seg to jordmødre fra den private bedriften Min fødsel.
Sist hun fødte var under koronapandemien og nedstengingene av samfunnet. Da fikk ikke den nybakte storebroren komme på besøk på sykehuset.
– Jeg husker det var veldig vondt. Jeg savnet ham veldig, sier hun.
Denne gangen tok det bare én time før brødrene fikk hilse på lillesøsteren sin.
Signe tuller og koser med babyen sin.
Jorunn Hattling / NRKStadig flere vil gjøre som Kaspo og føde hjemme med jordmor til stede.
Men i sosiale medier finnes det norske og utenlandske frifødselsnettverk som uttrykker at de ønsker hjemmefødsel uten kvalifisert helsepersonell.
Det bekymrer Helsedirektoratet.
– Det er noe vi må ta på alvor. Derfor ser vi behovet for at vi setter økt trykk på budskapet fra helsemyndighetene om at dette er noe vi sterkt fraråder, sier Helene Normann, jordmor og seniorrådgiver i Helsedirektoratet.
Helene Normann
- Jordmor og seniorrådgiver i Helsedirektoratet.
Dyrt å føde hjemme
I Danmark er det gratis å føde hjemme med jordmor. Der føder om lag 1700 kvinner hjemme med jordmor hvert år, noe som er en fordobling på ti år.
I Norge har 280 kvinner født hjemme med jordmødre til stede de siste to årene.
I dag finnes det ikke noe offentlig tilbud for assisterte hjemmefødsler, og prislappen ligger på rundt 30.000 kroner i det private.
– Jeg tror at noen av de som har valgt hjemmefødsel uten jordmor, ville valgt jordmor hvis det var gratis, sier jordmor og daglig leder Kristin Bøhn i Min fødsel.
Hun mener assisterte hjemmefødsler i dag et forbeholdt familier med god økonomi og et tilbud i nærheten.
Signe Lill Kaspo fødte i badekar. Jordmor Petra Næss var med på fødselen som kvalifisert helsepersonell.
Foto: Privat– Kan være medvirkende årsak
Bøhn får støtte fra Jordmorforeningen.
– At hjemmefødsel ikke er gratis, som det øvrige offentlige fødselstilbudet er, kan være en medvirkende årsak til at noen velger å føde hjemme uten jordmor til stede, sier Lena Henriksen, leder av foreningen.
En studie fra Oslo Met og erfaring fra bedriften Min fødsel viser at om lag 10 prosent blir overført til sykehus under fødselen.
Lena Henriksen
- Leder i Den norske jordmorforeningen.
Ifølge studien som er gjort ved Oslo Met er det både trygt og lønnsomt for samfunnet å føde hjemme med jordmor til stede for friske kvinner med ukompliserte svangerskap.
Forutsetningen er at det organiseres med jordmorteam.
– Hjemmefødsel, med to jordmødre til stede, vil være billigere enn lavrisikofødende fødsler på sykehus, sier helseøkonom ved Oslo Met, Pål Joranger.
Urealistisk med offentlig tilbud i dag
Norske sykehus kan legge til rette for tilbud om hjemmefødsel når forholdene ligger til rette for det, ifølge råd fra Helsedirektoratet.
Men dette er ikke realistisk på hverken kort eller mellomlang sikt, opplyser Oslo universitetssykehus, som er det helseforetaket er den største fødeavdelingen i Norge.
Forholdene ligger i dag ikke til rette for det. Sykehusene må sørge for forsvarlig vaktordning, beredskap og nødvendig kompetanse.
KLAR FOR VERDEN: En baby født på fødeavdelingen på Oslo Universitetssykehus.
FOTO: Christian Ziegler-Remme.I Danmark har det i større grad enn Norge vært fokus på at det er trygt å føde hjemme med jordmor de siste årene, ifølge Anne Mette Schroll, er forsknings – og utviklingskonsulent i Jordmorforbundet i Danmark.
– Vi har bevis for at så lenge man er gravid og får lov å føde hjemme, så er det ikke farlig. Det har vi hatt mye fokus på i Jordmorforbundet. Det har mediene også hatt fokus på å få med videre, så det gir sikkerhet for kvinnene, sier Schroll.
Likevel er det noen av fødslene som starter hjemme, som ender på sykehus.
– Førstegangsfødende bør informeres om at det kan være økt risiko for sjeldne, men alvorlige fødselsrelaterte komplikasjoner hos barnet ved en planlagt hjemmefødsel sammenlignet med på sykehuset. Men den økte risikoen er liten, sier Bo Berendt Christensen, presseansvarlig i Sundhedsdatastyrelsen.
Denne risikoen er ikke til stede hos flergangsfødende uten risikofaktorer knyttet til graviditet eller fødsel, ifølge Christensen.
– Har sett komplikasjoner som kan oppstå
Barnelege Kristin Brække er bekymret for hva debatten om hjemmefødsel vil føre til. Hun har bistått i en rekke fødsler på sykehus.
– Jeg syns på en måte det er å snakke med de jordmødrene på sykehuset og den omsorgen de faktisk får der. De fleste som føder på sykehus, opplever at det er en fin fødselsopplevelse, og at de føler seg trygge, sier hun.
Barnelege ved Ullevål sykehus, Kristin Brække, med en nyfødt baby.
Foto: NRKPå Ullevål universitetssykehus, hvor Brække jobber, blir det født 5–6000 barn hvert år.
– Jeg har sett de komplikasjonene som kan oppstå i fødsler, og vi vet ting kan oppstå veldig fort. Man skal ikke undervurder fødsler, for det er ikke bare hyggelig. Det er ganske tøffe tak, og det kan oppstå veldig alvorlig komplikasjoner, sier hun.
Hun sier alle sykehus må ha keisersnittberedskap på grunn av risikoer knyttet til fødsel.
– De skal kunne gjøre keisersnitt, akuttsnitt, i løpet av ti minutter, sier hun.
Publisert 02.04.2025, kl. 06.31