Etter et 14 år langt samarbeid har Olympia Sport blitt kuttet tvert. Eierne står igjen som spørsmålstegn og bekymrer seg for butikkens fremtid.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Olympia Sports 14 år lange samarbeid med Hoka-leverandøren Run ble avsluttet brått før sommeren.
- Olympia Sport er kritisk til hvordan Run opptrådte i tiden før og mener de ikke har fått noen god forklaring.
- Run, som kun har gitt en samlet uttalelse i saken, peker på avbestillinger av sko.
- Olympia Sports fremtid er nå usikker. Joggeskoene fra Hoka har tidligere stått for opp mot 70 prosent av butikkens omsetning.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– De må jo ha reflektert over at for bedrifter flest, så hadde det her vært kroken på døra.
Rett utenfor Tønsberg ligger én av Norges største frittstående sportsforretninger. Mens sportsbransjen har slitt stort og tapt penger etter pandemien, har Olympia Sport fortsatt suksessen.
Det er takket være lang tids satsing på det som er blant landets mest populære merkevarer innen sport og fritid.
Siden 2020 har butikken solgt over 50.000 par med Hoka-sko – hvert år. Joggeskoene har vært grunnmuren i sportsforretningens årlige inntekter på om lag 100 millioner kroner.
– På det meste har Hoka-salget utgjort 60–70 prosent av omsetningen vår. Vi har ikke bare vært blant landets største enkeltstående Hoka-forhandlere, men kanskje én av de største i verden, sier Truls Aabol, gründer og største eier.
Nå står imidlertid Olympia Sport overfor et vannskille. Hvis Hoka har vært bedriftens grunnmur, er denne bristet. Det har Hamars rikeste person vært med å sørge for.
Les på E24+
Dette er årets dyreste boliger
Kuttet tvert
Rettighetene til import av Hoka-sko i Norge er det firmaet Run som har. Hva enn man sier om Olympia Sports økonomiske suksess, blekner det til sammenligning med Hamar-selskapet.
De to eierne, Carl Jørgen Nordberg og Elling Balhald, har tatt utbytter på totalt 220 millioner kroner de siste fire årene.
Duoens samarbeid med Olympia Sport strekker seg tilbake 14 år, til en tid da «ingen» kjente til skoene. Siden har det vært mye hardt arbeid med å bygge merkevare, forteller Aabol.
Men nå er det over.
For plutselig en dag i mai i år fikk daglig leder i butikken, Truls Aabols samboer Beate Lund, en mail. Da hadde hun purret på Nordberg i to uker for å få til et møte. Da svaret omsider kom, var det like kort som det var overraskende.
«Vi legger om distribusjonsstrategien i Norge og Sverige, og må dessverre meddele at vi ikke kommer til å invitere til innsalg for SS 25SS 25Summer spring 25. Altså skoene som skal selges vår og sommer neste år. . Jeg forstår at dette ikke er hva dere vil høre, men det er en tung beslutning vi må stå bak», står det i mailen, som E24 har sett.
Nordberg har gitt en samlet uttalelse til E24s spørsmål om saken. Der peker han på avbestillinger av sko. Les svaret senere i artikkelen.
Les på E24+
Børsskadelig storm truer
Stiller spørsmål ved det etiske
Men først spoler vi tilbake til februar. Det var da Aabol begynte å reagere på Runs oppførsel, forteller han.
- På nyåret opplevde Olympia Sport svakt Hoka-salg. De spurte om de kunne få redusere neste bestilling, men fikk svar om at de i så fall måtte kansellere alt for hele året.
- Det ville ikke Tønsberg-butikken, så de tok imot skoene. Men da var beskjeden fra Run at de hadde blitt bekymret for økonomien til Olympia Sport. Til tross for plettfri betalingshistorikk og bunnsolide økonomiske resultater over flere år, ble de bedt om å stille en bankgaranti.
- Siden en bankgaranti koster titusener, ønsket ikke Truls Aabol denne løsningen. Han overførte i stedet syv og en halv million kroner som forskuddsbetaling for alt som skulle leveres denne våren. Det godtok ikke Run. De tilbakeførte pengene og krevde fremdeles bankgaranti for betaling frem i tid.
- Da Olympia Sport fikk dette klart rett før påske, svarte Run at skoene ikke ville bli sendt før de hadde fått bankgarantien per post. Det hjalp ikke at Olympia Sport påpekte at en digital versjon er like gyldig og juridisk bindende. Garantien ble sendt, men skoene rakk aldri å komme frem i tide til påske, en viktig periode for netthandelen.
- Gjennom våren forsøkte Olympia Sport flere ganger å få til et fysisk møte med Run for å snakke seg gjennom eventuelle uenigheter. Det takket Run aldri ja til. De sluttet også å svare på telefon.
Og så kom altså sjokkbeskjeden i mai. Truls Aabol og Beate Lund sier de ikke skjønner hva som har skjedd.
– Run har tatt imot over 200 millioner kroner og hatt et kundeforhold til oss i over 14 år. Da tenker jeg at man i utgangspunktet burde være løsningsorientert. Rent forretningsetisk så sier man ikke opp et slikt samarbeid med en mail på tre linjer.
Har du et tips til denne eller en lignende sak? Kontakt E24s journalist på hans@e24.no eller 98826142.
Kansellerte ordre
I dialogen med Olympia Sport begrunnet Run beslutningen først med «endret distribusjonsmønster».
Tre dager senere, i en ny mail, pekte daglig leder Carl Jørgen Nordberg på «avbestillinger og økonomisk risiko».
Aabol sier han ikke kjenner seg igjen i dette.
– Det er umulig å forstå. Olympia Sport har sunn økonomi og har alltid betalt fakturaer i tide. Og alle kanselleringer har vært velbegrunnet.
I tiden etter den overraskende beskjeden, forsøkte Olympia Sport å få til et møte med Run for å diskutere mulige løsninger. Det ble blankt avvist.
«Vi ser ingen grunn til å ha et møte vedrørende dette, vi har tatt en beslutning som vi står ved», var svaret fra Carl Jørgen Nordberg.
E24 har forsøkt å få et telefonintervju med Run-sjefen, men blitt bedt om å ta det på mail.
Der kommer han med et samlet svar på våre spørsmål til saken:
– Vi har full forståelse for at Olympia gjerne skulle fortsatt å selge Hoka, og anerkjenner det lange samarbeidet vi har hatt. Så er nok vår opplevelse av denne saken litt annerledes en Olympias versjon, men det er riktig at vi har valgt å gå videre med andre partnere.
– Det skyldes utelukkende at Olympia gjentatte ganger valgte å avbestille store kvantum med sko som de hadde lagt inn forhåndsordre på. Så håper vi naturligvis at de fortsetter å drive god butikk – selv om det nå blir uten oss på laget.
Nordberg har unnlatt å svare på flere spørsmål, deriblant:
- Hvorfor ble ikke Olympia Sport kalt inn til møte eller gitt noen form for infoskriv som kunne forberede dem på dette?
- Burde ikke Olympia Sport ha fått beskjed når dere begynner å distribuere sko til nærliggende butikker?
- Hvorfor skulle dere plutselig ha inn en klausul i kontrakten som forhindrer negativ omtale?
Les på E24+
Dette tjente 797 partnere i EY, PwC, KPMG, Deloitte og BDO i fjor
Avbestilte titusenvis med sko
Truls Aabol legger ikke skjul på at Olympia Sport har kansellert store mengder sko. Først og fremst i 2022, da globale forsyningskjeder var preget av perioder med kraftige forsinkelser.
Derfor varslet de om mulige kanselleringer allerede i desember 2021.
Så kom våren, og leveransene uteble. Det ble august før Olympia Sport fikk skoene de skulle ha solgt gjennom første halvår. Etter en periode uten sko, hadde da plutselig butikken dobbelt opp, siden høstskoene kom samtidig.
– Når forsinkelsene blir så store, pleier andre leverandører å spørre om vi fremdeles vil ha varene, når de omsider kommer, sier Aabol.
Men overfor Run var det Olympia Sport som selv måtte legge inn en kansellering. Flere titusen par ble avbestilt dette året.
Aabol skjønner likevel ikke hvordan Hoka-leverandørenes advokat kunne hevde i en mail i august i år at Olympia Sport har sørget for «et tap for Run på flere millioner over mange år».
– I verste fall har de måttet selge skoene vi har kansellert med noe lavere marginer, sier han.
Aabol vil også legge til at Run har unnlatt å informere om økt distribusjon.
– For eksempel har det blitt åpnet nye Sport 1-butikker, som selger Hoka, både i Tønsberg og i Sandefjord. Det har vi fått vite om gjennom media.
– 2025 blir et tøft år
Olympia Sport flyttet inn i en ny, stortstilt butikk i fjor høst. Det har vært en investering for et tosifret millionbeløp, basert på en forventning om å fortsette å selge Hoka-sko for om lag 50 millioner i året, ifølge Aabol.
De siste månedene har han og resten av teamet jobbet på spreng for å finne erstatninger til Hoka-omsetningen.
– Run ventet i det lengste med å fortelle oss at de avslutter samarbeidet. Det medførte at vi ikke rakk deadlines fra andre merker, som kunne kompensert for noe av det tapte salget, sier Aabol.
Samtidig har butikken strevd med å få på plass de siste Hoka-leveransene som ble bestilt i desember i fjor.
1 av 2Foto: Olympia Sport / Facebook
Run mente i sommer at ny ordre måtte settes og kom med forslag til avtaletekst. Der var det for første gang kommet inn en klausul som skulle nekte Olympia Sport å snakke negativt om motparten.
Noen slik munnkurv ville de ikke godta og koblet på advokat. Dagene og ukene gikk uten noen løsning, og uten nye sko gikk Olympia Sport glipp av hundretusener i inntekter. Enden på visa ble at Run gikk med på å sende skoene før de formelt avsluttet samarbeidet i august.
Det ble dårlig med nattesøvn i denne perioden, forteller Aabol.
– Man kjenner selvsagt på at det man har vært med på å bygge opp, jobbet og markedsført de siste 14 årene, er forgjeves. Først blir man helt satt ut, så forbanna og så nedfor.
Han vedgår at litt mange egg har ligget i «Hoka-kurven», og at det blir utfordrende å finne erstatning for samtlige inntektskroner.
– Den store Hoka-bølgen er over, men vi skulle gjerne ridd den videre likevel. Heldigvis er det mange både i og utenfor sportsbransjen som vil oss vel. 2025 blir et tøft år, men vi har vært med å bygge merkevarer tidligere, og det skal vi klare igjen.