– Jeg vil heller kalle det en justert gråulv, sier ekspert.
Romulus og Remus er genredigert til å ligne den utdødde skrekkulven. Her er de tre måneder gamle. (Foto: Colossal Biosciences via AP)
7. april meldte magasiner som Time og Rolling Stone at skrekkulven er tilbake.
Dyret ble utryddet for rundt 10.000 år siden, sammen med flere andre av de store istidsdyrene.
Skrekkulver, dire wolves på engelsk, er kjent fra TV-serien Game og Thrones. Nå mener det amerikanske selskapet Colossal Biosciences å ha gjenskapt dyret på ekte.
«Den 1. oktober 2024 lyktes Colossal for første gang i menneskets historie med å gjenopplive en utryddet art ved hjelp av de-ekstinksjonsteknologi», skriver selskapet på sin nettside.
Ikke alle er enige i at skrekkulven har stått opp fra de døde.
– Det man i praksis har gjort er å endre litt på genetikken til en art som lever i dag, sier Stine Hufthammer Indrelid, cellebiolog og seniorrådgiver for Bioteknologirådet.
– Kan det faktisk kalles en skrekkulv?
– Jeg vil heller kalle det en justert gråulv.
Kosmetiske endringer
Forskere i Colossal har gjort 20 genetiske endringer i 14 gener hos gråulv. Dette har skapt et dyr som ligner mer på hvordan man tror at skrekkulven så ut, forklarer Indrelid.
Andre forskere sier det samme.
- Disse dyrene kan se litt ut som skrekkulver, men de er ikke det. De er gråulver med noen få kosmetiske justeringer, skriver Timothy Hearn, som jobber med bioinformatikk ved Anglia Ruskin University i The Conversation.
Han peker på at mennesker og sjimpanser deler omtrent 98,8 prosent av sitt DNA. Det tilsvarer 35 til 40 millioner forskjeller i DNA-basepar.
Kraftigere og med hvit pels
To valper med de genetiske endringene ble født i oktober i fjor, og en hunn ble født i januar. Surrogatmødrene var store blandingshunder.
Ulvene har fått navnene Romulus, Remus og Khaleesi.
– Fra dag én har de alltid oppført seg som ulver og har sjelden vist hundelignende oppførsel, fortalte Paige McNickle som er Colossals sjef for dyrehold, til Time.
De begynte å ule da de var to uker gamle, viste jaktadferd overfor ting som beveget seg og gjemte seg mørke steder om de ble usikre.
Nå bor ulvene i en innhegning på 8.000 mål et hemmelig sted i USA. De får servert kjøtt og jakter ikke på levende dyr.
Ulvene har flere trekk som skiller dem fra gråulver. De har hvit pels, kraftigere skuldre, bredere hode og større tenner og kjever. De lager også annerledes lyd, spesielt ved uling og klynking, ifølge Time.

To av ulvene ble født i oktober og lever nå i en stor innhegning. (Foto: Colossal Biosciences/ via REUTERS)
Genredigerte celler
For å skape ulvene har Colossal hentet ut DNA fra en 14.000 år gammel tann og et 72.000 år gammelt ørebein fra skrekkulv.
– De har prøvd å finne oppskriften, de genetiske sekvensene, til skrekkulv. Deretter har de sammenlignet det med DNA fra gråulv, forklarer Indrelid.
Forskerne har ikke brukt DNA fra skrekkulv direkte, men har gjort genetiske endringer i celler fra gråulv.
– Hver celle i kroppen inneholder hele den genetiske oppskriften som må til for å lage et individ. Denne oppskriften ligger i cellekjernen, sier Indrelid.
– Etter at forskerne har endret den genetiske oppskriften til gråulven i celler i laboratoriet, henter de ut cellekjernen og overfører cellekjernen til en kjerneløs eggcelle.
Dette kalles somatisk kjerneoverføring eller kloning, forklarer Indrelid.
– Embryoet med ny genetisk oppskrift settes inn i en surrogatmor, i dette tilfellet en hund. Så håper de at noen av embryoene skal utvikle seg til levendefødte valper.
Slik ble det. Tre valper ble født. De ser foreløpig ut til å klare seg bra.

Romulus og Remus som valper. (Foto: Colossal Biosciences/ via REUTERS)
– Kaller det en skrekkulv
Kunne ikke selskapet brukt DNA rett fra skrekkulven?
Problemet med dette, er at man er nødt til å ha levende celler med intakt DNA. Det har man ikke for skrekkulven, som døde ut for mange tusen år siden.
– Colossal har derfor valgt strategien med genredigering, sier Indrelid.
Selskapet forsøker å bruke samme metode for å bringe tilbake den tasmanske tigeren og mammuten. Man er avhengige av at det finnes nålevende arter som er ganske nært i slekt med det utdødde dyret.
Colossal påpeker at de genredigerte dyrene ikke vil bli helt like den utdødde arten.
– Frem til vi kan syntetisere et helt genom fra bunnen av, kan vi ikke skape noe som er 100 prosent genetisk identisk, sa sjefforsker Beth Shapiro i Colossal til Rolling Stone.
– Men det er heller ikke nødvendig, for det vi prøver å gjøre, er å skape en funksjonell ekvivalent av den arten som en gang fantes.
Kolleger kommer til å si det ikke er en skrekkulv, sa hun.
– Det er greit, men for meg – hvis det ser ut som en skrekkulv og oppfører seg som en skrekkulv, så kaller jeg det en skrekkulv.
Dyrevelferden ved kloning
Prosjektet har noen etisk problematiske sider, mener Stine Hufthammer Indrelid.
Colossal sier de jobber mot å gjenskape det som har gått tapt.
– Er det i det hele tatt mulig? Økosystemene har endret seg over tid. Om du tilbakefører en ny konstruert art, hva vil det gjøre med økosystemene som finnes i dag?
Hun peker også på ressursbruken.
– Er det dette vi skal bruke tid og penger på når det er mange arter som står i fare for å utryddes i dag?
Et tredje aspekt handler om dyrevelferd, sier Indrelid.
– En del av prosessen er at man er nødt til å gjennomføre kloning. Det er det knyttet dyrevelferdsmessige problemer til.
Det må ofte mange forsøk til for å få en vellykket kloning.
– Det er surrogatmødre inne i bildet og mange embryoer eller fostre dør gjerne på veien mot å få et levendefødt individ.
I tilfellet med de genredigerte ulvene ble det skapt 45 embryoer på laben som ble satt inn i to surrogat-hunder, ifølge Time. I hver av dem var det et av embryoene som festet seg og ble til Romulus og Remus.
Samme prosedyre ble gjort for å skape den tredje valpen.


Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?
Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.