Kortversjonen
- Eksperter mener drapet på Sinwar svekker Hamas, men vil ikke nødvendigvis ende konflikten.
- Israels statsminister Netanyahu insisterer på å fortsette krigen.
- USAs president Biden håper drapet kan føre til en våpenhvile.
- Sinwars død kan åpne for nye ledere som er mer åpne for våpenhvile.
Etter at ryktene begynte å spre seg torsdag morgen, ble det senere på kvelden bekreftet:
Under det som skal ha vært en vanlig operasjon på Gazastripen, drepte det israelske forsvaret (IDF) ved en tilfeldighet Yahya Sinwar. Hamas-lederen blir sett på som en av hovedarkitektene bak terrorangrepene 7. oktober i fjor.
Sinwar ble Hamas´ øverste leder etter at Israel drepte Ismail Haniyeh i Iran i sommer. Mange anså han også som de facto leder av al-Qassam-brigaden .
– Åpenbart bidrar dette til en svekkelse av Hamas militært, og også politisk, sier historiker Erik Skare ved Universitetet i Oslo.
Men betyr det slutten på Hamas? Ikke nødvendigvis, mener Skare.
Han peker på at Hamas har vært under massivt press i over et år. Bevegelsen har også tatt tilbake kontrollen over områder Israel har trukket seg ut av og erklært «frigjort» fra Hamas.
– De militære cellene som opererer under al-Qassam-brigadene er kjent for å være selvstendige, og organisasjonen har vist en bemerkelsesverdig evne til å gjenoppstå, sier Skare.
Les også: «Marerittet blir mer intenst»
Blir det endelig fred?
Tross drapet, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu at landets oppgave ikke er fullført og at krigen ikke er over.
Han sier også at de vil fortsette med full styrke til alle de israelske gislene er løslatt.
Skare mener at det ikke innebærer en umiddelbar slutt på krigen fordi:
- Israel ennå ikke har eliminert Hamas
- Sikkerhetssituasjonen ikke har bedret seg i det lange løp
– Netanyahu har tydelig signalisert at krigen vil fortsette, og Israel har nylig intensivert bombingen i Nord-Gaza, sier Skare.
Israels viktigste støttespiller, USAs president Joe Biden, har derimot vært klar på at han håper at drapet på Sinwar kan bane vei for en våpenhvile i Gaza.
– Det er på tide at denne krigen tar slutt, uttalte han.
Tidligere denne uken advarte USA om at de kan stanse våpenleveranser til Israel dersom forholdene i Gaza ikke bedres.
Tomme trusler, mener Hilde Henriksen Waage, seniorforsker ved PRIO:
– Selv om USA har ytret seg om at det nå er på tide å avslutte krigen, tror jeg ikke de vil sette reelle krav til Israel. Selv trusler om å redusere våpensalg vil sannsynligvis ikke bli fulgt opp med konkrete tiltak.
Sinwars død er en betydelig hendelse, likevel vil konflikten trolig fortsette uten noen umiddelbar løsning i sikte, konkluderer Skare og Waage.
Kan føre til et skifte
Etter at Sinwar i sommer fikk politisk kontroll over Hamas, var enkelte bekymret for at bevegelsen ble skjøvet i en mer ytterliggående retning.
Tidligere leder Ismail Haniyeh ble sett på som en relativt moderat person, der Sinwar var mer ekstrem i sine holdninger.
Før krigen var makten innad i Hamas mer desentralisert og Sinwar var bare én av flere ledere.
Men det har endret seg det siste året: Mer av makten ble sentralisert rundt Sinwar, ifølge Harel Chorev, professor ved universitetet i Tel Aviv.
– Sinwar ble etter hvert den eneste beslutningstageren. Han ble sterkere og sterkere ettersom Israel drepte flere og flere viktige skikkelser i Hamas, sier Chorev til CNN.
Lederen av al-Qassam-brigaden, Muhammed Deif, er også sterkt svekket etter å ha overlevd flere israelske attentatforsøk. Dermed anså mange Sinwar som de facto leder av den militære fløyen til Hamas, mener Skare.
– Sinwar bidro derfor til å viske ut skillelinjene mellom den politiske og militære delen av Hamas.
Skare tror at Sinwars død kan føre til et nytt taktisk skifte innad i Hamas, der ledere som er mer åpne for en våpenhvile, kan ta over.
Han peker på to sannsynlige kandidater:
Khaled Meshaal- Mashaal er en av de som har vært lengst i Hamas og har bred diplomatisk og politisk erfaring. Han vil også være langt mer spiselig for det internasjonale samfunnet enn det Sinwar ville vært.
- Men han er ikke fra Gaza og nyter ikke noe allianser eller politiske nettverk der, som historisk har vært viktig. Enda viktigere er det at han har et dårlig forhold til Hizbollah og Teheran, gitt at han blir regnet som ansvarlig for bruddet med Damaskus i 2012 .
- Khalil al-Hayya var Sinwars nestleder i Gaza, har et bredt nettverk der og regnes som pragmatisk. Han har også et langt bedre forhold til Iran og Hizbollah og ledet Hamas-delegasjonen til Damaskus i 2022 som normaliserte forholdet mellom bevegelsen og den såkalte motstandsaksen.
- Spørsmålet er om han har nok politisk kapital og pondus til å bli valgt.
– Det gjenstår å se hvem som til slutt vil ta over, men lederskiftet kan påvirke både organisasjonens politiske retning og deres motstandsstrategi, sier Skare.
Terrorist eller krigshelt?
Bildene av Hamas-lederens siste åndedrag har spredt seg verden over og skapt stort engasjement på sosiale medier.
Som i alle kriger, er det ofte slik at den enes terrorist er den andres frigjøringshelt, påpeker ekspertene.
Blant Israels’ støttespillere har den skapt begeistring hos dem som ønsker å se slutten på Hamas.
Andre fremhever Sinwar som en krigshelt, fordi bildene viser at han ble drept med våpen i hånden.
– Noe som motbeviser Israelsk fremstilling av Hamas-toppen som en feiging som gjemmer seg i tunneler og lar sivilbefolkningen lide. For mange palestinere blir dette sett på som et bevis på at Sinwar kjempet deres sak, noe som styrker hans status som en motstandshelt, selv om Israel ser ham som en terrorist, forteller Waage.
Skare er enig, men understreker:
– Samtidig har du også palestinere som åpent feiret at han er borte, fordi de ser på ham som ansvarlig for ødeleggelsen av Gazastripen.