Stein Lier-Hansen bestilte representasjonsjakt for over en million kroner hos jaktkompis. Fakturaene Norsk Industri fikk, spesifiserte i flere år jakt på flere dyr enn jaktkompisen hadde kvote til å felle.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Stein Lier-Hansen er siktet for grovt økonomisk utroskap mot organisasjonen Norsk Industri, etter å ha brukt over ti millioner kroner på jakt og fiske da han var direktør der.
- Jaktkompisen hans fra Midt-Norge er siktet for grovt bedrageri. Økokrim mener han sendte fiktive fakturaer til Norsk Industri.
- Fakturaer spesifiserte i flere år jakt på flere dyr enn jaktkompisen hadde kvote til, noe Økokrim undersøker.
- Lier-Hansen har tidligere understreket at utgiftene ble godkjent av Norsk Industri, men har sagt det kan hende at han har gjort noe ulovlig.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Jaktkompisen fra Midt-Norge er siktet for grovt bedrageri mot Norsk Industri, knyttet til fiktiv fakturering i forbindelse med Lier-Hansens jaktutgifter. Lier-Hansen var i den aktuelle perioden direktør for Norsk Industri, en mektig arbeidsgiverforening som representerer 3000 norske bedrifter.
E24 kjenner til at i flere av årene Norsk Industri fikk regninger fra Lier-Hansens jaktkompis, spesifiserer fakturaene jakt på flere elg enn jaktkompisen hadde kvote til å felle.
- I årene 2020, 2021 og 2022 fikk Norsk Industri fakturaer for jakt på henholdsvis minst tre, tre og to elg. Fakturaene ble sendt til Norsk Industri ved Stein Lier-Hansen.
- I samme periode hadde jaktkompisen bare kvote på én elg i året. Det viser et dokument E24 har fått av hjorteviltrådet som tildeler kvoter i kommunen der mannen er bosatt.
- Enkelte år bestilte Lier-Hansen, på vegne av Norsk Industri, også utvidelser av jaktavtalene.
Det er sønnen til den bedragerisiktede mannen som er grunneier og som på papiret får elgkvotene.
– Men i praksis er det NN (den bedragerisiktede, journ.anm.) som har forvaltet jaktterrenget. All muntlig kontakt om tildeling av kvoter har vært med ham, sier lederen av hjorteviltrådet som utstedte kvotene i de aktuelle årene.
Siktedes sønn har ikke ønsket å kommentere saken overfor E24, men bekrefter at det er faren som organiserer jakten på terrenget.
Ifølge E24s opplysninger har den siktede jaktkompisen og Lier-Hansen kjent hverandre i over 30 år.
E24 kjenner til at Norsk Industri totalt fikk fakturaer for over en million kroner fra jaktkompisen, fra 2020 og frem til Lier-Hansen sluttet som direktør i 2023. Lier-Hansens navn sto på fakturaene, som gjaldt jakt på elg, hjort og rådyr, samt overnatting. Økokrim mener fakturaer for et millionbeløp er fiktive.
E24 har lagt frem opplysningene i denne saken for den siktede jaktkompisens forsvarer, advokat Kristina Jørgensen.
– Min klient ønsker ikke å kommentere enkeltheter eller detaljer i saken. På vegne av min klient er det oversendt omfattende dokumentasjon og bevis som støtter hans forklaring. Han erkjenner ikke straffskyld, sier Jørgensen.
Førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim bekrefter overfor E24 at størrelsen på den siktede mannens jaktkvote, og antallet dyr spesifisert i fakturaene til Norsk Industri, er noe de undersøker.
Han ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer nå, og sier etterforskningen ikke er ferdig.
– Siktelsen knytter seg til fiktiv fakturering av Norsk Industri, for det som blir kalt representasjonsjakt, sa han da E24 i høst skrev at jaktkompisen er siktet.
Som E24 tidligere har skrevet er også en annen bekjent av Lier-Hansen siktet for fiktiv fakturering. Mannen, som er næringsdrivende på Østlandet, nekter straffskyld.
Brukte millioner på jakt og fiske
Lier-Hansen selv er siktet for grovt økonomisk utroskap mot Norsk Industri, der han var direktør i nærmere 20 år.
Ifølge Norsk Industri brukte han over ti millioner kroner på jakt- og fiske i forbindelse med det Norsk Industri har kalt «relasjonsaktiviteter».
E24 har spurt Lier-Hansen om hvorfor han bestilte representasjonsjakt hos en bekjent, hvor mange dyr som ble skutt hvert år, hvem som hadde kvotene for disse dyrene, og hvem som var med på jakt på Norsk Industris regning. E24 har også spurt om Lier-Hansen har en kommentar til at Økokrim mener fakturaer for representasjonsjakten hans er fiktive.
Han har ikke svart på henvendelsen.
Lier-Hansen har tidligere sagt han ikke kan utelukke at han har gjort noe galt. Han har samtidig understreket at alle hans utgifter ble godkjent av administrasjonen i Norsk Industri, og hevder de var innenfor hans fullmakter som direktør.
Han har avvist overfor E24 at han utnyttet Norsk Industris ordninger for å skaffe seg gratis jakt.
Harald Solberg, administrerende direktør i Norsk Industri, sier til E24 at de antar at Økokrim undersøker alle relevante forhold i saken.
– Eventuelle kommentarer fra vår side får vi komme tilbake til når Økokrim har gjort og sagt sitt, sier han.
Fakturaer fra svensk Hardangervidde-gjest
Ifølge E24s opplysninger har en svenske som heter Jan Carl Cristofer Carlander vært på jakt hos den siktede mannen i Midt-Norge.
Carlander sier han har kjent Lier-Hansen siden 90-tallet, og er far til Tore Christopher Carlander – en person Lier-Hansen tidligere har forklart at er en profesjonell kontakt som var Norsk Industris gjest under jakt på Harangervidda.
I flere generasjoner har Carlander-familien drevet skogbruk på Ramsnäs gård utenfor Örebro. I dag er det Tore Christopher Carlander som eier gården og selskapet Ramsnäs egendom. Selskapet tilbyr blant annet konferanseopphold med krepsefiske og leirdueskyting.
E24 vet at også Carlanders selskap, ved minst én anledning, har fakturert Norsk Industri over 100.000 kroner for representasjonsjakt.
E24 har spurt Lier-Hansen om hans forhold til far og sønn Carlander, hvorfor Norsk Industri har fått fakturaer for representasjonsjakt på deres eiendom i Sverige, og hvem som var med på jakten. Lier-Hansen har ikke svart på henvendelsen.
Lier-Hansen fortalte E24 om Carlander i februar 2024, da E24 første konfronterte Lier-Hansen med millionutgiftene hans til sjøfly og jakt på Dargesjå på Hardangervidda.
Lier-Hansen sa da at Tore Christopher Carlander var en profesjonell kontakt han tok med på Hardangervidda på Norsk Industris regning, og at Carlander er ekspert på miljøsertifisering, klima og skog.
Ifølge Lier-Hansen var de på Hardangervidda i fem-seks dager. Turen ble ifølge Lier-Hansen blant annet brukt til at Carlander orienterte om hvorfor Sverige har meldt inn CO₂-opptak i skog som en del av sine utslippskutt i Parisavtalen.
E24 har sendt opplysningene som kommer frem i denne saken til to e-postadresser knyttet til Carlanders selskap Ramsnäs Egendom, men har ikke fått svar.
– Jeg vil ikke snakke med deg. Takk, ha det, sa Tore Christofer Carlander da E24 forsøkte å ringe ham nylig.
Jan Carl Christofer Carlander skriver i en e-post til E24 at han ikke har jaktet hos den siktede mannen i Midt-Norge de siste åtte-ni årene, og at hverken han eller noen andre betalte for jakten hans der, da han var aktiv jeger.
Hemmelige gjester
Hverken Norsk Industri Lier-Hansen har ønsket å legge frem en oversikt over hvem som har vært med Lier-Hansen på jakt og fiske under representasjonsturer.
E24 har tidligere skrevet at industrieieren Frederik Wilhelm Mowinckel og tidligere stortingsrepresentant Else-May Botten har vært på Dargesjå med Lier-Hansen.
- Mowinckel forklarte til E24 at turen var relasjonsbygging, og at de blant annet diskuterte industriell utvikling og miljø. Han beskrev seg samtidig som en privat venn av Lier-Hansen.
- Botten forklarte til E24 at turen ikke var representasjon, men en venninnetur. Hun registrerte derfor ikke turen i Stortingets gaveregister. Lier-Hansen hevdet imidlertid overfor E24 at turen var lobbyvirksomhet rettet mot den daværende stortingspolitikeren.