Gyldendal retter og beklager: – Vi har kommunisert på en måte som har såret

2 hours ago 4


Gyldendal beklager at de ikke møtte kritikken rundt «Partiet» med nok alvor. Nå trykker de ny utgave av boken der de blant annet utvider passasjer som handler om varslersakene i Arbeiderpartiet.

 Gisle Oddstad / VGIngeborg Volan har vært direktør for litteratur i Gyldendal siden juni. Foto: Gisle Oddstad / VG
mandag 7. oktober kl. 15:00

Gyldendal beklager at vi har kommunisert på en måte som har såret og vært en belastning for personer som ikke har søkt offentlighetens lys eller maktposisjoner, sier direktør for litteratur i Gyldendal, Ingeborg Volan, i en uttalelse mandag ettermiddag

Hun utdyper at dette blant annet gjelder:

– Da vi fra forlagets side ga uttalelser som kunne oppfattes som at vi bagatelliserte kritikken, sier Volan og fortsetter:

– Vi beklager også at enken etter Hans Kristian Amundsen ikke ble varslet før boken ble lansert, sier Volan.

I uttalelsen fra forlaget heter det også at de ser at noe av kritikken er berettiget:

– Noe av kritikken rettet mot forlagets kommunikasjon i etterkant av utgivelsen har vært berettiget, og forlaget møtte ikke denne kritikken med tilstrekkelig alvor, sier Volan.

Her er endringene Gyldendal gjør i andreutgaven:

  • Retting av faktiske feil og presiseringer i teksten. En oversikt vil bli publisert på Gyldendals nettsider.
  • Enkelte av passasjene om varslersakene i Arbeiderpartiet er noe utvidet
  • Metodekapittelet er utvidet for å gi bedre forståelse av arbeidet som ligger bak boken og avsløringene i den, samt for å reflektere noe av debatten etter utgivelse

Allerede tre dager før Gyldendal skulle lansere boken «Partiet – En innsideberetning om Arbeiderpartiets fall», måtte forlaget gå ut og si at de vil rette flere feil i boken.

Etter dette har kritikken haglet mot boken, som er skrevet av Dagbladet-journalistene Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne.

 Gisle Oddstad / VGDagbladet-journalistene Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne er forfatterne bak boken «Partiet» som har fått massiv kritikk de siste par ukene. Foto: Gisle Oddstad / VG

Senest mandag gikk direktør Åse Ryvarden for litteratur i Aschehoug ut mot Gyldendal-boken – og ba om svar rundt det de mener er omfattende likhet mellom noen passasjer i «Partiet» og boken «Tillitsmannen» som de utga i 2021.

Les saken her: Aschehoug-direktør ut mot Gyldendal-bok

Gyldendal og forfatterne mener på sin side at påstandene om tekstlikheter hovedsakelig gjelder «kjente og etablerte hendelser som forfatterne har fått gjengitt av sine egne kilder».

Forlaget skriver i uttalelsen at forfatterne i neste utgave vil legge inn referanser til andre utgivelser der forlag og forfattere mener det er relevant.

Gyldendal har i overkant av to uker jobbet tett med forfatterne for å kunne rette opp feil til en ny utgave.

Gyldendal-direktøren understreker at det ikke har vært aktuelt å trekke boken.

 Gisle Oddstad / VG«Partiet»-forfatterne i samtale med direktør Ingeborg Volan. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Gyldendal har fått gode og nødvendige forsikringer fra forfatterne om kvaliteten i kildegrunnlaget og hvordan ulike deler av boken kan dokumenteres.

– Vi har arbeidet tett med forfatterne om alt fra metode til litterære fortellergrep og språk. I og med at det kom kritiske tilbakemeldinger på boken ved utgivelse, har det vært naturlig for forlag og forfattere å gjennomgå disse før andre opplag sendes i trykken, sier Volan.

Gyldendal utdyper at forfatternes ambisjon om å bringe leseren inn i rommet der kampen om makten i Arbeiderpartiet foregår – har påvirket det nå svært så omdiskuterte metodevalget.

«For å redusere risikoen for kildejakt, informasjon på avveie eller forsøk på å stanse publiseringen, fikk ingen lese omtale av seg selv før utgivelsen. Forfatterne har vært tydelige på at uten disse metodene, kunne ikke historien blitt fortalt», skriver Gyldendal i uttalelsen.

– At dette ville bli en omdiskutert bok, var forlaget forberedt på, men debatten har vokst seg større enn vi hadde forutsett, heter det videre.

Read Entire Article